Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Ιούλιος Γέσιος Μαρκιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Ιούλιος Γέσιος Βασιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας
Θάνατος218
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙουλία Αβίτα Μαμαία
ΤέκναΘεόκλεια
ΣυγγενείςΑλέξανδρος Σεβήρος (θετός υιός)

Ο Μάρκος Ιούλιος Γέσιος Μαρκιανός, λατιν.: Marcus Julius Gessius Marcianus (απεβ. το 218) επίσης γνωστός ως Γέσιος Μαρκιανός [1] (άνθισε το δεύτερο μισό του 2ου αι. και το πρώτο μισό του 3ου αι.) ήταν Σύριος Ρωμαίος ευγενής.

Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του Mαρκιανού. Προερχόταν από την Arca Caesarea [1] [2] (σύγχρονη Arqa, στον Λίβανο). Ήταν ιππέας αξιωματικός, που έγινε promagistratus (διοικητής). [3] Δεν είναι γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για την πολιτική σταδιοδρομία του Mαρκιανού. Δολοφονήθηκε με εντολή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μακρίνου το 218 στην Έμεσα της Συρίας.

Ο Μαρκιανός νυμφεύτηκε τη Ρωμαία Σύρια ευγενή Ιουλία Αβίτα Μαμαία, ως ο δεύτερος σύζυγός της. [2] Αυτή ήταν η δεύτερη κόρη των ισχυρών Ρωμαίων Συρίων ευγενών Ιουλίας Μαίσας και Γαΐου Ιουλίου Αβίτου Αλεξιανού. Αδελφή της Ιουλίας Μαίσας ήταν η Ιουλία Δόμνα, σύζυγος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Λεύκιου Σεπτίμιου Σεβήρου. Εξαδέλφια της ήταν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες Καρακάλλας και Πόπλιος Σεπτίμιος Γέτας. Η Ι. Αβίτα Μαμαία ήταν θεία του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ελαγάβαλου.

Ο Mαρκιανός νυμφεύτηκε την Ι. Α. Mαμαία κάποια στιγμή μετά το 200. Ο γάμος του Μαρκιανού και της Μαμαίας μπορεί να ενίσχυσε τη δύναμη του Σεπτίμιου Σεβήρου στις επαρχίες της Ρωμαϊκής Ανατολής. [2] Η Μαμαία έφερε τον Mαρκιανό τα ακόλουθα παιδιά:

  1. 1,0 1,1 1,2 Birley, Septimius Severus: The African Emperor, p. 222
  2. 2,0 2,1 2,2 «Julia Avita Mamaea's article at Livius.org». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2021. 
  3. Alexander Severus (A.D. 222–235) - De Imperatoribus Romanis by H.W. Benario
  4. Birley, Septimius Severus: The African Emperor, pp. 217, 222
  5. Augustan History, The Two Maximini, 29
  6. Birley, Septimius Severus: The African Emperor, p. 217