Διεθνής Αμνηστία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Πρόσθεσα πολλές χρήσιμες πληροφορίες
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:AI logo 2008.svg|right]]
[[Αρχείο:AI logo 2008.svg|right]]
Η '''Διεθνής Αμνηστία''' ('''A'''mnesty '''I'''nternational) με διεθνές [[αρκτικόλεξο]] '''ΑΙ''' (προφέρεται Έι-Άι)
Η '''Διεθνής Αμνηστία''' ('''A'''mnesty '''I'''nternational) με διεθνές [[αρκτικόλεξο]] '''ΑΙ''' (προφέρεται Έι-Άι), είναι διεθνής [[Μη κυβερνητικές οργανώσεις|μη κυβερνητική]] ανεξάρτητη οργάνωση που συνεργάζεται με τον [[ΟΗΕ]] και που έχει ως κύριο αντικείμενο την προάσπιση των [[ανθρώπινα δικαιώματα|ανθρώπινων δικαιωμάτων]], όπως αυτά έχουν θεσπιστεί για όλους τους ανθρώπους της Γης, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο και ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης, ιδεολογίας, θρησκευτικού δόγματος, χρώματος, φυλής, ηλικίας, φύλου, εκπαίδευσης κτλ.

== Γενικά ==
Η Διεθνής Αμνηστία ιδρύθηκε από τον Άγγλο νομομαθή [[Πήτερ Μπένενσον]] (Peter Benenson) τον Ιούλιο του [[1961]] στο [[Λονδίνο]]. Πολύ σύντομα συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα της οποίας τα μέλη προέρχονταν από την Αγγλία και τις [[ΗΠΑ]]. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 2.200.000 μέλη από 150 και πλέον χώρες, όταν το 1980 αριθμούσε 350.000 μέλη που συγκροτούσαν 2.680 ομάδες από 53 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσης εδρεύει στο [[Λονδίνο]] ενώ σε κάθε χώρα έχει συσταθεί από μια Επιτροπή που παρακολουθεί, καταγράφει, ενημερώνει και καταγγέλλει σχετικά τα κρούσματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα εκτός από τα μέλη της, κατά τις ατομικές εγγραφές τους ή από διάφορες δωρεές. Έμβλημα της Δ.Α. είναι: το «συρματόφρακτο αναμμένο κερί», και σύνθημα:"''Προτιμότερο το φως ενός κεριού παρά η κατάρα του σκότους''"

== Σκοπός ==
Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, που υιοθετήθηκε κατά την 25η Διεθνή Γενική Συνέλευσή της που συνήλθε στο [[Ντακάρ]] τον Αύγουστο του [[2001]], όπου και προσδιορίστηκε ως όραμα όλοι οι άνθρωποι στη Γη ν' απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τέθηκε ως κυρίαρχη αποστολή η διεξαγωγή έρευνας για την πρόληψη και καταστολή των παραβιάσεων αυτών που πλήττουν ιδιαίτερα τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, την ελευθερία συνείδησης και έκφρασης καθώς και την αποτροπή κάθε διάκρισης.

== Όργανα της Δ.Α. ==
Κυρίαρχα όργανα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι:
# Η Διεθνής Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται τουλάχιστον ανά διετία
# Η Διεθνής Εκτελεστική Επιτροπή και
# Η Διεθνής Γραμματεία, της οποίας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης

<!--==Τιμητικές διακρίσεις==-->

== Ελληνική Επιτροπή Δ.Α. ==
Στην Ελλάδα η υφιστάμενη Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αμνηστίας ιδρύθηκε το [[1976]] και πρώτα της μέλη ήταν Έλληνες που φέρονταν να διώχθηκαν κατά τη περίοδο της [[Χούντα των Συνταγματαρχών|Δικτατορίας]] (1967-1974) και που συνεργάστηκαν την ίδια περίοδο με την Διεθνή Αμνηστία. Σήμερα τα μέλη της υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000 που συγκροτούνται σε ομάδες ιδίως στην [[Αθήνα]], τη [[Πάτρα]] αλλά και σε άλλες πόλεις.

<!--==Παρατηρήσεις==-->

== Πηγές ==
* "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα", τ. 7ος, σ. 452

== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{commonscat|Amnesty International}}
* [http://www.amnesty.org.gr/ Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα]
* [http://www.amnesty.org/ Επίσημη ιστοσελίδα] {{en}}



<!--==Τιμητικές διακρίσεις==--><!--==Παρατηρήσεις==-->
{{Βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης 1976–2000}}
{{Βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης 1976–2000}}



Έκδοση από την 08:40, 14 Ιανουαρίου 2014

Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) με διεθνές αρκτικόλεξο ΑΙ (προφέρεται Έι-Άι)