Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κροκόδειλος του Βούρκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κροκόδειλος του βούρκου
Κροκόδειλος του βούρκου.
Κροκόδειλος του βούρκου.
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Κρκοδείλια (Crocodilia)
Οικογένεια: Κροκοδειλίδες (Crocodylidae)
Υποοικογένεια: Κροκοδειλίνες (Crocodylinae)
Γένος: Κροκόδειλος (Crocodylus)
Είδος: C. palustris
Διώνυμο
Crocodylus palustris (Κροκόδειλος ο ελοχαρής)
Lesson, 1831

Γεωγραφική κατανομή του κροκόδειλου του βούρκου.

Ο Κροκόδειλος του Βούρκου (Κροκόδειλος ο ελοχαρής - Crocodylus palustris) είναι ένα ερπετό της οικογένειας των κροκοδειλίδων που ζει στη Κεϋλάνη, στην Ινδία, στο δυτικό Πακιστάν και στην Ινδονησία.

Περιβάλλον και κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κροκόδειλος του βούρκου ζει σε λίμνες, μικρές και μεγάλες, σε ποτάμια, αλλά το μέρος όπου νιώθει πραγματική ευχαρίστηση να μένει είναι τα έλη. Περιστασιακά, αρκετοί από αυτούς προχωρούνε κατά την περίοδο των βροχών μέσα στα δάση και παγιδεύονται στις λιμνούλες και τα ρυάκια που σχηματίζονται με την απόσυρση των νερών.Ζει στο δυτικό Πακιστάν, στην Ινδία, στην Κεϋλάνη και στην Ινδονησία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι πολύ μεγάλος (έχουν αναφερθεί και δείγματα με μήκος 4,5 μέτρα, αν και συνήθως φτάνουν τα 4) και απίστευτα μυώδης. Το σώμα του καλύπτεται από πλάκες, οι οποίες είναι μεγάλες στη ράχη και μικραίνουν στα πλευρά και τα πόδια. Έχει σχετικά μικρό κεφάλι με μακρύ ρύγχος, με ισχυρά σγόνια και που περιέχουν πολλά και ποικίλου μεγέθους δόντια. Τα μάτια και τα ρουθούνια να είναι τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροκόδειλος του βούρκου σε ποτάμι.

Είναι πολύ άγριο αρπακτικό και ασκεί στα μέρη όπου μένει τον ίδιο έλεγχο που ασκεί και ο κροκόδειλος του Νείλου. Με μήκος από 3 ως τέσσερα μέτρα, κυνηγάει κυρίως ψάρια, συμπληρώνει όμως το διαιτολόγιό του και με πτηνά και θηλαστικά που πιάνει με ενέδρα. Ένας Άγγλος κυνηγός που είχε κυνηγήσει και σκοτώσει πολλούς από αυτούς αναφέρει ότι βρήκε στα στομάχια τους τα κατάλοιαπα από τα γεύματά τους:υπολείματα ανθρώπων, κομμάτια από δέρματα τίγρεων και λεοπαρδάλεων, ελαφιών, μουντζάγκ, αντιλοπών, καθώς και κατοικίδιων ζώων, μαζί με φτερά υδρόβιων πτηνών και λέπια ψαριών.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κροκόδειλος του βούρκου γεννάει κατά το τέλος της εποχής της ξηρασίας 15-20 αυγά στην άμμο, τα οποία εκολάπτονται σε 50 μέρες και βγαίνουν τα κροκοδειλάκια που έχουν μήκος 0,25 μέτρα.

Σχέσεις με τον άνθρωπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κροκόδειλος του βούρκου κατοικεί σε μέρη όπου κατοικεί και ο άνθρωπος. Οι Ινδοί τον θεωρούν ιερό και πολλές φορές ζει ανάμεσά τους ημιαιχμάλωτος. Μάλιστα πολλές φορές τον λατρεύουν ως θεότητα. Παρ'όλα αυτά πολλές φορές είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Όμως και ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για τον κροκόδειλο του βούρκου, καθώς τον κυνηγάει για το κρέας του και για το δέρμα του, από το οποίο φτιάχνονται τσάντες, ζώνες, παπούτσια, γάντια και άλλα αξεσουάρ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • dr Felix Rodriguez de la Fuente, "Ο Θαυμαστός κόσμος των ζώων", τόμος 5, σελ. 389, εκδ. Χρ. Τεγόπουλος-Ν. Νίκας