Βουδισμός στην Ιαπωνία
Ο Βουδισμός στην Ιαπωνία δεν έχει σταματήσει να ασκείται από την επίσημη εισαγωγή του το 552 μ.Χ., σύμφωνα με το Nihon Shoki (Τα Χρονικά της Ιαπωνίας),[1] από βουδιστές μοναχούς της κορεατικής Baekje.[2] [3] Ο Βουδισμός έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της ιαπωνικής κοινωνίας και παραμένει μια κομβική πτυχή του πολιτισμού αυτού μέχρι σήμερα.[4]
Στη σύγχρονη εποχή, οι δημοφιλείς σχολές του Βουδισμού στην Ιαπωνία είναι ο Βουδισμός της Καθαρής Γης, ο Βουδισμός του Νικιρέν, ο Βουδισμός Σινγκόν και το Ζεν. Το 2008, περίπου το 34% των Ιάπωνων αυτοπροσδιορίζονταν ως Βουδιστές, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται από τη δεκαετία του '80, όσον αφορά την ένταξή τους στην οργανωμένη θρησκεία. Ωστόσο, από την άποψη της πρακτικής, το 75% ασκεί κάποια μορφή βουδισμού (σε σύγκριση με το 90% που ασκεί τον Σιντοϊσμό, επομένως οι περισσότεροι Ιάπωνες ασκούν και τις δύο θρησκείες σε κάποιον βαθμό (Σίνμπουτσου-σούγκο).[5] Περίπου το 60% των Ιάπωνων έχουν μπούτσουνταν (βουδιστικό ιερό) στα σπίτια τους.[6]
Ιστορία του Ιαπωνικού Βουδισμού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Άφιξη του βουδισμού στην Κίνα κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η άφιξη του βουδισμού στην Κίνα είναι τελικά συνέπεια των πρώτων επαφών μεταξύ Κίνας και Κεντρικής Ασίας, όπου ο Βουδισμός είχε εξαπλωθεί από την Ινδική υποήπειρο. Αυτές οι επαφές συνέβησαν με το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού τον 2ο αιώνα π.Χ., ακολουθώντας τα ταξίδια του Ζανγκ Τσιάν μεταξύ 138 και 126 π.Χ. Οι επαφές αυτές κορυφώθηκαν με την επίσημη εισαγωγή του Βουδισμού στην Κίνα το 67 μ.Χ. Οι ιστορικοί γενικά συμφωνούν ότι μέχρι τα μέσα του 1ου αιώνα, η θρησκεία είχε διεισδύσει σε περιοχές βόρεια του ποταμού Χουάι στην Κίνα.[7]
Περίοδος Κοφούν (250 έως 538)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με το βιβλίο του Λιανγκ, το οποίο γράφτηκε το 635, πέντε βουδιστές μοναχοί από τη Γανδάρα ταξίδεψαν στην Ιαπωνία το 467.[8] Εκείνη την εποχή, αναφέρονταν στην Ιαπωνία ως Φουσάνγκ, το όνομα μιας μυθολογικής χώρας στο ανατολικό άκρο πέρα από τη θάλασσα: [9]
Η Φουσάνγκ βρίσκεται ανατολικά της Κίνας, 20,000 li (1.500 χιλιόμετρα) ανατολικά του κράτους Ντα Χαν [大漢, "Κίνα"] (το οποίο βρίσκεται με τη σειρά του ανατολικά του Γουά, στη σύγχρονη περιοχή Κανσάι της Ιαπωνίας). (...) Την παλιά εποχή, οι άνθρωποι της Φουσάνγκ δεν γνώριζαν τίποτα για τη θρησκεία του βουδισμού, αλλά κατά τον δεύτερο χρόνο του Ντα Μινγκ της Δυναστείας Σονγκ (467), πέντε μοναχοί από το Κιπίν [η περιοχή Καμπούλ της Γανδάρας] ταξίδεψαν με καράβι στη Φουσάνγκ. Διέδοσαν τη βουδιστική διδασκαλία, κυκλοφόρησαν επιγραφές και ζωγραφιές, και συμβούλεψαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια. Ως αποτέλεσμα, τα έθιμα της Φουσάνγκ άλλαξαν.
— μοναχός Χούι Σεν (慧深), Βιβλίο του Λιανγκ, 7ος αιώνας [a]
Εικόνες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]-
Ριοζέν Κάννον μποντισάττβα, Κιότο
-
Άγαλμα μποντισάτβα Κάννον στο Κιότο
-
Βουδιστικός ναός στην Καμακούρα
-
Ριοζέν Κάννον μποντισάττβα, Κιότο
-
Αμιντά Βούδας
-
Βοντάι-τζι βουδιστικός ναός στο βουνό Οσόρε
-
Άγαλμα Τζίζο (μποντισάττβα) στο ναό Νιχόν-τζι
-
Τζίζο μποντισάτβα
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ στο αρχικό κινεζικό κείμενο: "扶桑在大漢國東二萬餘里,地在中國之東(...)其俗舊無佛法,宋大明二年,罽賓國嘗有比丘五人游行至其國,流通佛法,經像,教令出家,風 俗遂改"
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Bowring, Richard John (2005). The religious traditions of Japan, 500–1600. Cambridge, UK: Cambridge University Press. σελίδες 16–17. ISBN 0-521-85119-X.
- ↑ Bowring, Richard John (2005). The religious traditions of Japan, 500–1600. Cambridge, UK: Cambridge University Press. σελίδες 15–17. ISBN 0-521-85119-X.
- ↑ Dykstra, Yoshiko Kurata· De Bary, William Theodore (2001). Sources of Japanese tradition. New York: Columbia University Press. σελ. 100. ISBN 0-231-12138-5.
- ↑ Asia Society Buddhism in Japan, accessed July 2012
- ↑ Japan, Destination Detectives, Jen Green, Capstone Classroom, 2006, p. 20
- ↑ Japanese Saints: Mormons in the Land of the Rising Sun, John Patrick Hoffmann, Lexington Books, 2007 p. 37
- ↑ Hoffman, Michael, "Buddhism's arrival, Shinto's endurance", Japan Times, March 14, 2010, p. 7.
- ↑ «ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ. - PDF ΔΩΡΕΑΝ Λήψη». docplayer.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.
- ↑ Leland, Charles G. (2009). Fusang Or the Discovery of America by Chinese Buddhist Priests in the Fifth Century. iblioBazaar, LLC. ISBN 978-1-110-85078-5.