Μαρία Μαγδαληνή της Αυστρίας (1689-1743)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Μαγδαληνή της Αυστρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Μαρτίου 1689[1][2]
Βιέννη
Θάνατος1  Μαΐου 1743[1][2]
Βιέννη
Αιτία θανάτουπνευμονία
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΑυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΛεοπόλδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Ελεονώρα Μαγδαληνή του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ
ΑδέλφιαΜαρία Θηρεσία της Αυστρίας
Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Μαρία Άννα της Αυστρίας
Μαρία Αντωνία της Αυστρίας
Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Ιωσήφ Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Λεοπόλδος Ιωσήφ της Αυστρίας
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Μαρία Μαγδαληνή (γερμ. Maria Magdalena, 26 Μαρτίου 1689 - 1 Μαΐου 1743) από τον Οίκο των Αψβούργων ήταν κόρη του Αρχιδούκα της Αυστρίας και Βασιλιά της Ουγγαρίας, Βοημίας και Γερμανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Μαγδαληνή Ιωσηφίνα ήταν η τέταρτη κόρη (3η από τον 3ο γάμο) του Λεοπόλδου Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της τρίτης συζύγου του Ελεονώρας Μαγδαληνής, κόρης του Φιλίππου Γουλιέλμου του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ.

Γεννήθηκε στο Ανάκτορο Χόφμπουργκ στη Βιέννη. Λίγο πριν τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1701-14) υπήρχε το ερώτημα ο Φίλιππος Ε΄, νέος βασιλιάς της Ισπανίας, να νυμφευόταν τη Μαρία Μαγδαληνή, αλλά για πολιτικούς λόγους αντιτέθηκε σε αυτό ο πάππος του Λουδοβίκος ΙΔ΄, με τη δικαιολογία ότι καμιά από τις κόρες του Λεοπόλδου Α΄ δεν άρεσε στον εγγονό του. Το 1708 η αδελφή της Μαρία Άννα, τρίτη κόρη (2η από τον 3ο γάμο) του Λεοπόλδου Α΄, παντρεύτηκε τον Ιωάννη Ε΄ της Πορτογαλίας και η Μαρία Μαγδαληνή προτάθηκε για νύφη του αδελφού του Φραγκίσκου, Δούκα της Μπέζα. Οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν από την αρχή και οι δύο υποψήφιοι έμειναν άγαμοι. Έπειτα από τον Πόλεμο, τo 1714 απεβίωσε η Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας, πρώτη σύζυγος του Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας και το ερώτημα τού να παντρευτεί η Μαρία Μαγδαληνή τον Βασιλιά, επανήλθε. Δεν ευοδώθηκε όμως το συνοικέσιο και ο Φίλιππος Ε΄ νυμφεύτηκε την Ελισάβετ Φαρνέζε της Πάρμας.

Έπειτα από τις ατυχείς προτάσεις, η Μαρία Μαγδαληνή έζησε μοναχικά και έμεινε άγαμη. Είχε στενή σχέση με την ανιψιά της Μαρία Θηρεσία, κόρη του αδελφού της Καρόλου ΣΤ΄, η οποία θα τον διαδεχόταν. Επίσης είχε επαφή με την αδελφή της Μαρία Άννα. Ήταν 54 ετών, όταν έπαθε πνευμονία και απεβίωσε. Τάφηκε στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (in French). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. p. 100.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]