Μπίστριτσα (πόλη): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: en:Bistrița
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: eu:Bistrița
Γραμμή 42: Γραμμή 42:
[[es:Bistrița]]
[[es:Bistrița]]
[[et:Bistrița]]
[[et:Bistrița]]
[[eu:Bistrița]]
[[fa:بیستریتسا]]
[[fa:بیستریتسا]]
[[fi:Bistrița]]
[[fi:Bistrița]]

Έκδοση από την 13:27, 5 Ιανουαρίου 2013

Συντεταγμένες: 47°08′N 24°30′E / 47.13°N 24.50°E / 47.13; 24.50 Συντεταγμένες: Μη αναμενόμενοι παράμετροι (6)region:RO

Μπίστριτσα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
χάρτης
ΧώραΡουμανία
ΠεριφέρειαΒορειοδυτική
ΕπαρχίαΜπίστριτσα-Νασάουντ
ΔήμαρχοςIoan Turc
Πληθυσμός70.493
Έκταση ( km²)145,47
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Η Μπίστριτσα (Bistrița) είναι πόλη της βόρειας Ρουμανίας στην γεωγραφική περιοχή της Τρανσυλβανίας, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπίστριτσα-Νασάουντ με πληθυσμό 70.493 κατοίκους[1]. Από το Βουκουρέστι απέχει 430 περίπου χιλιόμετρα.

Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Μπαργκάου, τμήμα των Καρπαθίων, κοντά στις διαβάσεις επικοινωνίας με τη Βουκοβίνα και τη Μολδαβία, αποτελεί μία από τις παλαιότερες πόλεις της Τρανσυλβανίας. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή, πολύ πριν ο Μπραμ Στόκερ την επιλέξει ως το σκηνικό του κάστρου του Δράκουλα.

Σάξωνες άποικοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1206, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πόλης σε ένα ανθηρό εμπορικό κέντρο του μεσαίωνα [2]. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πόλη έγινε ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια των Σαξώνων της Τρανσυλβανίας (Siebenbürgens). Μέχρι το 1465 είχε χτιστεί και το φρούριο της πόλης που αποτελούνταν από 18 αμυντικούς πύργους και προμαχώνες. Το 1602, αυστριακά στρατεύματα κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού συστήματος. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι πύλες της ακρόπολης καταστράφηκαν με εντολή της Αυτοκρατορικής Αυλής της Βιέννης. Οι διαδοχικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα προκάλεσαν περαιτέρω ζημιά στο μεσαιωνικό κάστρο.

Σήμερα, τα γραφικά σπίτια των εμπόρων, του 15ου και 16ου αιώνα, τα ερείπια των τειχών του 13ου αιώνα, το φρούριο και γενικότερα ο ήρεμος ρυθμός της, έχουν διατηρήσει κάποια από τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα της Μπίστριτσα.

Παραπομπές