Ζεράρ Φιλίπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζεράρ Φιλίπ
Ο Ζεράρ Φιλίπ με το κοστούμι του Σιντ, στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια περιοδείας το 1954
Γέννηση4 Δεκεμβρίου 1922
Κάννες, Γαλλία
Θάνατος25 Νοεμβρίου 1959 (36 ετών)
Αιτία θανάτουκαρκίνος του ήπατος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςCemetery of Ramatuelle
ΕθνικότηταΓαλλική
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλική
ΣπουδέςCours Simon, Stanislas Institute και Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης του Παρισιού
Ιδιότηταηθοποιός[1], ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών και σκηνοθέτης κινηματογράφου
ΣύζυγοςAnne Philipe (1951–1959)
ΤέκναAnne-Marie Philipe
Είδος τέχνηςΘέατρο, Κινηματογράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζεράρ Φιλίπ (Gérard Philipe, πραγματικό όνομα: Gérard Philip[2], 4 Δεκεμβρίου 192225 Νοεμβρίου 1959) ήταν Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις Κάννες και ήταν γιος του δικηγόρου Marcel Philip. Ο πατέρας του νεαρού ηθοποιού θα καταδικαστεί μετά τον πόλεμο ως συνεργάτης των Γερμανών και θα δραπετεύσει στην Ισπανία, αλλά ο Ζεράρ θα διαγράψει αντίθετη πορεία, με φιλίες και δράση στους κόλπους της Γαλλικής αντίστασης.[3] Ως έφηβος πήρε μαθήματα υποκριτικής, ωσότου βρεθεί στο Παρίσι το 1943, για να σπουδάσει τη θεατρική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Ωδείου του Παρισιού. Ήδη το 1942 και σε ηλικία μόλις 19 ετών είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο Casino de Nice της Νίκαιας στη θεατρική παράσταση του Αντρέ Ρουσέν Une grande fille toute simple (Μια μεγάλη κοπέλα αρκετά απλοϊκή). Πρώτη του μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε ο ρόλος του άγγελου στο θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού Σόδομα και Γόμορρα, στο θέατρο Εμπερτό (Théâtre Hébertot) στο Παρίσι το 1943. Ο νεαρός από τις Κάννες προκάλεσε αίσθηση το 1945 ερμηνεύοντας τον Καλιγούλα, στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλμπέρ Καμύ.[4]

Ταξίδεψε σε φημισμένες αίθουσες και σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου και ως μέλος του Λαϊκού Εθνικού Θεάτρου του Jean Vilar, ήδη από το 1951, κατέγραψε σημαντικές θεατρικές επιτυχίες στο Φεστιβάλ της Αβινιόν όπως το Prince de Hombourg του Χάινριχ φον Κλάιστ, Le Cid του Πιέρ Κορνέιγ, Ριχάρδος Β´ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Το 1944, είχε ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη εμφάνισή του στον κινηματογράφο, ενώ, τρία χρόνια μετά, κατακτά κοινό και κριτική για την ερμηνεία του στην ταινία Διάβολος στη σάρκα, του Claude Autant-Lara, ενός πολύπλευρου κινηματογραφικού δημιουργού, ηθοποιού, ενδυματολόγου και σκηνοθέτη.

Ο Ζεράρ Φιλίπ παντρεύτηκε την συγγραφέα Nicole Fourcade το 1951 και μαζί της απέκτησε δύο παιδιά. Η Nicole Fourcade έγραψε δύο βιογραφίες για τον σύζυγό της το Souvenirs (1960) και Le Temps d'un soupir (1963). Ο Ζεράρ Φιλίπ πέθανε από καρκίνο του ήπατος, σε ηλικία 36 ετών, και τάφηκε στο κοιμητήριο Ramatuelle της Βαρ, στη νότια Γαλλία κοντά στη μεσογειακή ακτογραμμή.[5] Θεοποιήθηκε σχεδόν στην πατρίδα του, ίσως λόγω του πρόωρου χαμού του, ένας "Γίγας" της σκηνής και της οθόνης, ευρωπαϊκό ίσως ανάλογο του Τζέιμς Ντιν άλλου αδικοχαμένου, στην αντίκρυ όχθη του Ατλαντικού.

Τ' όνομά του δόθηκε σ' ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ και σε πολλές θεατρικές αίθουσες, κάποιες μακριά από τη Γαλλία, όπως εκείνη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης, όπου σκηνοθετούσε για χρόνια ένας μεγάλος θαυμαστής του, Έλλην εξ Αιγύπτου, ιδρυτικό στέλεχος και για χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΘΒΕ, ο Γιώργος Ιορδανίδης. Ο Ζεράρ Φιλίπ πρόλαβε να εμφανιστεί μπροστά στο ελληνικό κοινό στην Αθήνα, ερμηνεύοντας τον Σιντ (Le Cid), το 1955.

Επιλεγμένη φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωνή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/79172. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  2. Perisset, Maurice (1979). Alain Lefeuvre, ed. Gérard Philipe ou la jeunesse du monde. Nice. p. 22.
  3. «Biographie de Gérard PHILIPE». jesuismort.com. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. (Γαλλικά)
  4. «49 χρόνια πρίν... 26.XI.1959». Η Καθημερινή. 26 Νοεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. «Gérard Philipe». Find A Grave. 25 Οκτωβρίου 1999. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. (Αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]