Βερενίκη Β΄ της Αιγύπτου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
* [http://www.livius.org/be-bm/berenice/berenice_ii.html www.livius.org]
* [http://www.livius.org/be-bm/berenice/berenice_ii.html www.livius.org]


[[Κατηγορία:Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Κυρηναϊκής]]
[[Κατηγορία:Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου]]
[[Κατηγορία:Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου]]
[[Κατηγορία:Ελληνίδες Βασίλισσες και Πριγκίπισσες Ελληνιστικής περιόδου]]
[[Κατηγορία:Δυναστεία των Πτολεμαίων]]
[[Κατηγορία:Δυναστεία των Πτολεμαίων]]

[[Κατηγορία:Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Κυρηναϊκής]]


[[ca:Berenice II]]
[[ca:Berenice II]]

Έκδοση από την 20:52, 27 Μαΐου 2007

Η Βερενίκη Β’, βασίλισσα της Αιγύπτου την περίοδο 246 – 222 π.Χ.

Η Βερενίκη Β’ της Αιγύπτου (267 ή 266 – 221 π.Χ. ), ήταν κόρη του Μάγα της Κυρήνης και της Βασίλισσας Απάμας (κόρης του Αντίοχου Α’ Σωτήρος). Νυμφεύθηκε το φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίο Γ' τον Ευεργέτη, τρίτου μονάρχη της ελληνιστικής δυναστείας των Πτολεμαίων.

Τα Νεανικά Χρόνια

Για πολιτικούς λόγους το χέρι της προσφέρθηκε στον Πτολεμαίο Γ'. Περίπου το 249 π.Χ., η Βερενίκη παντρεύτηκε το Δημήτριο τον Καλό, έναν Μακεδόνα πρίγκιπα, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα της, με τη συναίνεση της μητέρας της. Ο Δημήτριος ήταν γιος του Δημητρίου του Πολιορκητή και ετεροθαλής αδερφός του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του στην Κυρήνη, έγινε εραστής της μητέρας της Απάμας. Τελικά η Βερενίκη τον δολοφόνησε στη κρεββατοκάμαρα της Απάμας, η οποία επέζησε. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα μεταξύ του 255 – 250 π.Χ. Με το Δημήτριο δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Η Κυρήνη προσαρτήθηκε εκ νέου στην Αίγυπτο.

Κατόπιν έγινε σύζυγος του Πτολεμαίου Γ’ και απέκτησε μαζί του τουλάχιστον τέσσερα παιδιά: τον Πτολεμαίο Δ', το Μάγα, την Αρσινόη Γ’ και τη Βερενίκη. Συμβασίλεψαν την περίοδο 246 – 222 π.Χ και έμειναν γνωστοί ως «Θεοί Ευεργέτες».

Η Κώμη της Βερενίκης

Λίγο μετά το γάμο τους, ο σύζυγός της αναχώρησε από την Αίγυπτο για να υποστηρίξει την αδερφή του, που ονομαζόταν επίσης Βερενίκη, στον Τρίτο Συριακό Πόλεμο. Ο Καλλίμαχος συγκεκριμένα αναφέρει πως την άφησε στο νυφικό της κρεβάτι. Ο θρύλος λέει πως η Βερενίκη αφιέρωσε στη θεά Αφροδίτη, και συγκεκριμένα στο ναό της στο Ζεφύριο, μια μπούκλα από τα μαλλιά της, προκειμένου ο Πτολεμαίος να επιστρέψει ασφαλής. Ο φαραώ επέστρεψε νικητής το 245 π.Χ., και η Βερενίκη εκπλήρωσε το τάμα της. Την άλλη μέρα όμως η μπούκλα είχε εξαφανιστεί από το ναό. Ο Κόνων από τη Σάμο, ένας μαθηματικός και αστρονόμος που ζούσε στην αυλή του φαραώ, υποστήριξε πως οι θεοί τοποθέτησαν τη χαμένη μπούκλα ανάμεσα στα αστέρια. Ο αστερισμός αυτός φέρει ακόμη και σήμερα το όνομα "Coma Berenice" (Η Κώμη της Βερενίκης). Το γεγονός μετέτρεψε σε ποίημα ο Καλλίμαχος. Σήμερα διασώζεται μια ρωμαϊκή μετάφραση του.

Το Έργο

Η αρχαία πόλη που βρισκόταν στη θέση της Βεγγάζης, πόλης της σημερινής Λιβύης, επανιδρύθηκε από την ίδια τη βασίλισσα και έλαβε το όνομά της: Βερενίκη. Επίσης περίπου το 243 π.Χ. νίκησε σε αρματοδρομίες στα Νέμεα και συμμετείχε και στους ολυμπιακούς αγώνες. Απεικονίζεται σε διάφορα νομίσματα της εποχής.

Το 238 έχασε την κόρη της, τη Βερενίκη. Δολοφονήθηκε από το γιο της Πτολεμαίο Δ' το 221 π.Χ., πιθανώς από δηλητήριο, λίγο μετά την αναγόρευσή του σε φαραώ.

Δείτε Επίσης

Πηγές