Κροκόδειλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κροκόδειλος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ηώκαινο - πρόσφατα, 55–0Ma
Κροκόδειλος του Νείλου (Κροκόδειλος ο νειλοτικός - Crocodylus niloticus)
Κροκόδειλος του Νείλου (Κροκόδειλος ο νειλοτικός - Crocodylus niloticus)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υφομοταξία: Διάψιδα (Diapsida)
Ανθυφομοταξία: Αρχοσαυρόμορφα (Archosauromorpha)
Υπερτάξη: Κροκοδειλόμορφα (Crocodylomorpha)
Τάξη: Κροκοδείλια (Crocodilia)
Οικογένεια: Κροκοδειλίδες[1] (Crocodylidae)
Cuvier, 1807
Τυπικό είδος
Κροκόδειλος ο νειλοτικός (Crocodylus niloticus)

Ο κροκόδειλος είναι ζώο που ανήκει στην τάξη των μεγάλων ερπετών. Η τάξη αυτή διαιρείται σε τρεις οικογένειες: των κροκοδειλιδών, των αλλιγατοριδών και των γαβιαλιδών.

Οι κροκόδειλοι είναι διαδεδομένοι σε πολλά μέρη της γης. Σήμερα μπορεί να συναντηθούν κροκόδειλοι στη βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντίλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα είδη των κροκόδειλων είναι τα παρακάτω:

Distrubition of crocodiles

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη "κροκόδειλος" προέρχεται από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη "Κροκόδριλος" (αρχ. κρόκη = βότσαλο, δρίλος = σκώληξ), η οποία σημαίνει κυριολεκτικά "Ο σκώληκας των βοτσάλων". Η ονομασία αυτή πιθανότατα προέρχεται είτε από την συνήθεια των κροκοδείλων να λιάζονται στα βότσαλα δίπλα από τον Νείλο, είτε λόγω του φολιδωτού τους δέρματος που θυμίζει πέτρες. Η ονομασία αυτή με τα χρόνια άλλαξε σε "Κροκόδειλο".[2]

Κροκόδειλος του Νείλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος του Νείλου (Κροκόδειλος ο νειλοτικός - Crocodylus niloticus ). Είναι ο πιο γνωστός από όλα τα άλλα είδη. Σήμερα σπάνια μπορεί να τον συναντήσει κανείς ακόμα στο Νείλο και συνήθως συναντάται σε ποτάμια στην υποσαχάρια Αφρική απο την Αιθιοπία μέχρι την Νότια Αφρική. Το μήκος του φτάνει τα 5 μέτρα και το βάρος του τα 1.000 κιλά. Τρέφεται από ζώα μικρά, που τα πιάνει όταν πλησιάζουν τις όχθες για να πιουν νερό ή όταν, για οποιοδήποτε λόγο, πέσουν στο νερό. Γεννά στην άμμο μέχρι 30 αβγά που δεν επωάζει. Ο κροκόδειλος του Νείλου σήμερα, εξαιτίας του συστηματικού κυνηγιού που του γινόταν για το δέρμα του και το κρέας του που είναι πολύ νόστιμο, κοντεύει να εξαφανιστεί.

Κροκόδειλος ο κατάφρακτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος ο κατάφρακτος (Crocodylus cataphractus ). Λιγότερο γνωστός, ζει στην κεντρική Αφρική και το μήκος του δεν ξεπερνά τα 5,20 μέτρα.

Αμερικανικός κροκόδειλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανικός κροκόδειλος (Κροκόδειλος ο οξύς - Crocodylus acutus ). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος από όλα τα είδη των κροκόδειλων και το μήκος του φτάνει τα 6,50 μέτρα. Ζει στην κεντρική Αμερική, στη Φλώριδα στην Κούβα, στις Αντίλλες κλπ. Ο κροκόδειλος αυτός κολυμπά πολλές φορές και στην ανοιχτή θάλασσα.

Κροκόδειλος του Ορινόκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικανικός κροκόδειλος (Κροκόδειλος ο ενδιάμεσος - Crocodylus intermedius ) συνών. Κροκόδειλος ο αμερικανικός (Crocodylus americanus). Είναι κι αυτός από τους πιο μεγάλους και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ο κροκόδειλος αυτός ζει αποκλειστικά στο γλυκό νερό. Αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλα τα ζώα που πλησιάζουν τις όχθες όπου ζει ακόμη και για τον άνθρωπο.

Κουβανικός κροκόδειλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κουβανικός κροκόδειλος (Κροκόδειλος ο ρομβοφόρος - Crocodylus rhombifer ). Ζει στην Κούβα και ξεχωρίζει από τα άλλα είδη γιατί τα σαγόνια του είναι αρκετά μακριά. Σήμερα ο κροκόδειλος αυτός εκτρέφεται σε πολλές φάρμες στην Κούβα.Είναι γνωστό πως ως Κουβανός κανει κάθε μέρα πούρα Αβάνας. Νούμερο 1 αιτία θνησιμότητας τους είναι καρκίνος του πνεύμονα που έχει προκληθεί από το ατελείωτο τους κάπνισμα.

Κροκόδειλος του Αλμυρού νερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος της θάλασσας (Κροκόδειλος ο πορώδης - Crocodylus porosus ) Είναι το μεγαλύτερο είδος κροκόδειλου με μήκος που φτάνει μέχρι τα 7,5 μέτρα και το βάρος του τα 1.100 κιλά.Η πατρίδα του είναι οι νότια Ινδία και οι Ινδικές ακτές,η Σρι Λάνκα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι τις ακτές της Βόρειας Αυστραλίας. Έχει διαδοθεί σ' όλα τα γύρω νησιά και τις παραλίες. Σύμφωνα με μερικές πληροφορίες, έχουν εμφανιστεί ζώα που το μήκος τους ξεπερνούσε τα 10 μέτρα. Ζει κοντά στις ακτές κυρίως σε λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών έχωντας ιδιάιτερη προτίμηση στο αλμυρό νερό, αλλά κολυμπά και στην ανοιχτή θάλασσα και μάλιστα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους κολυμβητές και τους ψαράδες. Οι κροκόδειλοι αυτοί επιτίθενται εναντίον του ανθρώπου και πολλοί από αυτούς είναι ανθρωποφάγοι.

Κροκόδειλος του Βούρκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος του Βούρκου (Κροκόδειλος ο ελοχαρής - Crocodylus palustris ). Ζει στην Σρι Λάνκα, στο δυτικό Πακιστάν και στην Μπαγκλαντές. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Στις Ινδίες, σε μερικές περιοχές, θεωρείται ιερό ζώο και δεν μπορεί κανείς να του κάνει κακό. Δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον άνθρωπο, παρόλο που υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει επιτεθεί εναντίον ανθρώπων.

Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κροκόδειλοι είναι σαρκοβόρα ζώα. Μπορεί να ειπωθεί πως είναι από τους καλύτερους θηρευτές της φύσης. Αυτό οφείλεται στα κοφτερά τους δόντια και στην γρήγορη τους κίνηση. Όταν ένας κροκόδειλος κυνηγήσει μέσα στο νερό την ώρα που θα επιτεθεί στο ανύποπτο ζώο αυτόματα μια βαλβίδα αποτρέπει την είσοδο νερού μέσα στο ζώο. Μετά με τα κοφτερά του δόντια ικανά να ξεσκίζουν και το σκληρότερο δέρμα κατασπαράζουν κυριολεκτικά οποιοδήποτε ζώο. Αυτό το ζώο μπορεί να είναι βουβάλι της ερήμου. Έχουν απίστευτη δύναμη και αν ένα θύμα αντισταθεί τότε είναι που εφαρμόζει την τακτική της στροφής του θανάτου. Δηλαδή γυρίζει μερικές φορές και το θύμα στην προσπάθεια του να ξεφύγει κομματιάζεται. Μερικές φορές κυνηγούν ομαδικά και δεν μαλώνουν αν δεν υπάρχει αρκετή τροφή για όλους. Κάποτε κάποια είδη κινδύνεψαν να εξαφανιστούν από έλλειψη τροφής. Έτσι οι άνθρωποι προκειμένου να τα σώσουν έφτιαξαν τεχνητά ποτάμια με τρεχούμενα νερά. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ψαριών και κυρίως σολομών που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα αποτελώντας άφθονη τροφή για τους κροκόδειλους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κροκοδειλίδες». Υγεία online. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. Webster's New World College Dictionary στον ιστότοπο Your Dictionary