Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λίνεμπουργκ
12351806

Σημαία

Έμβλημα
Διοικητική υπαγωγήΚάτω Σαξονία
ΠρωτεύουσαΜπράουνσβαϊγκ
ΓλώσσεςΓερμανικά
Πολίτευμαμοναρχία
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°16′9″N 10°31′16″E

Το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λίνεμπουργκ (γερμανικά: Herzogtum Braunschweig-Lüneburg‎‎)[1] ήταν ένα ιστορικό δουκάτο που υπήρχε από τα τέλη του Μεσαίωνα έως την Ύστερη σύγχρονη περίοδο στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι το έτος της διάλυσης του. Το δουκάτο βρισκόταν σε μια βορειοδυτική Γερμανία. Το όνομά του προήλθε από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής: Μπράουνσβαϊγκ και Λύνεμπουργκ.

Το δουκάτο εμφανίστηκε το 1235 από τα αλλοδικά εδάφη του Οίκου των Γουέλφων στη Σαξονία και παραχωρήθηκε ως αυτοκρατορικό φέουδο στον Όθωνα Α΄, εγγονό του Ερρίκου του Λέοντος. Το δουκάτο χωρίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ανάμεσα σε διάφορες κλάδους του Οίκου των Γουέλφων, αλλά κάθε κυβερνήτης χαρακτηρίστηκε "Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ" εκτός από τον δικό του συγκεκριμένο τίτλο.[2][3] Μέχρι το 1692, τα εδάφη είχαν ενοποιηθεί σε δύο: το εκλεκτορικό τμήμα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ (Ανόβερο) και το Πριγκιπάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ

Το 1714, ο Ανοβεριανός κλάδος πέτυχε την διαδοχή του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο κυβερνούσαν σε προσωπική ένωση με το Ανόβερο μέχρι το 1837. Για το λόγο αυτό, πολλές πόλεις και επαρχίες σε πρώην βρετανικές αποικίες πήραν το όνομά τους από το Μπράουνσβαϊγκ ή το Λύνεμπουργκ. Οι Αννόβεροι δεν κυβέρνησαν ποτέ το Μπράουνσβαϊγκ , ενώ κατείχαν τον βρετανικό θρόνο, καθώς η πόλη ήταν μέρος του γειτονικού Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ. Μετά το Συνέδριο της Βιέννης το 1814/15, τα εδάφη του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ έγιναν το Βασίλειο του Αννόβερου και το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Le Duc de Brunswick: Sa vie et ses moeurs. Παρίσι: Librairie Sartorius. 1875. σελ. 411-412. 
  2. Βέλντε, Φρανσουά (2011). «Royal Arms of Britain». Heraldica. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
  3. Riedesel, Friedrich Adolf (1868). von Eelking, Max, επιμ. Memoirs, and Letters and Journals, of Major General Riedesel During His Residence in America. 1. Μτφρ. Stone, William L. Albany: J. Munsell. σελ. 29. I remain ever, Your affectionate Charles, Duke of Brunswick and Lüneburg. Brunswick, February 14, 1776. To Colonel Riedesel. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]