Πάππος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάππος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πάππος ὁ Ἀλεξανδρεύς (Ελληνικά)
Γέννηση290 (περίπου)[1]
Αλεξάνδρεια[2]
Θάνατος350 (περίπου)[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[3][4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαθηματικός
αστρονόμος
Αξιοσημείωτο έργοΘεώρημα του Πάππου για το εμβαδόν
Pappus's hexagon theorem
Pappus configuration
Pappus chain
Pappus graph
Περίοδος ακμής3ος αιώνας[5] - 4ος αιώνας[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάππος ο Αλεξανδρεύς (περ. 290 μ.Χ. - περ. 350 μ.Χ.) ήταν ονομαστός Έλληνας μαθηματικός, γεωμέτρης και μηχανικός που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της ρωμαϊκής Αιγύπτου κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάππος γεννήθηκε και έδρασε στην Αλεξάνδρεια κατά τον 4ο μ.Χ αιώνα. Θεωρείται από τους τελευταίους Έλληνες μαθηματικούς της αρχαιότητας, καθώς μετά απ' αυτόν η εν λόγω επιστήμη παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε στασιμότητα. Ο Πάππος, διανοητικός κληρονόμος του Διόφαντου, δεν κατάφερε να επηρεάσει και να εντυπωσιάσει τους συγχρόνους του σε μία περίοδο όπου στη Μεσόγειο δέσποζαν μόνον η μεταφυσική έρευνα και το θρησκευτικό αίσθημα.

Έγραψε εκτενή σχόλια επί των Στοιχείων του Ευκλείδη, από τα οποία ελάχιστα έχουν διασωθεί, επί της Μαθηματικής Σύνταξης του Κλαύδιου Πτολεμαίου, επί του Περί Μεγεθών του Αρίσταρχου και επί του Αναλήμματος του Διοδώρου. Όλα τα τελευταία έχουν απολεσθεί. Ακόμα ο Πάππος συγκέντρωσε, συστηματικά και συνοπτικά, στο δικό του έργο «Συναγωγή» τα σπουδαιότερα μαθηματικά ευρήματα του ελληνικού κόσμου στους τομείς της γεωμετρίας και της αριθμητικής, συμπληρωμένα και σχολιασμένα από τον ίδιο. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου αυτού έχει διασωθεί, καθώς είναι διαιρεμένο σε 8 βιβλία εκ των οποίων μόνο το πρώτο και μέρος του δεύτερου έχουν τελείως απολεσθεί. Σε καθένα από τα υπόλοιπα πραγματεύεται μαθηματικά θέματα όπως: "Περί μέσων όρων και αναρμονικών λόγων", "Περί τριχοτομήσεως γωνίας", "Περί ισοπεριμέτρων και κανονικών πολυέδρων", Περί επαφών κλπ.[6]:58-61

Το έργο του Πάππου ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους μαθηματικούς Άραβες ή Δυτικοευρωπαίους, όπως ο Φραγκίσκος Βιετά, ο Καρτέσιος κλπ.[6]: 55 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas. 86111.
  2. MacTutor History of Mathematics archive.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2020.
  4. CONOR.SI. 183105379.
  5. 5,0 5,1 5,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jx20050905016. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουνίου 2022.
  6. 6,0 6,1 Σωτήρης Χ. Γκουντουβάς (2015). Γεωμετρικές Διαδρομές. Αθήνα: αυτοέκδοση. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σωτήρης Χ. Γκουντουβάς (2009). Το νόημα της κατασκευής στην πορεία εξέλιξης της Γεωμετρίας (Διδακτορική διατριβή). Αθήνα: ΕΚΠΑ. 
  • Thomas Heath (2001). Ιστορία των Ελληνικών Μαθηματικών. Αθήνα: ΚΕΠΕΚ. 
  • Β. L. Van der Waerden (2003). Η αφύπνιση της επιστήμης. Ηράκλειο: ΠΕΚ.