Μουρόμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόλη
Μουρόμ
Σύμβολα
ΧώραΡωσία
Ομοσπονδιακό υποκείμενοΠεριφέρεια Βλαντίμιρ
ΔήμαρχοςΓιεβγκένι Ρίτσκοφ
Πληθυσμός116.075 κάτοικοι (2010)
Πυκνότητα πληθυσμού2.600 κάτ./τ.χλμ
Έκταση44 τ.χλμ
Υψόμετρο115 μ
Ταχυδρομικός κώδικας602250
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα
Ρωσικές πόλεις στα Wikimedia Commons

Το Μουρόμ (ρωσικά: Муром‎‎) είναι μια ιστορική ρωσική πόλη στην Περιφέρεια Βλαντίμιρ που εξαπλώνεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Οκά. Σύμφωνα με τη ρωσική απογραφή του 2010 το Μουρόμ είχε 116.075 κατοίκους, αριθμός ο οποίος έχει μειωθεί ραγδαία σε σχέση με απογραφές άλλων ετών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 9ο αιώνα μ.Χ., η πόλη σημάδεψε τον ανατολικότερο οικισμό των Ανατολικών Σλάβων στη γη των Φιννο-Ουγγρικών κατοίκων που ονομάζονται «Μωρομάντες». Το Πρώτο Χρονικό αναφέρει την πόλη το 862. Είναι μια από τις παλαιότερες ρωσικές πόλεις. Περίπου το 900 μ.χ. υπήρξε σημαντικό εμπορικό σημείο από τη Βουλγαρία του Βόλγα μέχρι τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ 1010 και 1393 ήταν η πρωτεύουσα ενός ξεχωριστού πριγκηπάτου, των οποίων οι ηγεμόνες περιλάμβαναν τους Μπόρις και Γκλεμπ που δολοφονήθηκαν το 1015. Επίσης πιστεύεται ότι εκεί ζούσε ο Ίλια Μουρόμετς, ένας από τους πιο σημαντικούς ήρωες των ανατολικών Σλάβων.

Στις 30 Ιουνίου 1961, το Μουρόμ ήταν ο τόπος μιας αυθόρμητης διαμαρτυρίας και ταραχών κατά της αστυνομίας και των σοβιετικών αρχών, μετά τον θάνατο υπό την αστυνομική επιμέλεια ενός ανώτερου εργοδηγού που ονομάστηκε Κοστίκοφ.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]