Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαρία της Βραβάντης, βασίλισσα της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία της Βραβάντης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1190[1] ή 1195[2]
Λέβεν
Θάνατος14  Ιουνίου 1260[3][1]
Λέβεν
Τόπος ταφήςSt. Peter's Church, Leuven
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΌθων Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1214–1218)[4][5]
Γουλιέλμος Α΄, κόμης της Ολλανδίας (1220–1222)[5]
ΓονείςΕρρίκος Α΄ της Βραβάντης[4][6] και Ματθίλδη της Βουλώνης[4][6]
ΑδέλφιαΜαργαρίτα της Βραβάντης
Ματθίλδη της Βραβάντης[4]
Ελισάβετ της Βραβάντης
Αδελαΐδα της Βραβάντης
Godfrey, Lord of Gaesbeek
Ερρίκος Β΄ της Βραβάντης[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία, γερμ.: Maria von Brabant (περ. 1190 - Μάιος / Ιούνιος 1260) από τον Οίκο του Ρέινγκαρ, ήταν κόρη του δούκα της Βραβάντης και με τους γάμους της έγινε πρώτα βασίλισσα της Γερμανίας από το 1214 έως το 1215 και μετά κόμισσα της Ολλανδίας.

Ήταν η πρώτη κόρη του Ερρίκου Α΄ δούκα της Βραβάνδης και της Ματθίλδης της Λωρραίνης, κόρης του Ματθαίου δούκα του Μπουγιόν.

Η Μαρία είχε μνηστευθεί με τον Όθωνα Δ΄ ήδη το 1198, ενόσω αυτός αγωνιζόταν για τον Γερμανικό θρόνο εναντίον του αντιπάλου του Φιλίππου των Χοενστάουφεν δούκα της Σουαβίας. Ο πατέρας της δούκας Ερρίκος Α΄ είχε αρχικά υποστηρίξει τη διεκδίκηση του Οίκου των Γουέλφων, αλλά στη συνέχεια υιοθέτησε μία διστακτική θέση. Όταν πήγε με την πλευρά των Χοενστάουφεν το 1204, ο σχεδιασμένος γάμος φαινόταν πια ξεπερασμένος.

Όταν δολοφονήθηκε ο Φίλιππος των Χοενστάουφεν το 1208, ο Όθωνας Δ΄ έγινε αδιαμφισβήτητα βασιλιάς της Γερμανίας και στέφθηκε ως αυτοκράτορας της Γερμανίας από τον πάπα Ινοκέντιο Γ΄ το 1209. Ο Ερρίκος Α΄ δούκας της Βραβάνδης έσπευσε να συμφιλιωθεί με τον Όθωνα Δ΄, ο οποίος λίγο μετά τη στέψη του, ωστόσο, προχώρησε σε σύγκρουση με τον πάπα για το βασίλειο της Σικελίας, που τότε κυβερνιόταν από τον νεαρό πρίγκιπα Φρειδερίκο Β΄ των Χοενστάουφεν, ανιψιό του πρώην Φιλίππου της Σουαβίας. Τότε ο Όθων Δ΄ αφορίστηκε από τον πρώην σύμμαχό του πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ και έπρεπε να αντιμετωπίσει την εκλογή του Φρειδερίκου ως διεκδικητή βασιλιά τον Σεπτέμβριο του 1211. Ένα χρόνο αργότερα, νυμφεύτηκε επιδεικτικά τη Βεατρίκη της Σουαβίας, κόρη του πρώην Φιλίππου της Σουαβίας και εξαδέλφη του Φρειδερίκου Β΄.

Ο γμος της Μαρίας και του Όθωνα Δ΄, από το χειρόγραφο του Brabantsche Yeesten του 15ου αιώνα από τον Γιαν φαν Μπένταλε.

Όχι μέχρι το τέλος της Βεατρίκης, που έγινε λίγες εβδομάδες αργότερα, η προηγούμενη μνηστεία με τη Μαρία της Βραβάντης έγινε και πάλι σημαντική. Εκείνη την εποχή ο Όθων Δ΄ είχε ήδη εμπλακεί σε πόλεμο εναντίον του αντιπάλου βασιλιά Φρειδερίκου Β΄. Ενώ αρκετοί πιστοί των Χοενστάουφεν είχαν αρχικά υποστηρίξει τον βασιλιά Όθωνα Δ΄ λόγω του γάμου του με τη Βεατρίκη, οι περισσότεροι είχαν μεταφέρει τη συμμαχία τους στον Φρειδερίκο Β΄ από αυτό το σημείο. Αφού στέφθηκε βασιλιάς από τον Ζήγκφριντ Β΄ αρχιεπίσκοπο του Μάιντς το Δεκέμβριο του 1212, η άνοδος του Φρειδερίκου Β΄ συνεχίστηκε και ο Όθωνας ήταν υπό αυξανόμενη πίεση. Αυτός και η Μαρία της Βραβάνδης παντρεύτηκαν στις 19 Μαΐου 1214 στο Μάαστριχτ. Αυτή ήταν περίπου 24 ετών και ο σύζυγός της περίπου 39.

Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Γουέλφων και Χοενστάουφεν, η Μαρία ήταν βασίλισσα μίας διχασμένης Γερμανίας. Η εξουσία του συζύγου της τελείωσε, όταν ο Φρειδερίκος Β΄ στράφηκε σε συμμαχία με τον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας και προκάλεσε τον Όθωνα Δ΄ να μπει στον Αγγλο-Γαλλικό Πόλεμο. Στις 27 Ιουλίου 1214, ο Γερμανικός στρατός ηττήθηκε αποφασιστικά στη Μάχη του Μπουβίν και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ο Φίλιππος Β΄ έστειλε τον Γερμανικό θυρεό, τον βασιλικό αετό (Reichsadler) στον Φρειδερίκο Β΄. Με τις δυνάμεις του να αποδεκατίζονται και έχοντας χάσει τους υποστηρικτές του τόσο από θάνατο όσο και από αποστασία, ο Όθων Δ΄ αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα κτήματα των Γουέλφων γύρω από το Μπράουνσβαϊγκ στη Σαξονία με τη σύζυγό του.

Ο Όθων Δ΄ και η Μαρία της Βραβάντης.

Ο Όθων Δ΄ εκθρονίστηκε οριστικά στις 5 Ιουλίου 1215 και ο Φρειδερίκος Β΄ στέφθηκε και πάλι βασιλιάς της Γερμανίας στις 25 Ιουλίου. Ο πάπας Iννοκέντιος Γ΄, ο οποίος είχε προηγουμένως στέψει τον Όθωνα Δ΄, αναγνώρισε την κυριαρχία του Φρειδερίκου Β΄ ως βασιλιά κατά τη διάρκεια της Δ΄ Συνόδου του Λατερανού, τον Νοέμβριο. Η Μαρία ακολούθησε τον σύζυγό της κατά την απόσυρσή του. Εκτοπισμένος και σοβαρά άρρωστος, ο Όθων Δ΄ απεβίωσε στο κάστρο του Χάρτσμπουργκ στις 19 Μαΐου 1218. Δεν υπήρχαν παιδιά από τον γάμο τους.

Η Μαρία παρέμεινε χήρα για περίπου δύο χρόνια. Τον Ιούλιο του 1220 παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της Γουλιέλμο Α΄ κόμη της Ολλανδίας. Ωστόσο, ο Γουλιέλμος Α΄ απεβίωσε μόλις δύο χρόνια αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου 1222. Είχε αποκτήσει πέντε παιδιά. Οι γενεαλόγοι πιστεύουν ότι και τα πέντε γεννήθηκαν από την πρώτη του σύζυγο Αδελαΐδα του Γκέλντερς. Ωστόσο υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την ημερομηνία γέννησής τους.

Η Μαρία επέζησε του δεύτερου συζύγου της για 38 χρόνια και δεν ξαναπαντρεύτηκε. Στα τελευταία της χρόνια, υιοθέτησε και πάλι τον τίτλο της βασίλισσας της Γερμανίας, ιδρύοντας ένα μοναστήρι Κιστερκιανού στο Μπίντερεν της Βραβάντης (σήμερα μέρος του Χέλμοντ). Τάφηκε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, στο Λόουφεν.

Παντρεύτηκε πρώτα το 1214 τον Όθωνα Δ΄ των Γουέλφων βασιλιά της Γερμανίας. Δεν απέκτησαν απογόνους και ο Όθων Δ΄ απεβίωσε το 1218.

Το 1220 η Μαρία έκανε δεύτερο γάμο με τον Γουλιέλμο Α΄ κόμη της Ολλανδίας. Δεν έκαναν παιδιά.

  • Μαρία της Βραβάντης (αποσαφήνιση)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Marek, Miroslav. «A listing of descendants of Lambert II of Leuven». Genealogy.EU. 
  • Το προφίλ της στο έργο "Η οικογενειακή μας ιστορία" του Robert Brian Stewart