Μαργιανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μαργιανή, περί το 300 π.Χ.

Η Μαργιανή είναι ιστορική περιοχή με κέντρο την όαση της Αντιόχειας της Μαργιανής και ήταν μικρή σατραπεία εντός της Αχαιμενιδικής σατραπείας της Βακτρίας, και επαρχία εντός των διαδόχων της, των αυτοκρατοριών των Σελευκιδών, των Αρσακιδών και των Σασσανιδών.

Βρισκόταν στην κοιλάδα του ποταμού Μάργου ο οποίος έχει τις πηγές του στα όρη του Αφγανιστάν, και περνά από την περιφέρεια Μουργάμπ στο σύγχρονο Αφγανιστάν και στη συνέχεια φτάνει στην όαση της Αντιόχειας της Μαργιανής στο σύγχρονο Τουρκμενιστάν. Η Μαργιανή συνόρευε με την Παρθία στα νοτιοδυτικά, την Αρία στα νότια, τη Βακτρία στα ανατολικά και τη Σογδιανή στα βόρεια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Πλίνιο, το 52 π.Χ., ένα χρόνο μετά τη ρωμαϊκή ήττα στη μάχη των Καρρών (σημερινό Χαρράν, Τουρκία), 10.000 Ρωμαίοι αιχμάλωτοι εκτοπίστηκαν από τους Πάρθους στη Μαργιανή για να βοηθήσουν τη φρουρά η οποία φύλαγε τα ανατολικά σύνορα της Αυτοκρατορίας. Ο στρατός της κινεζικής δυναστείας των Χαν κατέκτησε αργότερα αυτήν την περιοχή και αιχμαλώτισε μερικούς Ρωμαίους που, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν οι πρώτοι δυτικοί που συνάντησαν τους Κινέζους.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή αυτήν, η οποία φημίζεται για το ήπιο κλίμα της, καλλιεργούνταν αμπέλια, περίκλειστα από βουνά για 1.500 στάδια.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]