Καρατάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρατάς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καρατάς
36°34′21″N 35°22′41″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αδάνων
Έκταση22,472 km²
Πληθυσμός24.559 (2018)
Ταχ. κωδ.01900[1]
Ζώνη ώραςUTC+03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καρατάς (τουρκικά: Karataş) είναι μικρή πόλη και διαμέρισμα στην επαρχία Αδάνων, στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, 47 χλμ. από την πόλη των Αδάνων, ανάμεσα στον ποταμό Σάρο και τον Πύραμο, ο οποίος είναι γνωστός και ως Λευκόσυρος. Η πόλη έχει πληθυσμό 8.483 κατοίκους (το 2010), με άλλους 13.000 να ζουν στα γύρω χωριά.

Στην πόλη δεσπόζουν τα ερείπια εκκλησιών, καραβανσεράι και ενός αμφιθεάτρου. Ωστόσο, τα αρχαία μνημεία απομένει να χρονολογηθούν ελλείψει κατάλληλης έρευνας ή συντήρησης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή κατοικήθηκε τουλάχιστον από την εποχή των Χετταίων και πιθανώς παλαιότερα. Αργότερα ήταν μέρος της ασσυριακής επαρχίας Κούε. Την εποχή των Ελλήνων, που γνώριζαν την πόλη με τα ονόματα Μέγαρσος, Μάγαρσος ή Μάγαρσα, υπήρχε ένα λιμάνι στις εκβολές του πλωτού Πυράμου, αποτελώντας σημαντική στρατιωτική και εμπορική οδό στην πεδιάδα της Κιλικίας και παρείχε επίσης πρόσβαση στη θάλασσα για τις παραποτάμιες πόλεις, όπως η Μαλλός. Το 333 π.Χ., λίγο πριν τη Μάχη της Ισσού, ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε θυσία εδώ σε έναν ναό που, κατά interpretatio graeca, θεώρησε ότι ήταν της Αθηνάς. Η «Αθηνά της Μαγάρσου» η οποία εμφανίζεται στα ελληνιστικά νομίσματα φέρεται, από την πόζα της και τις ιδιότητες που την περιβάλλουν, να έχει μεσοποταμιακούς δεσμούς.[2] Ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ[3] αναγνωρίζει την προέλευση του τόπου λατρείας στις νίκες του Σενναχειρείμ, ο οποίος ίδρυσε το ιερό το 696 π.Χ. μετά από μια θαλάσσια μάχη με Έλληνες στις εκβολές του ποταμού·[4] το αφιέρωσε στην πολεμική του θεά, την Ανάθ, ή την Ινάννα.

Οι Ρωμαίοι απέδωσαν την ονομασία Μέγαρσος ως Megarsus. Το λιμάνι αργότερα κατακτήθηκε από τους αραβικούς στρατούς κατά την επέκταση του Ισλάμ και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς το 1517.

Η Μέγαρσος καταλήφθηκε από γαλλικά στρατεύματα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. postakodu.ptt.gov.tr.
  2. Arthur Houghton, "The Seleucid mint of Mallus and the cult figure of Athena Magarsia", inA, Houghton, S. Hester et al. (eds.) Festschrift für /Studies in Honour of Leo Miildenburg1984 :99-110. 1984:99-110, noted by Fox 2008.
  3. Fox, Travelling Heroes in the Epic Age of Homer, 2008:82f.
  4. Το μνημείο της νίκης του στην ξηρά, παρατηρεί ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ήταν στην Αγχιάλη.