Ιωάννης Φρειδερίκος του Μπράουνσβαϊγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Φρειδερίκος
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Έργο του Γιόχαν Χούλσμαν (περί το 1675).
Περίοδος1665 - 1679
ΠροκάτοχοςΓεώργιος Γουλιέλμος του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΔιάδοχοςΕρνέστος Αύγουστος του Μπράουνσβαϊγκ
Γέννηση25 Απριλίου 1625
Χέρτσμπεργκ αμ Χαρτς, Γκέτινγκεν, Κάτω Σαξονία
Θάνατος18 Δεκεμβρίου 1679 (51 ετών)
Άουγκσμπουργκ, Σουαβία, Βαυαρία
ΣύζυγοςΒενεδίκτη Ερριέττα του Παλατινάτου
ΕπίγονοιΆννα Σοφία
Καρλόττα Φηλικίτη
Ερριέττα Μαρία
Βιλελμίνη Αμαλία
ΟίκοςΑννοβέρου
ΠατέραςΓεώργιος του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΜητέραΆννα Ελεονώρα της Έσσης-Ντάρμστατ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιωάννης Φρειδερίκος (γερμ. Johann Friedrich, Herzog von Braunschweig-Lüneburg, 25 Απριλίου 1625 - 18 Δεκεμβρίου 1679) από τον Οίκο των Γουέλφων-Αννοβέρου ήταν δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ και πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ (1665-79), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ.

Βιογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το τρίτο παιδί και ο τρίτος γιος του Γεωργίου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ και της Άννας Ελεονώρας, κόρης του Λουδοβίκου Ε΄ της Έσσης-Ντάρμστατ. Μεταστράφηκε στον Καθολικισμό, μόνος αυτός από την οικογένειά του. Το 1665 απεβίωσε ο πρώτος αδελφός του Χριστιανός Λουδοβίκος, και τον κληρονόμησε ο δεύτερος, Γεώργιος Γουλιέλμος του Κάλενμπεργκ, που παραχώρησε το Κάλενμπεργκ στον Ιωάννη Φρειδερίκο. Ο Ιωάννης Φρειδερίκος αποπεράτωσε το 1666 το Ανάκτορο Χέρρενχαουζεν στο Αννόβερο, χτισμένου στο πρότυπο του Ανακτόρου των Βερσαλλιών και διάσημο για τους βασιλικούς κήπους του (Κήποι Χέρρενχαουζεν).

Το 1667 ο Ιωάννης Φρειδερίκος προσέλαβε ως επικεφαλής αρχιτέκτονά του τον Βενετό Τζιρόλαμο Σαρτόριο, που σχεδίασε πολλά κτήρια της πόλης, όπως την εκκλησία Νόιστετερ (Neustädter Kirche, εκκλησία "της νέας πόλης", ονομαζόμενη έτσι ως ευρισκόμενη στην περιοχή του Αννοβέρου Calenberger Neustadt), ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στην επέκταση των κήπων του Χερρενχάουζεν.

Το 1676 ο Ιωάννης Φρειδερίκος όρισε τον Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς ιδιαίτερο σύμβουλό του και βιβλιοθηκονόμο της βιβλιοθήκης του. Έτσι ξεκίνησε μια 40ετής σχέση του Λάιμπνιτς με τον οίκο του Αννόβερου, με αποτέλεσμα τρεις γενιές της δυναστείας του Αννοβέρου να διατηρούν υπό την προστασία τους έναν από τους πλέον εξαίρετους φιλοσόφους και μαθηματικούς της Ευρώπης.

Απεβίωσε το 1679 χωρίς άρρενες απογόνους και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του, Ερνέστος Αύγουστος, ως πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1668 νυμφεύτηκε τη Βενεδίκτη Ερριέττα, κόρη του Εδουάρδου του Παλατινάτου-Ζίμμερν, και απέκτησαν τα εξής τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]