Ρωμαϊκή σύγκλητος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον Johnpatisilaos25 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Gerakibot
Ετικέτα: Επαναφορά
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 51: Γραμμή 51:
Λέγεται ότι η πρώτη Σύγκλητος ιδρύθηκε από τον ίδιο το [[Ρωμύλος|Ρωμύλο]] στη [[Ρώμη]].
Λέγεται ότι η πρώτη Σύγκλητος ιδρύθηκε από τον ίδιο το [[Ρωμύλος|Ρωμύλο]] στη [[Ρώμη]].


[[File:Maccari-Cicero.jpg|thumb|400px|Αναπαράσταση συνεδρίασης της Ρωμαϊκής Συγκλήτου: Ο [[Μάρκος Τύλλιος Κικέρων]] καταγγέλει τον [[Κατιλίνας|Κατιλίνα]], από τοιχογραφία του 19ου αιώνα στο [[Παλάτσο Μαντάμα]], έδρα της [[Ιταλική Γερουσία|Ιταλικής Γερουσίας]]. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ιδεαλιστικές μεσαιωνικές και μετέπειτα καλλιτεχνικές απεικονίσεις των συνεδριών είναι σχεδόν ομοιόμορφα ανακριβείς. Οι απεικονίσεις δείχνουν συνήθως τους συγκλητικούς τοποθετημένους σε ένα ημικύκλιο γύρω από έναν ανοιχτό χώρο όπου στέκονται οι ρήτορες. Στην πραγματικότητα η δομή του υφιστάμενου κτιρίου της Κουρίας, που χρονολογείται στην τρέχουσα μορφή του από την εποχή του αυτοκράτορα [[Διοκλητιανός|Διοκλητιανού]], δείχνει ότι οι συγκλητικοί κάθονταν σε ευθείες και παράλληλες γραμμές σε κάθε πλευρά του εσωτερικού του κτιρίου. Σε κινηματογραφικές ταινίες, απεικονίζεται σωστά στην ταινία ''Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας'' και λανθασμένα, για παράδειγμα, στην ταινία ''Σπάρτακος''.]]
[[File:Cicerón denuncia a Catilina, por Cesare Maccari.jpg|thumb|400px|Αναπαράσταση συνεδρίασης της Ρωμαϊκής Συγκλήτου: Ο [[Μάρκος Τύλλιος Κικέρων]] καταγγέλει τον [[Κατιλίνας|Κατιλίνα]], από τοιχογραφία του 19ου αιώνα στο [[Παλάτσο Μαντάμα]], έδρα της [[Ιταλική Γερουσία|Ιταλικής Γερουσίας]]. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ιδεαλιστικές μεσαιωνικές και μετέπειτα καλλιτεχνικές απεικονίσεις των συνεδριών είναι σχεδόν ομοιόμορφα ανακριβείς. Οι απεικονίσεις δείχνουν συνήθως τους συγκλητικούς τοποθετημένους σε ένα ημικύκλιο γύρω από έναν ανοιχτό χώρο όπου στέκονται οι ρήτορες. Στην πραγματικότητα η δομή του υφιστάμενου κτιρίου της Κουρίας, που χρονολογείται στην τρέχουσα μορφή του από την εποχή του αυτοκράτορα [[Διοκλητιανός|Διοκλητιανού]], δείχνει ότι οι συγκλητικοί κάθονταν σε ευθείες και παράλληλες γραμμές σε κάθε πλευρά του εσωτερικού του κτιρίου. Σε κινηματογραφικές ταινίες, απεικονίζεται σωστά στην ταινία ''Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας'' και λανθασμένα, για παράδειγμα, στην ταινία ''Σπάρτακος''.]]


== Εικόνες ==
== Εικόνες ==

Έκδοση από την 10:20, 1 Ιουλίου 2019

Σύγκλητος

Senatus
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Τόπος συνεδριάσεων
Κούρια Ιούλια, Αγορά, Ρώμη

Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος (λατινικά: Senatus) ήταν πολιτικό όργανο στην αρχαία Ρώμη. Ήταν ένα από τα πιο ισχυρά όργανα στη ρωμαϊκή ιστορία και ιδρύθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της πόλης (παραδοσιακά ιδρύθηκε το 753 π.Χ.). Διασώθηκε από την ανατροπή του Ρωμαϊκού Βασιλείου το 509 π.Χ., την πτώση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας τον 1ο αιώνα π.Χ., τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 395 μ.Χ., την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 και την κυριαρχία των βαρβάρων στη Ρώμη κατά τον 5ο, 6ο και 7ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των ημερών του βασιλείου, ήταν κάτι περισσότερο από ένα συμβουλευτικό συμβούλιο στο βασιλιά. Κατά τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας, η Σύγκλητος ήταν πολιτικά αδύναμη ενώ οι εκτελεστικοί άρχοντες ήταν αρκετά ισχυροί. Δεδομένου ότι η μετάβαση από τη μοναρχία στη συνταγματική κυβέρνηση ήταν πιθανότατα σταδιακή, χρειάστηκαν πολλές γενιές πριν η Σύγκλητος ήταν σε θέση να επιβληθεί επί των εκτελεστικών αρχόντων.

Λέγεται ότι η πρώτη Σύγκλητος ιδρύθηκε από τον ίδιο το Ρωμύλο στη Ρώμη.

Αναπαράσταση συνεδρίασης της Ρωμαϊκής Συγκλήτου: Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων καταγγέλει τον Κατιλίνα, από τοιχογραφία του 19ου αιώνα στο Παλάτσο Μαντάμα, έδρα της Ιταλικής Γερουσίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ιδεαλιστικές μεσαιωνικές και μετέπειτα καλλιτεχνικές απεικονίσεις των συνεδριών είναι σχεδόν ομοιόμορφα ανακριβείς. Οι απεικονίσεις δείχνουν συνήθως τους συγκλητικούς τοποθετημένους σε ένα ημικύκλιο γύρω από έναν ανοιχτό χώρο όπου στέκονται οι ρήτορες. Στην πραγματικότητα η δομή του υφιστάμενου κτιρίου της Κουρίας, που χρονολογείται στην τρέχουσα μορφή του από την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, δείχνει ότι οι συγκλητικοί κάθονταν σε ευθείες και παράλληλες γραμμές σε κάθε πλευρά του εσωτερικού του κτιρίου. Σε κινηματογραφικές ταινίες, απεικονίζεται σωστά στην ταινία Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λανθασμένα, για παράδειγμα, στην ταινία Σπάρτακος.

Εικόνες

Παραπομπές