Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κεράν της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεράν της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος28  Ιουλίου 1285
Drazark monastery
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛέων Γ΄ της Αρμενίας
ΤέκναΧετούμ Β' της Αρμενίας
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
Σμπατ της Αρμενίας
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
Ρίτα της Αρμενίας
Οσίν της Αρμενίας
Ισαβέλλα της Αρμενίας
Euphemia of Armenia
Αλινάκ της Αρμενίας
ΓονείςΧετούμ
ΟικογένειαΟίκος των Χετουμιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κεράν, βασίλισσα της Αρμενίας ή Κεράν των Χετουμιδών (πριν το 1262 - 28 Ιουλίου 1285) ήταν μέλος του Οίκου των Χετουμιδών και Βασίλισσα του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας με τον γάμο της με τον Λέοντα Γ΄ της Αρμενίας. Η Κεράν ήταν κόρη του πρίγκιπα Χετούμ του Λαμπρόν με μία άγνωστη σύζυγο μάλλον από Φραγκική καταγωγή.[1] Είχε άλλα τρία αδέλφια: Μαριάννα, Αλίκη μετέπειτα σύζυγο του Κοντόσταυλου της Κύπρου Μπαλιάν του Ιμπελέν και Ραϋμόνδο.

Η Κεράν παντρεύτηκε (15 Ιανουαρίου 1262) τον πρίγκιπα Λέοντα της Αρμενίας, μεγαλύτερο γιο και διάδοχο του Χετούμ Α΄ της Αρμενίας, που διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά την παραίτηση εκείνου (1270). Η "Κυρ - Άννα" ή "Κυρά Άννα" στέφθηκε μαζί του βασίλισσα με το σύντομο όνομα "Κεράν". Με τον σύζυγό της απέκτησε:

Η βασίλισσα Κεράν έγινε αντικείμενο θαυμασμού με πολλά σχόλια, ο μεγαλύτερος γιος της Χετούμ την περιγράφει "εξαιρετική ψυχή σε ένα υπέροχο σώμα". Ο ιστορικός Αβατίς αναφέρει "μια καλή φίλη στις χαρές και τις λύπες". Μόλις γεννήθηκε ο τελευταίος γιος της κλείστηκε σε μοναστήρι με το όνομα Θεοφανώ, συνάντησε την αδελφή της Μαριάννα και απεβίωσε στο ίδιο μοναστήρι (28 Ιουλίου 1285)

  1. W. H. Rüdt-Collenberg: The Rupenides, Hethumides and Lusignans, The Structure of the Armeno-Cilician Dynasties, Paris, Librairie Klincksieck, 1963, p. 61. speculates that the names of her children indicate her origins, and suggests that she may have been Marie of Antioch, daughter of Bohemond IV, Prince of Antioch, although according to the Lignages d'Outremer she married Thoros, by whom she had one son Buemont (Lignages d'Outremer, Marciana Ms Francese 20, CC.XCII, p. 67.)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Runciman 1999, p. Appendix Table 2.
  • Khachatrian, Hayk (2001). Queens of the Armenians: 150 Biographies Based on History and Legend. Yerevan: Amaras.
  • Runciman 1999, p. Appendix Table 2.
  • W. H. Rüdt-Collenberg: The Rupenides, Hethumides and Lusignans, The Structure of the Armeno-Cilician Dynasties, Paris, Librairie Klincksieck, 1963