Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιζανάμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιζανάμι
Γενικές πληροφορίες
Αιτία θανάτουΈγκαυμα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςMount Hiba
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙζανάγκι‎
ΤέκναΧιρούκο
Αχασίμα
Οογκοτοοσιονοκάμι
Κατακουροκουσίν
Ουατατσούμι
Χαγιαακιτσουχίμε
Σινατσουχίκο
Κουκουνότσι
Ογιαματσούμι
Καγιανοχίμε
Τορνοϊβακουσουφουνενοκάμι
Ογκετσουχίμε
Καγκουτσούτσι
Αματεράσου[1]
Τσουκουγιόμι[1]
Σουσάνοο[1]
ΣυνεργάτηςΙζανάγκι‎
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το ζευγάρι θεών Ιζανάμι και Ιζανάγκι
Ο θεός Ιζανάγκι και η θεά Ιζανάμι

Η Ιζανάμι στο μύθο της δημιουργίας του σιντοϊσμού είναι αδελφή και σύζυγος του Ιζανάγκι.[2] Μαζί συνιστούν το όγδοο κατά σειρά αρχέγονο ζευγάρι που προϋπάρχει του κόσμου.[2] Με την ανακάλυψη της σεξουαλικής πράξης και τη μεταξύ τους συνεύρεση δημιούργησαν την Ιαπωνία και τους ανθρώπους.

Μυθολογία:

Οι πρώτοι θεοί Kunitokotachi και Amenominakanushi κάλεσαν δύο θεϊκά όντα, το αρσενικό Izanagi και το θηλυκό Izanami, και τους ανέθεσαν να δημιουργήσουν την πρώτη γη. Για να τους βοηθήσουν να το κάνουν αυτό, στους Izanagi και Izanami δόθηκε ένα δόρυ διακοσμημένο με κοσμήματα, το όνομα Amenonuhoko (ουράνιο δόρυ). Στη συνέχεια, οι δύο θεότητες πήγαν στη γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης, Ame-no-ukihashi ("πλωτή γέφυρα του ουρανού"), και αναδεύτηκαν τη θάλασσα από κάτω με το δόρυ. Όταν έπεσαν σταγόνες αλμυρού νερού από το δόρυ, δημιουργήθηκε ο Ονογκοροσίμα. Κατέβηκαν από τη γέφυρα του ουρανού και έκαναν το σπίτι τους στο νησί.

Τελικά θέλησαν να ζευγαρώσουν, έτσι έχτισαν μια κολόνα που ονομάζεται Ame-no-mihashira («στύλος του ουρανού», το mi- είναι ένα τιμητικό πρόθεμα) και γύρω από αυτήν έχτισαν ένα παλάτι που ονομάζεται Yahiro-dono (ένα hiro είναι περίπου 1,82 μ., άρα το "οκτώ-χιρο-παλάτι" θα ήταν 14,56 μ). Ο Izanagi και η Izanami κύκλωσαν τον πυλώνα σε αντίθετες κατευθύνσεις και, όταν συναντήθηκαν στην άλλη πλευρά, ο Izanami μίλησε πρώτος σε χαιρετισμό. Ο Izanagi δεν πίστευε ότι αυτό ήταν σωστό, αλλά ζευγάρωσαν ούτως ή άλλως. Είχαν δύο παιδιά, τον Χιρούκο («παιδί-βδέλλα»), που αργότερα έγινε γνωστός στον Σιντοϊσμό ως ο θεός Ebisu[3], και τον Awashima, αλλά γεννήθηκαν παραμορφωμένοι και δεν θεωρούνταν θεότητες.

Έβαλαν τα παιδιά σε μια βάρκα και τα έβαλαν στη θάλασσα και μετά ζήτησαν από τους άλλους θεούς να απαντήσουν τι έκαναν λάθος. Τους είπαν ότι η αρσενική θεότητα θα έπρεπε να είχε μιλήσει πρώτη για να χαιρετήσει κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου. Έτσι, ο Izanagi και η Izanami γύρισαν ξανά τον πυλώνα, αυτή τη φορά ο Izanagi μιλώντας πρώτος όταν γνωρίστηκαν και ο γάμος τους ήταν τελικά επιτυχημένος.

Από την ένωσή τους γεννήθηκαν τα Ōyashima, ή τα «οκτώ μεγάλα νησιά» της ιαπωνικής αλυσίδας:

  • Αουάτζι
  • Iyo (αργότερα Σικόκου)
  • Oki
  • Tsukushi (αργότερα Kyūshū)
  • Iki
  • Τσουσίμα

Sado

  • Γιαμάτο (αργότερα Χονσού)

Όμως ότι το Hokkaidō, η Chishima και η Okinawa δεν ήταν μέρος της Ιαπωνίας στην αρχαιότητα.

Φέρανε άλλα έξι νησιά και πολλές θεότητες. ΟΗIzanami πέθανε γεννώντας το παιδί Kagu-tsuchi (ενσάρκωση της φωτιάς) ή Ho-Musubi (αιτία της φωτιάς). Στη συνέχεια τάφηκε στο όρος Hiba, στα σύνορα των παλιών επαρχιών Izumo και Hōki, κοντά στο σύγχρονο Yasugi της επαρχίας Shimane. Ο Izanagi ήταν τόσο θυμωμένος με το θάνατο της γυναίκας του που σκότωσε το νεογέννητο παιδί, δημιουργώντας έτσι δεκάδες θεότητες.

Το Kojiki μιλάει για τον θάνατο της Izanami και τον τάφο της, που βρισκόταν στα όρια μεταξύ της χώρας Izumo και Hōki. Υπονοεί ότι η Izanami μετέφερε την ψυχή της σε ένα ζώο και έναν άνθρωπο πριν από το θάνατό της, αλλά δεν δηλώνει εάν η Izanami είχε ενσαρκώσεις ή όχι.

Ο Izanagi-no-Mikoto θρήνησε για τον θάνατο της Izanami-no-Mikoto και έκανε ένα ταξίδι στο Yomi («η σκιώδης χώρα των νεκρών»). Έψαξε για την Izanami-no-Mikoto και τη βρήκε. Στην αρχή, ο Izanagi-no-Mikoto δεν μπορούσε να τη δει γιατί οι σκιές έκρυβαν την εμφάνισή της. Της ζήτησε να επιστρέψει μαζί του. Ο Izanami-no-Mikoto ενημέρωσε τον Izanagi-no-Mikoto ότι άργησε πολύ. Είχε ήδη φάει το φαγητό του κάτω κόσμου και τώρα ήταν ένα με τη χώρα των νεκρών. Δεν μπορούσε πλέον να επιστρέψει στα ζωντανά, αλλά θα προσπαθούσε να ζητήσει την άδεια να φύγει.

Η είδηση σόκαρε τον Izanagi-no-Mikoto, αλλά αρνήθηκε να την αφήσει στο Yomi. Ενώ ο Izanami-no-Mikoto κοιμόταν, πήρε τη χτένα που έδενε τα μακριά μαλλιά του και τα άναψε ως δάδα. Κάτω από την ξαφνική έκρηξη φωτός, είδε τη φρικτή μορφή της κάποτε όμορφης και χαριτωμένης Izanami-no-Mikoto. Ήταν τώρα μια σάπια μορφή σάρκας με σκουλήκια και βρώμικα πλάσματα να τρέχουν πάνω από το ρημαγμένο σώμα της.

Κλαίγοντας δυνατά, ο Izanagi-no-Mikoto δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει τον φόβο του και άρχισε να τρέχει, σκοπεύοντας να επιστρέψει στους ζωντανούς και να εγκαταλείψει τη θανατωμένη σύζυγό του. Η Izanami-no-Mikoto ξύπνησε, ουρλιάζοντας και αγανακτισμένη, και τον κυνήγησε. Έστειλε επίσης Yakusa-no-ikazuchi-no-kami (Raijin) και shikome για να κυνηγήσουν τον Izanagi-no-Mikoto και να τον φέρουν πίσω στο Yomi.

Ο Izanagi-no-Mikoto ξέσπασε από την είσοδο και έσπρωξε έναν ογκόλιθο στο στόμα του Yomotsuhirasaka (σπήλαιο που ήταν η είσοδος του Yomi) για να δημιουργήσει έναν διαχωρισμό μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του κόσμου των νεκρών, καθώς και ο διαχωρισμός του Izanagi από την Izanami.


Η Izanami-no-Mikoto ούρλιαξε πίσω από αυτό το αδιαπέραστο οδόφραγμα και είπε στον Izanagi-no-Mikoto ότι αν την άφηνε θα κατέστρεφε 1.000 κατοίκους των ζωντανών κάθε μέρα. Εκείνος με μανία απάντησε ότι θα έδινε ζωή σε 1.500 κατοίκους.

Ο Izanagi λέγεται ότι έκανε τελετουργικό καθαρισμό, χαράι, αφού είδε το σώμα της συζύγου του σε αποσύνθεση. Αυτή είναι η παραδοσιακή εξήγηση για τα τελετουργικά εξαγνισμού που εκτελούνται συχνά στα ιερά του Σιντοϊσμού στην ιαπωνική θρησκεία, όπου οι θαμώνες πλένονται με νερό πριν εισέλθουν στον ιερό χώρο. Ενώ έκανε μπάνιο, ο Izanagi γέννησε τη θεά του ήλιου, Amaterasu, από το αριστερό του μάτι, τον θεό της σελήνης, Tsukuyomi, από το δεξί του μάτι και τον θεό της καταιγίδας, Susanoo, από τη μύτη του.


Αν και είναι παρόμοια από πολλές απόψεις, η εκδοχή της ιστορίας του Izanagi και της Izanami στο Nihonshoki διαφέρει από την εκδοχή Kojiki στο ότι ο Izanagi δεν κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο (Yomi), αντί να μένει μόνιμα στο νησί Awaji σε έναν ναό. Επιπλέον, στο Nihonshoki, οι τρεις θεότητες Amaterasu, Tsukiyomi και Susanoo λέγεται ότι δημιουργήθηκαν από τον Izanagi και την Izanami, αντί του Izanagi μόνο.



[3]

  1. 1,0 1,1 1,2 Toneri-shinnō, Ō no Yasumaro: «日本書紀» (Κλασσικά κινέζικα, Ιαπωνικά) Ιαπωνία.
  2. 2,0 2,1 Roberts, Jeremy (2010). Japanese mythology A to Z (2η έκδοση). New York, NY: Chelsea House Publishers. σελίδες 59-61. ISBN 978-1-60413-435-3. 
  3. Bocking, Brian (1997). A popular dictionary of Shintō (αναθ. έκδοση). Richmond, Surrey: Curzon. ISBN 0-7007-1051-5.