Τιάγκο Μοντέιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιάγκο Μοντέιρο
Ο Μοντέιρο στο FIA WTTC Γκραν Πρι στο Βέλγιο το 2014
Προσωπικά στοιχεία
Όνομα Τιάγκο Μοντέιρο
Ημερομηνία γέννησης 24 Ιουλίου 1976 (1976-07-24) (47 ετών)
Τόπος γέννησης Πόρτο, Πορτογαλία
Εθνικότητα Πορτογάλος


Ο Τιάγκο Μοντέιρο (γεν. στο Πόρτο στις 24 Ιουλίου του 1976) είναι Πορτογάλος οδηγός αγώνων.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Πόρτο. Το 2005 αποφάσισε να ενταχθεί στο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Εντάχθηκε λοιπόν στο δυναμικό της ομάδας Jordan Grand Prix.[1] Στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ βρέθηκε για μια και μοναδική φορά στο βάθρο των νικητών όπου τερμάτισε στην 3η θέση πίσω απ' τους 2 οδηγούς της Ferrari το Γερμανό Μίχαελ Σουμάχερ και το Βραζιλιάνο Ρούμπενς Μπαρικέλο.[2] Μετά το Γκραν Πρι των ΗΠΑ του 2005 ο Μοντέιρο έγινε ο πιο επιτυχημένος Πορτογάλος οδηγός που πέρασε ποτέ απ' τη Φόρμουλα 1. Ο προηγούμενος ήταν ο Πέντρο Λάμι ο οποίος το 1995 στον τελευταίο αγώνα ο οποίος ήταν το Γκραν Πρι Αυστραλίας τερμάτισε 6ος και πήρε τον ένα και μοναδικό βαθμό με τη Minardi. Στο Γκραν Πρι Βελγίου όπου τερμάτισε στην 8η θέση, σκόραρε ακόμα 1 βαθμό. Λίγες μέρες πριν το Γκραν Πρι Τουρκίας ο Μοντέιρο υπέφερε από πονόδοντο. Όμως είπε στον αγωνιστικό διευθυντή της ομάδας Κόλιν Κόουλς πως δεν υπήρχε λόγος ν' απουσιάσει απ' τον αγώνα καθώς ένιωθε απολύτως καλά. Ο Κόουλς ο οποίος ήταν πολύ καλός οδοντογιατρός, εξέτασε προσεκτικά το Μοντέιρο και του έφτιαξε το δόντι το οποίο πονούσε. Να πούμε τέλος πως ο Μοντέιρο το 2005 τερμάτισε σε όλους τους αγώνες του Πρωταθλήματος. Το ρεκόρ αυτό παρέμεινε μέχρι το 2013 που ο Βρετανός Μαξ Τσίλτον τερμάτισε και στους 19 αγώνες. Το 2006 ίδια ομάδα η οποία όπως είπαμε μετονομάστηκε σε Midland Formula 1 συμφώνησε εκ νέου με το Μοντέιρο και στο 2ο μονοθέσιο έβαλε τον Ολλανδό Κρίστιαν Άλμπερς. Απ' τους 18 αγώνες εκείνου του Πρωταθλήματος, ο Μοντέιρο στους 6 εγκατέλειψε. Ο καλύτερος τερματισμός του ήταν στο Γκραν Πρι Ουγγαρίας το οποίο διεξήχθη υπό βροχή όπου τερμάτισε στην 9η θέση εκτός των βαθμολογούμενων θέσεων και ο Άλμπερς τερμάτισε πίσω απ' αυτόν δηλαδή στη 10η.

Τέλος της καριέρας του Μοντέιρο στη Φόρμουλα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2006 ανακοινώθηκε πως ο Μοντέιρο δε θα είχε θέση επίσημου οδηγού στην εκ νέου μετονομασθείσα Spyker Formula 1. Ο Γερμανός Άντριαν Σούτιλ είχε υπογράψει λίγες μέρες νωρίτερα για να πλαισιώσει τον Άλμπερς. Λοιπόν λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 2007 ο Μοντέιρο ξεκίνησε να συζητά με την Τόρο Ρόσο όμως οι συζητήσεις αυτές ήταν πολύ σύντομες κι έλαβαν τέλος στις 17 Ιανουαρίου 2007 όταν ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας η οποία εδρεύει στη Φαέντσα της Ιταλίας Φραντς Τοστ ανακοίνωσε πως στο Πρωτάθλημα αυτό η ομάδα θα κατέβαινε με το ίδιο δίδυμο οδηγών δηλαδή τον Ιταλό Βιταντόνιο Λιούτσι και τον Αμερικανό Σκοτ Σπιντ κι έτσι ο Μοντέιρο για τη χρονιά εκείνη έμεινε χωρίς θέση οδηγού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ομάδα στις 24 Ιανουαρίου του έτους 2005 πωλήθηκε στον Ομιλο Midland του οποίου ιδιοκτήτης ήταν ο Ρωσο - Καναδός επιχειρηματίας Άλεξ Σνάιντερ όμως επειδή την 1η Νοεμβρίου του 2004 ο μέχρι τότε ιδιοκτήτης της Έντι Τζόρνταν την είχε δηλώσει με το παλιό της όνομα, εκείνη τη χρονιά έτρεξε ως Jordan Grand Prix για τελευταία φορά.
  2. Στον αγώνα εκείνο πήραν μέρος μόνο οι οδηγοί των 3 ομάδων οι οποίες προμηθεύονταν ελαστικά απ' τη Ιαπωνική εταιρεία Bridgestone. Οι οδηγοί των υπόλοιπων 7 οι οποίες προμηθεύονταν ελαστικά απ' τη Γαλλική εταιρεία Michelin πήραν μέρος μόνο στο γύρο σχηματισμού και μόλις αυτός ολοκληρώθηκε επέστρεψαν στα πιτ επειδή οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι πως τα ελαστικά τα οποία είχαν φέρει στον αγώνα εκείνο ήταν 100% ασφαλή.