Ελένη Αναειπόνυφη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Η '''Ελένη Αναειπόνυφη''', ήταν αγωνίστρια της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|επανάστασης του 1821]].
Η '''Ελένη Αναειπόνυφη''', ήταν αγωνίστρια της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|επανάστασης του 1821]].


Η Ελένη ήταν Μανιάτισσα, και έδρασε το 1826 όταν ο [[Ιμπραήμ Πασάς]] αποβιβάστηκε στην Μάνη. Η Ελένη κατά την [[Μάχη του Πολυαράβου]]<ref name="stoxos">[https://www.stoxos.gr/2018/08/28_28.html 28 Αυγούστου ήταν όταν ξεκίνησε η Μάχη του Πολυαράβου... Οι Μανιάτες τσακίζουν τον Ιμπραήμ και με ελάχιστες απώλειες τον στέλνουν στον αγύριστο με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες]</ref>την καταδίωξε κάποιος Οθωμανός στρατιώτης και με τα δύο παιδιά της αγκαλιά έτρεξε να σωθεί, την λύθηκε όμως η Ζώνη που την έπιασε από την άλλη άκρη ο στρατιώτης και την τραβούσε για να πιάσει την Ελένη<ref name="books">[http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra1997/12_anaiponifi.htm Η Ηρωίδα Αναειπόνυφη]</ref>. Αυτή αφήνει απότομα την ζώνη να λυθεί και αυτός ενώ έπεσε κάτω η Ελένη πήρε το μαχαίρι του και τον σκότωσε<ref name="books"/>. Το γεγονός, σύμφωνα με την αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί στο σημείο που έγινε, έγινε στις 28 Αυγούστου 1826<ref name="stoxos"/>.
Η Ελένη ήταν Μανιάτισσα, και έδρασε το 1826 όταν ο [[Ιμπραήμ Πασάς]] αποβιβάστηκε στην Μάνη. Την Ελένη κατά την [[Μάχη του Πολυαράβου]]<ref name="stoxos">[https://www.stoxos.gr/2018/08/28_28.html 28 Αυγούστου ήταν όταν ξεκίνησε η Μάχη του Πολυαράβου... Οι Μανιάτες τσακίζουν τον Ιμπραήμ και με ελάχιστες απώλειες τον στέλνουν στον αγύριστο με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες]</ref> καταδίωξε κάποιος Οθωμανός στρατιώτης και με τα δύο παιδιά της αγκαλιά έτρεξε να σωθεί, της λύθηκε όμως η ζώνη που την έπιασε από την άλλη άκρη ο στρατιώτης και την τραβούσε για να πιάσει την Ελένη<ref name="books">[http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra1997/12_anaiponifi.htm Η Ηρωίδα Αναειπόνυφη]</ref>. Αυτή αφήνει απότομα την ζώνη να λυθεί και αυτός ενώ έπεσε κάτω η Ελένη πήρε το μαχαίρι του και τον σκότωσε<ref name="books"/>. Το γεγονός, σύμφωνα με την αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί στο σημείο που έγινε, έγινε στις 28 Αυγούστου 1826<ref name="stoxos"/>.


Η μορφή της Ελένης στον 20ο αιώνα αποτέλεσε έμβλημα του [[Δήμος Μαλευρίου|Δήμου Μαλευρίου]]<ref name="books"/>.
Η μορφή της Ελένης στον 20ο αιώνα αποτέλεσε έμβλημα του [[Δήμος Μαλευρίου|Δήμου Μαλευρίου]]<ref name="books"/>.

Έκδοση από την 19:07, 15 Ιανουαρίου 2021

Ελένη Αναειπόνυφη
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτρια
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Η Ελένη Αναειπόνυφη, ήταν αγωνίστρια της επανάστασης του 1821.

Η Ελένη ήταν Μανιάτισσα, και έδρασε το 1826 όταν ο Ιμπραήμ Πασάς αποβιβάστηκε στην Μάνη. Την Ελένη κατά την Μάχη του Πολυαράβου[1] καταδίωξε κάποιος Οθωμανός στρατιώτης και με τα δύο παιδιά της αγκαλιά έτρεξε να σωθεί, της λύθηκε όμως η ζώνη που την έπιασε από την άλλη άκρη ο στρατιώτης και την τραβούσε για να πιάσει την Ελένη[2]. Αυτή αφήνει απότομα την ζώνη να λυθεί και αυτός ενώ έπεσε κάτω η Ελένη πήρε το μαχαίρι του και τον σκότωσε[2]. Το γεγονός, σύμφωνα με την αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί στο σημείο που έγινε, έγινε στις 28 Αυγούστου 1826[1].

Η μορφή της Ελένης στον 20ο αιώνα αποτέλεσε έμβλημα του Δήμου Μαλευρίου[2].

Παραπομπές