Δουκέτιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{πληροφορίες προσώπου}} Ο '''Δουκέτιος''' (πέθανε το 440 π.Χ.) ήταν Εξελληνισμένος ηγέτης των Σικ...
 
ε
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Δουκέτιος''' (πέθανε το [[440 π.Χ.]]) ήταν Εξελληνισμένος ηγέτης των [[Σικελοί|Σικελών]] στην [[Σικελία]] και ιδρυτής ενός ανεξάρτητου Σικελικού κράτους με πολλές πόλεις.<ref>https://www.livius.org/articles/person/ducetius/</ref> Η περιοχή στην οποία γεννήθηκε και καταγόταν βρισκόταν γύρω από την πόλη [[Μηναίον]].<ref>https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Mineo</ref> Ο ιστορικός [[Διόδωρος Σικελιώτης]] έγραψε πολλά στοιχεία σχετικά με το πρόσωπο του, στηρίχτηκε σε παλιότερες πληροφορίες του [[Τίμαιος (διάλογος)|Τιμαίου]]. Ο Δουκέτιος εκπαιδεύτηκε Ελληνικά αν και ήταν Σικελός, ήταν άριστος γνώστης του Ελληνικού πολιτισμού στην [[Μεγάλη Ελλάδα]].<ref>http://www.bestofsicily.com/mag/art147.htm</ref> Την Σικελία κυβερνούσε εκείνη την εποχή ο τύραννος των Συρακουσών [[Γέλων ο Συρακούσιος]] και ο αδελφός του [[Ιέρων Α΄ ο Συρακούσιος]], μετά τον θάνατο του Ιέρων ανακηρύχτηκε στις [[Συρακούσες]] η δημοκρατία . Ακολούθησαν έντονες ταραχές, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις [[Συρακούσες]] και στην πρώην αποικία της [[Κατάνια]] (460 π.Χ.).
Ο '''Δουκέτιος''' (πέθανε το [[440 π.Χ.]]) ήταν εξελληνισμένος ηγέτης των [[Σικελοί|Σικελών]] στην [[Σικελία]] και ιδρυτής ενός ανεξάρτητου Σικελικού κράτους με πολλές πόλεις.<ref>https://www.livius.org/articles/person/ducetius/</ref> Η περιοχή στην οποία γεννήθηκε και καταγόταν βρισκόταν γύρω από την πόλη [[Μηναίον]].<ref>https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Mineo</ref> Ο ιστορικός [[Διόδωρος Σικελιώτης]] έγραψε πολλά στοιχεία σχετικά με το πρόσωπο του, στηρίχτηκε σε παλιότερες πληροφορίες του [[Τίμαιος (διάλογος)|Τιμαίου]]. Ο Δουκέτιος εκπαιδεύτηκε Ελληνικά αν και ήταν Σικελός, ήταν άριστος γνώστης του Ελληνικού πολιτισμού στην [[Μεγάλη Ελλάδα]].<ref>http://www.bestofsicily.com/mag/art147.htm</ref> Την Σικελία κυβερνούσε εκείνη την εποχή ο τύραννος των Συρακουσών [[Γέλων ο Συρακούσιος]] και ο αδελφός του [[Ιέρων Α΄ ο Συρακούσιος]], μετά τον θάνατο του Ιέρων ανακηρύχτηκε στις [[Συρακούσες]] η δημοκρατία . Ακολούθησαν έντονες ταραχές, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις [[Συρακούσες]] και στην πρώην αποικία της [[Κατάνια]] (460 π.Χ.).


==Ίδρυση του προσωρινού Σικελικού κράτους==
==Ίδρυση του προσωρινού Σικελικού κράτους==

Έκδοση από την 09:05, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Δουκέτιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση488 π.Χ.
Νότο
Θάνατος440 π.Χ.[1]
Καλάκτα
ΕθνικότηταΣικελοί[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός υπάλληλος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Δουκέτιος (πέθανε το 440 π.Χ.) ήταν εξελληνισμένος ηγέτης των Σικελών στην Σικελία και ιδρυτής ενός ανεξάρτητου Σικελικού κράτους με πολλές πόλεις.[3] Η περιοχή στην οποία γεννήθηκε και καταγόταν βρισκόταν γύρω από την πόλη Μηναίον.[4] Ο ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης έγραψε πολλά στοιχεία σχετικά με το πρόσωπο του, στηρίχτηκε σε παλιότερες πληροφορίες του Τιμαίου. Ο Δουκέτιος εκπαιδεύτηκε Ελληνικά αν και ήταν Σικελός, ήταν άριστος γνώστης του Ελληνικού πολιτισμού στην Μεγάλη Ελλάδα.[5] Την Σικελία κυβερνούσε εκείνη την εποχή ο τύραννος των Συρακουσών Γέλων ο Συρακούσιος και ο αδελφός του Ιέρων Α΄ ο Συρακούσιος, μετά τον θάνατο του Ιέρων ανακηρύχτηκε στις Συρακούσες η δημοκρατία . Ακολούθησαν έντονες ταραχές, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στις Συρακούσες και στην πρώην αποικία της Κατάνια (460 π.Χ.).

Ίδρυση του προσωρινού Σικελικού κράτους

Ο Δουκέτιος υποστήριξε τις Συρακούσες επειδή η Κατάνια κατείχε γη των Σικελών, την νίκησαν μαζί, o Δουκέτιος στην συνέχεια ίδρυσε την πόλη Μηναίον και κατέλαβε την Μοργαντίνα. Ένωσε ολόκληρη την κεντρική Σικελία σε ανεξάρτητο κράτος, ίδρυσε την πρωτεύουσα του Παλική και μετέτρεψε δύο λίμνες σε ιερά στα οποία λατρεύονταν οι Σικελοί θεοί Παλικοί.[6][7] Η πόλη μεγάλωσε και έγινε σύντομα καταφύγιο πολλών σκλάβων, κατέκτησε την περιοχή νοτιοδυτικά του Όρους Αίτνα και μετακινήθηκε στο Αγκριτζέντο.

Οι Συρακούσες αν και ήταν σύμμαχοι του Δουκέτιου ενοχλήθηκαν έντονα από την γρήγορη επέκταση του, δεν τον αντιμετώπισαν ωστόσο σαν απειλή επειδή την ίδια εποχή είχαν ξεσπάσει οι πόλεμοι με την Καρχηδόνα. Όταν ο Δουκέτιος κατέλαβε το Μότυον (451 π.Χ.) ένα ισχυρό οχυρό του Ακράγαντα οι Συρακούσιοι αποφάσισαν να βοηθήσουν δυναμικά τον Ακράγαντα αλλά ηττήθηκαν, το κράτος του Δουκέτιου βρισκόταν τότε στην μέγιστη ισχύ του. Σε έναν χρόνο (450 π.Χ.) ο Δουκέτιος γνώρισε την ήττα, ο στρατός του διασκορπίστηκε και το κράτος του διαλύθηκε, ο Ακράγαντας ανακατέλαβε το Μότυον. Ο Δουκέτιος μετέβη στις Συρακούσες να δικαστεί, καταδικάστηκε σε ισόβια εξορία στην Μητρόπολη των Συρακουσών Κόρινθο.

Εξορία και θάνατος

Οι οπαδοί του Δουκέτιου ίδρυσαν την αποικία Καλή Ακτή στην Επαρχία της Μεσσήνης ύστερα από ένα όραμα, συμμετείχαν Σικελοί και Κορίνθιοι.[8] Ο Δουκέτιος έζησε μόνιμα στην εξορία μέχρι τον θάνατο του σε μία δεκαετία (440 π.Χ.).[9] Ο Διόδωρος Σικελιώτης σε μια διαφορετική εκδοχή γράφει ότι ο Δουκέτιος είχε επιστρέψει από την εξορία και ίδρυσε ο ίδιος την Καλή Ακτή έναν χρόνο πριν τον θάνατο του αλλά η ημερομηνία που ιδρύθηκε παραμένει αβέβαιη.[10] Στην θέση της Καλής Ακτής βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφές μονάχα κάτι Ρωμαϊκά ή Ελληνικά ερείπια του 5ου αιώνα π.Χ., αυτό δείχνει ότι η περιοχή ήταν τότε κατοικίσημη από τους Σικελούς.[11]

Ο Δουκέτιος πέθανε μάλλον μετά την ίδρυση της αποικίας και μετά ον θάνατο του οι Σικελοί εξεγέρθηκαν για άλλη μία φορά εναντίον των Συρακουσών. Οι Σικελοί κατέρρευσαν μετά τον θάνατο του Δουκέτιου, το κράτος τους διαλύθηκε, οι περισσότεροι πουλήθηκαν δούλοι και οι ειρηνικοί όροι με την Συρακούσες για την επιστροφή του από την εξορία ακυρώθηκαν.[12] Μερικοί ιστορικοί υποθέτουν ότι ο Δουκέτιος επέστρεψε από την εξορία με διαφωνία των Συρακουσών αλλά αυτό θεωρείται απίθανο.[13] [14] Ο Δουκέτιος επέστρεψε με Κορίνθιους και ίδρυσε μαζί τους την Καλή Ακτή, οι Συρακούσες ήθελαν μία Σικελο-Ελληνική αποικία για να είναι εξασφαλισμένοι από την κυριαρχία των Σικελών στην περιοχή.[15]

Παραπομπές

  1. «Ducetius» (Ρωσικά)
  2. Διόδωρος Σικελιώτης: (αρχαία ελληνικά) Ιστορική Βιβλιοθήκη.
  3. https://www.livius.org/articles/person/ducetius/
  4. https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Mineo
  5. http://www.bestofsicily.com/mag/art147.htm
  6. https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Mineo
  7. https://www.ajaonline.org/field-report/1362
  8. Lentini M C - Lindhagen, A - Göransson, K 'Excavations at Sicilian Caronia, ancient Kale Akte', Opuscula Romana 21, 2002, σσ. 79-108
  9. Lewis, David M., et al. (1992). The Cambridge Ancient History V: The Fifth Century B.C.. Cambridge University Press. σσ. 163-164.
  10. Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη/ΙΒ, 12.29
  11. Rizzo, Lindhagen (2006)
  12. https://www.livius.org/articles/person/ducetius/
  13. Adamesteanu, D, 'L'ellenizzazione della Sicilia ed il momento di Ducezio', Kokalos 8, 1962, σσ. 190-196
  14. Rizzo, F P, La repubblica di Siracusa nel momento di Ducezio, Palermo 1970
  15. Rizzo, F P, La repubblica di Siracusa nel momento di Ducezio, Palermo 1970

Πηγές

  • Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη/ΙΒ
  • Lentini M C - Lindhagen, A - Göransson, K 'Excavations at Sicilian Caronia, ancient Kale Akte', Opuscula Romana 21, 2002
  • Lewis, David M., et al. (1992). The Cambridge Ancient History V: The Fifth Century B.C.. Cambridge University Press.
  • Adamesteanu, D, 'L'ellenizzazione della Sicilia ed il momento di Ducezio', Kokalos 8, 1962
  • Rizzo, F P, La repubblica di Siracusa nel momento di Ducezio, Palermo 1970

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ducetius της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).