Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
12351806
Flagge Herzogtum Braunschweig.svg
Σημαία
Coat of Arms of Brunswick-Lüneburg.svg
Έμβλημα
Brunswick-Lüneburg Locator 1648.png
Διοικητική υπαγωγήΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΜπράουνσβαϊγκ
ΓλώσσεςΓερμανικά
Πολίτευμαμοναρχία
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°16′9″N 10°31′16″E

Το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ (γερμανικά: Herzogtum Braunschweig und Lüneburg)[1] ήταν ένα ιστορικό δουκάτο που υπήρχε από τα τέλη του Μεσαίωνα έως την Ύστερη σύγχρονη περίοδο στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι το έτος της διάλυσης του. Το δουκάτο βρισκόταν σε μια βορειοδυτική Γερμανία. Το όνομά του προήλθε από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής: Μπράουνσβαϊγκ και Λύνεμπουργκ.

Το δουκάτο εμφανίστηκε το 1235 από τα αλλοδικά εδάφη του Οίκου των Γουέλφων στη Σαξονία και παραχωρήθηκε ως αυτοκρατορικό φέουδο στον Όθωνα Α΄, εγγονό του Ερρίκου του Λέοντος. Το δουκάτο χωρίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ανάμεσα σε διάφορες κλάδους του Οίκου των Γουέλφων, αλλά κάθε κυβερνήτης χαρακτηρίστηκε "Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ" εκτός από τον δικό του συγκεκριμένο τίτλο.[2][3] Μέχρι το 1692, τα εδάφη είχαν ενοποιηθεί σε δύο: το εκλεκτορικό τμήμα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ (Ανόβερο) και το Πριγκιπάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ

Το 1714, ο Ανοβεριανός κλάδος πέτυχε την διαδοχή του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο κυβερνούσαν σε προσωπική ένωση με το Ανόβερο μέχρι το 1837. Για το λόγο αυτό, πολλές πόλεις και επαρχίες σε πρώην βρετανικές αποικίες πήραν το όνομά τους από το Μπράουνσβαϊγκ ή το Λύνεμπουργκ. Οι Αννόβεροι δεν κυβέρνησαν ποτέ το Μπράουνσβαϊγκ , ενώ κατείχαν τον βρετανικό θρόνο, καθώς η πόλη ήταν μέρος του γειτονικού Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ. Μετά το Συνέδριο της Βιέννης το 1814/15, τα εδάφη του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ έγιναν το Βασίλειο του Ανόβερου και το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Le Duc de Brunswick: Sa vie et ses moeurs. Extraits der notes et ..." pgs 411-412 etc.
  2. «Royal Arms of Britain». Heraldica. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. The House of Brunswick Luneburg being one of the most illustrious and most ancient in Europe, the Hanoverian branch having filled for more than a century one of the most distinguished thrones, its possessions being among the most considerable in Germany; 
  3. Riedesel, Friedrich Adolf (1868). von Eelking, Max, επιμ. Memoirs, and Letters and Journals, of Major General Riedesel During His Residence in America. 1. Μτφρ. Stone, William L. Albany: J. Munsell. σελ. 29. I remain ever, Your affectionate Charles, Duke of Brunswick and Lüneburg. Brunswick, February 14, 1776. To Colonel Riedesel. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]