Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας (1737-1740)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Ελισάβετ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Φεβρουαρίου 1737
Βιέννη
Θάνατος7  Ιουνίου 1740
Βιέννη
Τόπος ταφήςΑυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΦραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία Θηρεσία
ΑδέλφιαΜαρία Αντουανέττα
Αρχιδούκισσα Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Μαρία Άννα της Αυστρίας
Αρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία της Αυστρίας
Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Ιωάννα Γαβριέλλα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Φερδινάνδος Κάρολος της Αυστρίας-Έστε
Κάρολος Ιωσήφ της Αυστρίας
Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων
Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος, αρχιδούκας της Αυστρίας
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Ενάστρου Σταυρού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Ελισάβετ (γερμ. Maria Elisabeth von Österreich, 5 Φεβρουαρίου 1737 - 7 Ιουνίου 1740) του Οίκου των Αψβούργων ήταν το πρωτότοκο παιδί και η κόρη της Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας, Αυτοκράτειρας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και του Φραγκίσκου Στεφάνου της Λωρραίνης.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Ελισάβετ Αμαλία Αντωνία Ιωσηφίνα Γαβριέλλα Ιωάννα Αγάθη γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1737 στο Παλάτι Σενμπρούν της Βιέννης.[1] Δεν υπήρξε, ωστόσο, μεγάλη ευχαρίστηση κατά τη γέννηση του παιδιού, αφού οι γονείς της ήθελαν έναν γιο και κληρονόμο.[2]

Ένα ζωηρό και αξιαγάπητο παιδί, σύντομα έγινε η αγαπημένη των δύο γονέων της. Ο εκ μητρός παππούς της, Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λάτρευε τη μεγαλύτερη εγγονή του, στην οποία είχε δώσει το υποκοριστικό Λιζλ[3] και συχνά έπαιζε μαζί της.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κάστρο Λάξενμπουργκ στις 7 Ιουνίου 1740, η Μαρία Ελισάβετ αρρώστησε ξαφνικά με κράμπες στο στομάχι και εμετό. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κράμπες στο στομάχι εναλλάσσονταν με περισσότερους καινούργιους εμετούς έως ότου η μικρή Αρχιδούκισσα πέθανε εκείνο το βράδυ στις 9 μ.μ, σε ηλικία 3 ετών.[4] Ο πατέρας της, Φραγκίσκος, ανέφερε το θάνατο του πρωτότοκου παιδιού του:

«Στις 8 μ.μ. κλήθηκα και έλαβα την επιστολή του γιατρού, όπου μού είπε ότι είναι καιρός να απομακρύνω τη γυναίκα μου, γιατί το παιδί δεν θα ζήσει περισσότερο. Απομακρύνθηκα λίγο σαστισμένος, και βρήκα τη γυναίκα μου να έχει ξεσπάσει εντελώς σε κλάματα όταν έφτασα. Την πήρα από το χέρι και την οδήγησα στα διαμερίσματά της. Τότε επέστρεψα με το άρρωστο παιδί. Λίγο μετά, ανακάθισε, με κοίταξε και είπε με μια καθαρή φωνή: "Σου παραδίδω τον εαυτό μου, Θεέ μου!". Στη συνέχεια έπεσε πίσω και πέθανε στην αγκαλιά μου».

Η Μαρία Ελισάβετ ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας των Αψβούργων-Λωρραίνης που θάφτηκε στον θόλο της Μαρίας Θηρεσίας στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης. Μία από τις νεότερες αδελφές της, η Μαρία Ελισάβετ, πήρε και το όνομά της και είχε επίσης το υποκοριστικό Λιζλ[5].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hanne Egghardt: Maria Theresias Kinder. 16 Schicksale zwischen Glanz und Elend. Kremayr & Scheriau, Vienna 2010, (ISBN 978-3-218-00813-6).
  • Elfriede Iby: "Marie-Thérèse, biographie d'une souveraine".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]