Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κροκόδειλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κροκόδειλος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ηώκαινο - πρόσφατα, 55–0Ma
Κροκόδειλος του Νείλου (Κροκόδειλος ο νειλοτικός - Crocodylus niloticus)
Κροκόδειλος του Νείλου (Κροκόδειλος ο νειλοτικός - Crocodylus niloticus)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υφομοταξία: Διάψιδα (Diapsida)
Ανθυφομοταξία: Αρχοσαυρόμορφα (Archosauromorpha)
Υπερτάξη: Κροκοδειλόμορφα (Crocodylomorpha)
Τάξη: Κροκοδείλια (Crocodilia)
Οικογένεια: Κροκοδειλίδες[1] (Crocodylidae)
Cuvier, 1807
Τυπικό είδος
Κροκόδειλος ο νειλοτικός (Crocodylus niloticus)

Ο κροκόδειλος είναι ζώο που ανήκει στην τάξη των μεγάλων ερπετών. Η τάξη αυτή διαιρείται σε τρεις οικογένειες: των κροκοδειλιδών, των αλλιγατοριδών και των γαβιαλιδών.

Οι κροκόδειλοι είναι διαδεδομένοι σε πολλά μέρη της γης. Σήμερα μπορεί να συναντηθούν κροκόδειλοι στη βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντίλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.

Distrubition of crocodiles

Η λέξη κροκόδειλος είναι αρχαία, ωστόσο συναντάται αρχικά με τους τύπους κροκόδῑλος και κερκύδιλος. Προέρχεται από υποθετικό τύπο *κροκό-δριλος, σύνθετο των αρχαίων κρόκη «βότσαλο» και δρῖλος «σκουλήκι», που εικάζεται ότι θα σήμαινε τη μεγάλη σαύρα με ουρά που μοιάζει με σκουλήκι. Η γραφή κροκόδειλος, που είναι πολύ συχνότερη ήδη από την αρχαιότητα, οφείλεται σε παρετυμολογική σύνδεση προς το επίθετο δειλός.[2]

Κροκόδειλος του Νείλου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος του Νείλου (Κροκόδειλος ο νειλοτικός - Crocodylus niloticus ). Είναι ο πιο γνωστός από όλα τα άλλα είδη. Σήμερα σπάνια μπορεί να τον συναντήσει κανείς ακόμα στο Νείλο και συνήθως συναντάται σε ποτάμια στην υποσαχάρια Αφρική απο την Αιθιοπία μέχρι τη Νότια Αφρική. Το μήκος του φτάνει τα 5 μέτρα και το βάρος του τα 1.000 κιλά. Τρέφεται από ζώα μικρά, που τα πιάνει όταν πλησιάζουν τις όχθες για να πιουν νερό ή όταν, για οποιοδήποτε λόγο, πέσουν στο νερό. Γεννά στην άμμο μέχρι 30 αβγά που δεν επωάζει. Ο κροκόδειλος του Νείλου σήμερα, εξαιτίας του συστηματικού κυνηγιού που του γινόταν για το δέρμα του και το κρέας του που είναι πολύ νόστιμο, κοντεύει να εξαφανιστεί.

Κροκόδειλος ο κατάφρακτος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος ο κατάφρακτος (Crocodylus cataphractus ). Λιγότερο γνωστός, ζει στην κεντρική Αφρική και το μήκος του δεν ξεπερνά τα 5,20 μέτρα.

Αμερικανικός κροκόδειλος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανικός κροκόδειλος (Κροκόδειλος ο οξύς - Crocodylus acutus ). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος από όλα τα είδη των κροκόδειλων και το μήκος του φτάνει τα 6,50 μέτρα. Ζει στην κεντρική Αμερική, στη Φλώριδα, στην Κούβα, στις Αντίλλες κλπ. Ο κροκόδειλος αυτός κολυμπά πολλές φορές και στην ανοιχτή θάλασσα.

Κροκόδειλος του Ορινόκου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανικός κροκόδειλος (Κροκόδειλος ο ενδιάμεσος - Crocodylus intermedius ) συνών. Κροκόδειλος ο αμερικανικός (Crocodylus americanus). Είναι κι αυτός από τους πιο μεγάλους και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ο κροκόδειλος αυτός ζει αποκλειστικά στο γλυκό νερό. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλα τα ζώα που πλησιάζουν τις όχθες όπου ζει ακόμη και για τον άνθρωπο.

Κουβανικός κροκόδειλος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κουβανικός κροκόδειλος (Κροκόδειλος ο ρομβοφόρος - Crocodylus rhombifer ). Είναι ενδημικός στην Κούβα, με μέγεθος μικρό προς μεσαίο, αλλά επικίνδυνος διότι είναι εξαιρετικά επιθετικός. Η συμπεριφορά και οι συνήθειές του παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους βιολόγους, όπως και τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του.

Κροκόδειλος του Αλμυρού νερού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος της θάλασσας (Κροκόδειλος ο πορώδης - Crocodylus porosus ) Είναι το μεγαλύτερο είδος κροκόδειλου με μήκος που φτάνει μέχρι τα 7,5 μέτρα και το βάρος του τα 1.100 κιλά.Η πατρίδα του είναι οι νότια Ινδία και οι Ινδικές ακτές, η Σρι Λάνκα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αυστραλίας. Έχει διαδοθεί σ' όλα τα γύρω νησιά και τις παραλίες. Σύμφωνα με μερικές πληροφορίες, έχουν εμφανιστεί ζώα που το μήκος τους ξεπερνούσε τα 10 μέτρα. Ζει κοντά στις ακτές κυρίως σε λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών έχωντας ιδιάιτερη προτίμηση στο αλμυρό νερό, αλλά κολυμπά και στην ανοιχτή θάλασσα και μάλιστα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους κολυμβητές και τους ψαράδες. Οι κροκόδειλοι αυτοί επιτίθενται εναντίον του ανθρώπου και πολλοί από αυτούς είναι ανθρωποφάγοι.

Κροκόδειλος του Βούρκου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος του Βούρκου (Κροκόδειλος ο ελοχαρής - Crocodylus palustris ). Ζει στη Σρι Λάνκα, στο δυτικό Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Στις Ινδίες, σε μερικές περιοχές, θεωρείται ιερό ζώο και δεν μπορεί κανείς να του κάνει κακό. Δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον άνθρωπο, παρόλο που υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει επιτεθεί εναντίον ανθρώπων.

Οι κροκόδειλοι είναι σαρκοβόρα ζώα. Μπορεί να ειπωθεί πως είναι από τους καλύτερους θηρευτές της φύσης. Αυτό οφείλεται στα κοφτερά τους δόντια και στη γρήγορη τους κίνηση. Όταν ένας κροκόδειλος κυνηγήσει μέσα στο νερό την ώρα που θα επιτεθεί στο ανύποπτο ζώο αυτόματα μια βαλβίδα αποτρέπει την είσοδο νερού μέσα στο ζώο. Μετά με τα κοφτερά του δόντια ικανά να ξεσκίζουν και το σκληρότερο δέρμα κατασπαράζουν κυριολεκτικά οποιοδήποτε ζώο. Αυτό το ζώο μπορεί να είναι βουβάλι της ερήμου. Έχουν απίστευτη δύναμη και αν ένα θύμα αντισταθεί τότε είναι που εφαρμόζει την τακτική της στροφής του θανάτου. Δηλαδή γυρίζει μερικές φορές και το θύμα στην προσπάθεια του να ξεφύγει κομματιάζεται. Μερικές φορές κυνηγούν ομαδικά και δεν μαλώνουν αν δεν υπάρχει αρκετή τροφή για όλους. Κάποτε κάποια είδη κινδύνεψαν να εξαφανιστούν από έλλειψη τροφής. Έτσι οι άνθρωποι προκειμένου να τα σώσουν έφτιαξαν τεχνητά ποτάμια με τρεχούμενα νερά. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ψαριών και κυρίως σολομών που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα αποτελώντας άφθονη τροφή για τους κροκόδειλους.

  1. «Κροκοδειλίδες». Υγεία online. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. P. Chantraine, 1999: Dictionnaire étymologique de la langue grecque. Paris: Klincksieck, p. 585, 1411· Webster's New World College Dictionary στον ιστότοπο Your Dictionary

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]