Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Στυλιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στυλιανός Κορνάρος)
Σεβασμιώτατος
Στυλιανός Κορνάρος
Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης
Από1952
Έως1980
ΠροκάτοχοςΑνδρέας
ΔιάδοχοςΜελέτιος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1912
Τήνος
Θάνατος18 Δεκεμβρίου 1999
Αθήνα

Ο Στυλιανός Κορνάρος διετέλεσε Μητροπολίτης Πρέβεζας και Νικόπολης επί σειρά δεκαετιών. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «Ο Άγιος Πρεβέζης» από ερωτικό σκάνδαλο που δημοσιοποιήθηκε το έτος 1979.

Ο Στυλιανός Κορνάρος γεννήθηκε στην Τήνο το 1912. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. διάκονος χειροτονήθηκε το 1934 και πρεσβύτερος το 1936. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Μετά τις σπουδές του διορίσθηκε στο Στρατόπεδο Μακρονήσου, τόπο κράτησης αριστερών πολιτικών κρατουμένων, ως στρατιωτικός ιερέας. Εκεί αναφέρεται ότι μαζί με τον μετέπειτα δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη βιαιοπράγησε εναντίον κρατουμένων, πράγμα ασύμβατο με τα ιερατικά του καθήκοντα, αλλά και αποκάλυψε στοιχεία εξομολογήσεων κρατουμένων στην ΕΣΑ.

Στις 12 Οκτωβρίου 1952 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης[1]. Η δημόσια δράση του ήταν πολλαπλή χάρις στις καλές προσωπικές σχέσεις του με ηγετικά στελέχη της Στρατιωτικής Δικτατορίας[εκκρεμεί παραπομπή]. Στις 16 Ιανουαρίου 1980 αποχώρησε της ενεργού υπηρεσίας κατόπιν σκανδάλου, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και με σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου 1999, μετά από σύντομη νοσηλεία του στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών[2].

Το ερωτικό σκάνδαλο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ξεκίνησε το 1979, όταν η εφημερίδα της εποχής «Απογευματινή» δημοσίευσε πρωτοσέλιδη φωτογραφία του με γυμνή γυναίκα σε θέση «ιππαστί». Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, παρέλαβε ανώνυμη επιστολή με φωτογραφία που απεικόνιζε τον Στυλιανό με γυναίκα σε θέση «ιππαστί», καθώς και μια κασέτα μίας ώρας με ηχογραφημένο τηλεφωνικό σεξ. Ο Βαρβιτσιώτης απέστειλε τα στοιχεία στην Ιερά Σύνοδο (υπό τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ) και έθεσε σε αργία τον Μητροπολίτη Στυλιανό, ενώ ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Β΄, ορίστηκε ανακριτής της υπόθεσης.

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης μετέβη στην Πρέβεζα, πήρε συνεντεύξεις από κατοίκους της και από την εμπλεκόμενη γυναίκα, η οποία παραδέχθηκε ότι είναι αυτή. Κατόπιν, εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ο Άγιος Πρεβέζης»[3].

Η ανάκριση απέδειξε ότι ο σύζυγος της «ιππαστί» γυναίκας ήταν ιερέας, ο οποίος εκτελούσε και χρέη προσωπικού οδηγού και φωτογράφου του Στυλιανού. Οι τοπικές πληροφορίες και συνεντεύξεις στον Καρατζαφέρη έτειναν στο ότι ο Μητροπολίτης ασκούσε εξουσία στις γυναίκες, αφενός μέσω της θέσης του στη θρησκευτική ιεραρχία και, αφετέρου, μέσω υποσχέσεων διορισμών στο Δημόσιο. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος παρουσίασε, επί μήνες, το εμπορικά πετυχημένο θεατρικό έργο με τίτλο «Ο Άγιος Πρεβέζης» (1980) και στη συνέχεια γύρισε και κινηματογραφική ταινία με τον ίδιο τίτλο (1981).

Ο Στυλιανός Κορνάρος, τελικά, απολογήθηκε στην Ιερά Σύνοδο, όπου απείλησε ότι «αν αποσχηματισθεί θα δώσει στη δημοσιότητα φακέλους με τις φωτογραφίες ομοφυλοφιλικών σχέσεων οκτώ μελών της Ιεράς Συνόδου», τους οποίους είχε αποκτήσει από την τότε Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), μέσω του διοικητή της Μιχαήλ Ρουφογάλη Ο Στυλιανός Κορνάρος τελικά δεν αποσχηματίστηκε, απώλεσε απλώς τη Μητρόπολη Πρέβεζας και στη συνέχεια διέμενε στην Αθήνα. Νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ο κ. Μελέτιος.

  1. Μάρκου, Μάρκος. «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρός Στυλιανός. (1912-1999)». Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πέθανε ο μητροπολίτης Στυλιανός», Αθήνα 19.12.1999.
  3. Σπύρος Καρατζαφέρης: «Ο Άγιος Πρεβέζης», έκδοση 1979.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]