Ραμέσσειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμέσσειο
Εναέρια άποψη του Ραμσείου στις Θήβες
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΑιγυπτιακός ναός
Γεωγραφικές συντεταγμένες25°43′40″N 32°36′38″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Λούξορ
ΧώραΑίγυπτος
Προστασίατμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 1979)
Commons page Πολυμέσα

Το Ραμέσσειο (ή Ραμσείο, αγγλικά: Ramesseum) είναι ο νεκρικός ναός του Ραμσή Β΄, φαραώ της 19ης Δυναστείας, ο οποίος είναι γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας. Βρίσκεται στην Άνω Αίγυπτο, στη Νεκρόπολη των Θηβών, στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη του Λούξορ. Η ονομασία "Ραμσείο" προέρχεται από την γαλλική λέξη Rhamesséion που έπλασε ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν ο οποίος επισκέφτηκε τη θέση το 1829 και πρώτος ταύτισε τις ιερογλυφικές επιγραφές στους τοίχους του οικοδομήματος με ονόματα και τίτλους του Ραμσή Β΄. Αρχικά το Ραμσείο ονομαζόταν "Ο Οίκος των εκατομυρίων ετών του Ουζεματρά-Σετεπενρά που είναι ενωμένος με τις Θήβες - την πόλη που κυριαρχεί ο Άμων".[1] Ουζεματρά-Σετεπενρά ήταν το όνομα θρόνου του Ραμσή Β΄.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραμσής Β΄ υλοποίησε ένα σπουδαίο οικοδομικό πρόγραμμα που αντικατόπτριζε τη δύναμη και τις επιτυχίες του. Ανάμεσα στα πολλά οικοδομήματα που έκτισε το πιο μεγαλοπρεπές, σύμφωνα με τις βασιλικές ταφικές πρακτικές του Νέου Βασιλείου, ήταν ο νεκρικός ναός του, ένα μέρος λατρείας αφιερωμένο στον φαραώ, τον επίγειο θεό, στο οποίο η μνήμη του θα διατηρούταν ζωντανή μετά τον θάνατό του. Από τις σωζόμενες γραπτές πηγές είναι γνωστό ότι η οικοδόμηση του μνημείου αυτού ξεκίνησε λίγο μετά την ενθρόνισή του και διήρκεσε είκοσι χρόνια.

Αρχαιολογικά κατάλοιπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανασκαφή και έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guy Lecuyot. "THE RAMESSEUM (EGYPT), RECENT ARCHAEOLOGICAL RESEARCH". Archéologies d'Orient et d'Occident. riieved 200

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]