Αλέξανδρος Α΄ της Μακεδονίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Archelaos (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Archelaos (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
* [http://http://historyofmacedonia.wordpress.com/2007/03/12/123/ Ξενόγλωσσο άρθρο για την συμμετοχή του Αλέξανδρου Α' στους Ολυμπιακούς αγώνες]
* [http://history-of-macedonia.com/wordpress/2007/03/12/macedonians-in-olympic-games/ Ξενόγλωσσο άρθρο για την συμμετοχή του Αλέξανδρου Α' στους Ολυμπιακούς αγώνες]
{{Βασιλείς της Μακεδονίας}}
{{Βασιλείς της Μακεδονίας}}

Έκδοση από την 14:44, 4 Νοεμβρίου 2007

O Αλέξανδρος Α', ο επικαλούμενος «Φιλέλληνας», ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, από το 495 π.Χ. έως το 450 π.Χ.. Ήταν γιος του βασιλιά Αμύντα Α'. Σε νεαρή ακόμη ηλικία επέδειξε την οργή του σε συμπόσιο που είχε παραθέσει ο πατέρας του προς τιμή Περσών πρέσβεων του Μεγάβαζου όταν παρεκτράπηκαν αυτοί προς τις γυναίκες του Μακεδονικού Οίκου τους οποίους και φόνευσε (513 π.Χ.).

Όταν όμως ανήλθε στο θρόνο, μετά το θάνατο του πατέρα του, αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει τη Περσική κυριαρχία και ακολούθησε τον Ξέρξη στην εκστρατεία του κατά των Ελλαδικών πόλεων-κρατών κατά την οποία όμως έδειξε ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα απέναντί τους στη μάχη των Θερμοπυλών, στη μάχη των Πλαταιών όσο και κατά τη φυγή των περσικών στρατιωτικών λειψάνων από τη Μακεδονία, όπου ο ίδιος συμπλήρωσε τη καταστροφή τους.

Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων ο Αλέξανδρος Α' επέκτεινε το κράτος της Μακεδονίας δυτικά με την υποταγή των ορεινών Λυγκηστών (σημ. περιοχή Φλώρινας), των Ορεστών και των Ελυμιωτών (σημ. περιοχή δυτικά Κοζάνης) φθάνοντας μέχρι την Πύδνας και τη Θέρμη (Θερμαϊκού).

Για τα ευγενικά του αισθήματα προς τους υπολοίπους Έλληνες εκτός της επωνυμίας «Φιλέλληνας» ανακηρύχθηκε από μεν τους Αθηναίους επίσημος Πρόξενος, από δε τους Αργείους ως απόγονος των Τημενιδών.

Επίσης, στόλισε τους Δελφούς και την Ολυμπία με λαμπρά αναθήματα. Βασίλευσε 33 ή 34 χρόνια. Το 450 τον διαδέχτηκε ο γιος του Περδίκκας Β΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι