Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεόκλεια (αδελφή του Αλέξανδρου Σεβήρου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόκλεια
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύντροφοςΓάιος Ιούλιος Βέρος Μάξιμος[1]
ΓονείςΜάρκος Ιούλιος Γέσιος Βασιανός και Ιουλία Αβίτα Μαμαία
ΑδέλφιαΑλέξανδρος Σεβήρος (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Μάρκος Ιούλιος Γέσιος Βασιανός

Η Θεόκλεια, λατιν. Theoclia (έζησε το α' ήμισυ του 3ου αι.) γεννήθηκε και μεγάλωσε πιθανότατα στην Arca Caesarea (σύγχρονη Arqa, Λίβανος). Ήταν κόρη του Ρωμαίου ιππέα [2] promagistrate [3] Mάρκου Ιουλίου Γεσίου Μαρκιανού και της συζύγου του Ιουλίας Αβίτας Μαμαίας.[4]

Η Ιουλία Αβίτα Μαμαία, μητέρα της Θεοκλείας και εξαδέλφη του Καρακάλλα.

Ήταν αδελφή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αλέξανδρου Σεβήρου,[5] που κυβέρνησε από το 222 έως το 235. Μπορεί να είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, με το όνομα Μάρκος Ιούλιος Γέσιος Βασιανός [6], ο οποίος υπηρέτησε ως magister στους Arval Brethren (Aδελφούς των Αγρών) κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα [7], που κυβέρνησε από το 212 έως το 217. Μέσω τής μητέρας της, η Θεόκλεια συγγένευε με τη βασιλική οικογένεια της Έμεσας (η Ιουλία Αβίτα Μαμαία ήταν εγγονή του Ιουλίου Βασσιανού ιερέα του Ηλίου εκεί). Η μητέρα της ήταν ανιψιά της Ιουλίας Δόμνας, συζύγου του Σεπτιμίου Σεβήρου Ρωμαίου Αυτοκράτορα.[8] Οι μόνες δύο ρωμαϊκές ιστορικές πηγές που την αναφέρουν, είναι η Ρωμαϊκή Ιστορία του Δίωνα Κάσσιου, που αναφέρει τη Θεόκλεια ως την ανώνυμη αδελφή του Αλέξανδρου Σεβήρου και η Ιστορία των Αυγούστων (Οι δύο Μαξιμίνοι), που δίνει το όνομά της, Θεόκλεια.

Προτομή του Αλέξανδρου Σεβήρου, Ρωμαίου Αυτοκράτορα και αδελφού της Θεοκλείας.

Η Μαμαία προόριζε κάποτε τη Θεόκλεια να παντρευτεί τον Γάιο Ιούλιο Βήρο Μάξιμο, γιο του μέλλοντα Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμίνου του Θράκα.[9] Ωστόσο ο Αλέξανδρος Σεβήρος έπεισε τη μητέρα του να μην παντρέψει τη Θεόκλεια με τον Μάξιμο, αντιπαθώντας τον δύστροπο πατέρα του Μάξιμου. Έτσι η Μαμαία πάντρεψε τη Θεόκλεια με έναν Ρωμαίο ευγενή ευγενούς γένους, που ονομαζόταν Μεσσάλας [9] Η Ιστορία των Αυγούστων περιγράφει τον χαρακτήρα της Θεοκλείας ως «προϊόν της ελληνικής παιδείας» και τον σύζυγό της Μεσσάλα ως μορφωμένο, που ήταν πολύ καλός ομιλητής. Η Θεόκλεια, μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της, δολοφονήθηκε με εντολή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μακρίνου το 218 [10] στην Έμεσα της Συρίας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Arthur Stein: «Theoklia» (Γερμανικά) 1934.
  2. «Julia Avita Mamaea's article at Livius.org». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2021. 
  3. Alexander Severus (A.D. 222–235) - De Imperatoribus Romanis by H.W. Benario
  4. Cassius Dio, Roman History, 79
  5. Lemprière, A Classical Dictionary, Containing a Copious Account of All the Proper Names Mentioned in Ancient Authors, p. 70
  6. Birley, Septimius Severus: The African Emperor, pp. 217, 222
  7. Prado, The Emperor Elagabalus: Fact or Fiction?, p.xxiii
  8. Birley, Septimius Severus: The African Emperor
  9. 9,0 9,1 Smyth, Descriptive catalogue of a cabinet of Roman imperial large-brass medals, p. 237
  10. Birley, Septimius Severus: The African Emperor, p. 222