Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λαμπρινός Βρανάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαμπρινός Βρανάς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος17  Απριλίου 1905
Δροσοπηγή
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Λαμπρινός Βρανάς ήταν Κρητικός Μακεδονομάχος. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του Μακεδονικού αγώνα, δίνοντας γι'αυτόν την ίδια του τη ζωή.[1]

Ο Λαμπρινός Βρανάς με τους Μακεδονομάχους Γεώργιο Δικώνυμο (κάθ. αριστερά) και Γεώργιο Πέρο (κάθ. δεξιά)

Ο Λαμπρινός Βρανάς γεννήθηκε στον Καλλικράτη Σφακίων του Νομού Χανίων.

Το 1903 στρατολογήθηκε από τους Παύλο Μελά και Γεώργιο Τσόντο στο πρώτο αντάρτικο σώμα προερχόμενο από την ελεύθερη Ελλάδα που συγκροτήθηκε με σκοπό την ενθάρρυνση και τόνωση των Μακεδόνων για ένοπλη αντίσταση εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας και της δράσης των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Το σώμα αυτό, αποτελούμενο από συνολικά 10 άνδρες, πέρασε την ελληνοτουρκική μεθόριο και εισήλθε στη Δυτική Μακεδονία στις 13 Ιουνίου. Εκτός από τον Βρανά, μέλη του ήταν οι Κρήτες Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Πέρος, Γεώργιος Δικώνυμος-Μακρής, Γεώργιος Σεϊμένης, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Καντουνάτος και Νικόλαος Δουκάκης.[2] Στη Μακεδονία τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούσε από την Ελλάδα να στείλει στην περιοχή ένοπλα σώματα ώστε να μην πέσει η Μακεδονία στα χέρια των Βούλγαρων. Μετά από ένα μήνα παραμονής, το σώμα αυτό επέστρεψε στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό, τον Γεώργιο Σεϊμένη, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή με τους Βούλγαρους.

Ο Βρανάς επανήλθε στη Μακεδονία και τον Οκτώβριο του 1904 ήταν παρών στο περιστατικό που κόστισε τη ζωή του Παύλου Μελά. Στις 17 Μαΐου του 1905, ο Βρανάς ήταν επικεφαλής αποσπάσματος περίπου 20 ανδρών, κινούμενος καθ' οδόν προς Μορίχοβο. Η παρουσία του αποσπάσματός του προδόθηκε στους Τούρκους από Βούλγαρους, με αποτέλεσμα να περικυκλωθεί από τον τουρκικό στρατό στο χωριό Μπελκαμένη (σημερινή Δροσοπηγή). Ακολούθησε μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν τα περισσότερα μέλη του αποσπάσματος, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Βρανάς.

  1. «Λαμπρινός Βρανάς». pandektis.ekt.gr. Πανδέκτης. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «ΓΕΕΘΑ: Σαν Σήμερα, 13-6». geetha.mil.gr. ΓΕΕΘΑ. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]