Βενεδίκτη Ερριέττα του Παλατινάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βενεδίκτη Ερριέττα του Παλατινάτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Μαρτίου 1652[1]
Παρίσι
Θάνατος12  Αυγούστου 1730[1]
Ανιέρ-συρ-Σεν
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙωάννης Φρειδερίκος του Μπράουνσβαϊγκ (από 1668)[2]
ΤέκναΚαρλότα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Βιλελμίνη Αμαλία του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Άννα Σοφία του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ-Κάλενμπεργκ[3]
Ερριέττα Μαρία του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ-Κάλενμπεργκ[3]
ΓονείςΕδουάρδος του Παλατινάτου και Άννα Γκοντζάγκα
ΑδέλφιαΆννα Ενριέττα της Βαυαρίας
Λουίζα Μαρία του Παλατινάτου
ΟικογένειαΟίκος του Αννόβερου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βενεδίκτη Ερριέττα (Benedicta Henrietta, 14 Μαρτίου 1652 - 12 Αυγούστου 1730) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν κόρη του Κόμη του Παλατινάτου-Ζίμμερν και με τον γάμο της έγινε Δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ-Κάλενμπεργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βενεδίκτη Ερριέττα Φιλιππίνη ήταν η τρίτη κόρη του Εδουάρδου του Παλατινάτου-Ζίμμερν και της Άννα Γκονζάγκα, κόρης του Καρόλου Α΄ της Μάντουα.

Γεννήθηκε στο Παρίσι. Ο πατέρας της που ήταν ακτήμων, ήταν γιος του Φρειδερίκου Ε΄ του Παλατινάτου, Βασιλιά της Βοημίας, και της Ελισάβετ Στιούαρτ, κόρης του Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας και ΣΤ΄ της Σκωτίας. Η μητέρα της ήταν κόρη του Καρόλου Α΄ της Μάντουα και της Αικατερίνης της Λωρραίνης, κόρης του Καρόλου Α΄ του Μαγιέν.

Η Βενεδίκτη ανατράφηκε από τη Λουίζ ντε λα Φαγιέτ, μια μοναχή γνωστή ως Αδελφή Λουίζα Αγγελική.[4]

Ο γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στην ηλικία των δεκαέξι έναν μακρινό της ξάδερφο, τον Ιωάννη Φρειδερίκο του Μπράουνσβαϊγκ, ο οποίος είχε την ίδια ηλικία με τον πατέρα της και ήταν άτεκνος. Παντρεύτηκαν στις 30 Νοεμβρίου 1668 και από το γάμο τους, που είχε οργανώσει ο Γάλλος διπλωμάτης Γκουρβίλ[5] γεννήθηκαν τέσσερις κόρες.

Ο Ιωάννης Φρειδερίκος πέθανε το 1679 χωρίς άνδρες κληρονόμους και το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ κληρονόμησε ο νεότερος αδελφός του, ο Ερνέστος Αύγουστος του Μπράουνσβαϊγκ, ο σύζυγος της εκ πατρός θείας της Βενεδίκτης, της Σοφίας του Αννόβερου και πατέρας του Γεώργιου Α΄ της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Βενεδίκτη επέστρεψε στην πατρίδα της Γαλλία και έμενε εκεί με την αδελφή της, την Άννα Ερριέττα, ενώ αλληλογραφούσε με τον Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς.[6]

Η Βενεδίκτη Ερριέττα πέθανε στην ηλικία των 78 ετών, στο Ανιέρ, την κατοικία της αδελφής της κοντά στο Παρίσι στις 12 Αυγούστου 1730.[7]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bougaud, Emile. St. Chantal and the Foundation of the Visitation. Vol. 2. New York: Benziger Brothers, 1895. Google Books. Web.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]