Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νικόλαος Μάνος (Μακεδονομάχος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νικόλαος Μάνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννησητέλη 19ου αιώνα
Δροσοπηγή (Μπελκαμένη) Φλώρινας
ΚατοικίαΔροσοπηγή (Μπελακαμένη) Φλώρινας
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική, Ελληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΟπλαρχηγός
Αξιοσημείωτο έργοΕξόντωση μουδίρη Ζενέλ Βεή, Νυμφαίου
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Νικόλαος Μάνος ήταν Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από τη Μπελκαμένη (Δροσοπηγή) Φλώρινας.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Μάνος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Μπελκαμένη (Δροσοπηγή) Φλώρινας. Έδρασε ως αγγελιοφόρος, οδηγός και οπλίτης σε διάφορα αντάρτικα σώματα που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Φλώρινας, από τον Απρίλιο του 1905 έως το Νοέμβριο του 1907. Μετά από υπόδειξη του Νικόλαου Ανδριανάκη, συγκρότησε δική του ένοπλη ομάδα και τέθηκε επικεφαλής. Το σώμα του έδωσε πολλές μάχες εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων. Εξόντωσε επίσης, το μουδίρη του Νυμφαίου, Ζενέλ Βέη. Συνελήφθη από τις Τουρκικές αρχές τον Απρίλιο του 1910 και φυλακίστηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Αποφυλακίστηκε την ίδια χρονιά (παρόλο που είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση), καθώς ο σουλτάνος Μεχμέτ Ε' έδωσε χάρη σε όσους είχαν καταδικαστεί για πολιτικά εγκλήματα. Επανήλθε στη γενέτειρά του και συνέχισε την ένοπλη δράση του στα τέλη του 1910. Εξόντωσε τον πρόεδρο της Δροσοπηγής, Σ. Μιχαλαλέζη, ο οποίος είχε αποδειχτεί πράκτορας της Ρουμανικής προπαγάνδας, καθώς και συνεργάτης, πολλές φορές, των Τούρκων προκειμένου να διώξουν τους Έλληνες του χωριού.

Το 1912 ο Νικόλαος Μάνος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λάρισα για λόγους ασφαλείας. Επανήλθε στην περιοχή, με δική του εθελοντική ομάδα κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Η ομάδα του Νικόλαου Μάνου έδρασε στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας καθ' όλη τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, απωθώντας τα Τουρκικά αποσπάσματα. Επίσης, ανέλαβε διάφορες αποστολές που του ανέθεσε η III και η V Μεραρχία.

  • Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Μ-542
  • Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σσ. 167-168