Πεϊνιρλί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
KatePapast (συζήτηση | συνεισφορές)
διόρθωση -βασικά συστατικά -κασέρι
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''πεϊνιρλί''' (ή πενιρλί) είναι ένα είδος [[πίτα]]ς ανοικτής με [[τυρί]] [[φέτα]] και [[πάριζα]]. Η καταγωγή του είναι τουρκική, όπου είναι γνωστό ως peynirli poğaça.
Το '''πεϊνιρλί''' (ή πενιρλί) είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής [[πίτα]]ς σε σχήμα βάρκας, που στην κοιλότητά της περιέχει κίτρινο [[τυρί]] και [[βούτυρο]] —αλλά υπάρχει και μια κρεατινή εκδοχή που περιέχει επίσης [[αλλαντικά]]. Στην παραδοσιακή συνταγή, το τυρί είναι απαραίτητα [[κασέρι]] και το αλλαντικό [[παστουρμάς]]. Σήμερα βρίσκουμε και εκδοχές με [[φετα]], [[γκούντα]], [[μπέικον]], [[πάριζα]], [[λαχανικά]], [[μυρωδικά]], κλπ. Η καταγωγή του είναι τουρκική, όπου είναι γνωστό ως peynirli poğaça.


==Ετυμολογία==
==Ετυμολογία==
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
{{παραπομπές}}
{{παραπομπές}}

==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
* [http://syntagesapospiti.blogspot.gr/2014/09/blog-post_29.html Συνταγή για παραδοσιακό πεϊνιρλί]


[[Κατηγορία:Ελληνική κουζίνα]]
[[Κατηγορία:Ελληνική κουζίνα]]

Έκδοση από την 05:02, 5 Απριλίου 2015

Το πεϊνιρλί (ή πενιρλί) είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στην κοιλότητά της περιέχει κίτρινο τυρί και βούτυρο —αλλά υπάρχει και μια κρεατινή εκδοχή που περιέχει επίσης αλλαντικά. Στην παραδοσιακή συνταγή, το τυρί είναι απαραίτητα κασέρι και το αλλαντικό παστουρμάς. Σήμερα βρίσκουμε και εκδοχές με φετα, γκούντα, μπέικον, πάριζα, λαχανικά, μυρωδικά, κλπ. Η καταγωγή του είναι τουρκική, όπου είναι γνωστό ως peynirli poğaça.

Ετυμολογία

Η λέξη πεϊνιρλί ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί”. Στα τουρκικά peynir σημαίνει τυρί.

Περιγραφή

Το Πεϊνιρλί είναι ένα είδος ζύμης σε σχήμα μακρόστενης βάρκας σε μήκος 20-25cm. H βασική πρώτη ύλη είναι μαλακή ζύμη η οποία πλάθεται στό προαναφερθέν σχήμα, και γεμίζεται με τυρί και αλαντικά. Ψημένο το πεϊνιρλί έχει μια τραγανή υφή αλλά όχι σκληρή κρούστα. Είναι παραδοσιακό ορεκτικό καταγωγής τουρκικής και κατ επέκτασιν ελληνικής. Παλιά στο κέντρο περιείχε παστουρμά, δηλαδή καπνιστό φιλέτο καμήλας. Τα νεότερα χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ο παστουρμάς αντικαταστάθηκε από σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον, κλπ. Υπάρχουν διάφορα είδη πεϊνιρλιού όπως το απλό, το σπέσιαλ, το 4 τυριά, το χορταρικών και άλλα πολλά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα νέο είδος πεϊνιρλί, το "σπέσιαλ γύρος".

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι