Κοινή Χρονολογία (χρονολόγηση): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Προσθήκη νέων, συμπληρωματικών, στοιχείων εκ μέρους μου
Γραμμή 110: Γραμμή 110:
[[tr:Milat]]
[[tr:Milat]]
[[uk:Наша ера]]
[[uk:Наша ера]]

[quote]Φίλτατοι, αντί των συντομογραφιών π.Χ.(=προ Χριστού) καί μ.Χ.(=μετά Χριστόν)), χρησιμοποιώ τις συντομογραφίες π.α.χ.χ.=προ απαρχής χριστιανικής χρονολόγησης καί μ.α.χ.χ.=μετά απαρχής χριστιανικής χρονολόγησης. Μάλιστα, Αγγλιστί οι συγκεκριμένες συντομογραφίες μπορούν να αγαράφονται
ως b.b.c.c.(=before the beginning of the christian chronology) καί a.b.c.c.(=after the beginning of the christian chronology).
Αυτή η συντομογραφία έχει διπλή διάσταση.
Δηλαδή δηλώνω αφενός ότι αμφισβητώ την υποτιθέμενη γέννηση του Ιησού ή Εμμανουήλ καί επομένως δεν είμαι οπαδός της συγκεκριμένης θρησκείας, αφετέρου δηλώνει ότι κρατώ ένα κατανοητό για τους άλλους σύστημα χρονολόγησης, ώστε να μην χρειάζεται να τίθεται θέμα περίπλοκων υπολογισμών στην Ελληνική Ιστορία.
Ελπίζω να είμαι σαφής.
Καί κάτι ακόμα: με τόσες φορές που με έχουν ερωτήσει για αυτό το θέμα, θα αναγκασθώ κάποια στιγμή να βγάλω σχετική ανακοίνωση για να μην με ξαναρωτήσει ποτέ κανείς. Διότι έχω εξοργισθεί με αυτό το θέμα καί με τις ειρωνείες των κακοήθων χρηστών.
Ήθελα να ήξερα, αν είχα εκδώσει ένα βιβλίο καί δεν έγραφα σε ένα ανταλλακτήριο ιδεών, θα με ρωτούσαν τόσο πολύ για μία συντομογραφία ή θα το αποδεχόντουσαν άπαξ διά παντός;
Θέλω μία σαφή απάντησή σας.
Καί κάτι ακόμα: επειδή με ερωτούν μήπως θα άλλαζα την συγκεκριμένη μέθοδο χρονολόγησης ή γιατί δεν την αλλάζω, η απάντησή μου είναι ότι αυτό το πράττω λόγω της ευκολότερης κατανόησής της. Σημειώνω μερικές μεθόδους χρονολόγησης των Αρχαίων Ελλήνων καί πείτε μου κατόπιν, αν θα θέλατε να χρονολογώ με βάση κάποιαν από αυτές ή αν θέλετε να συνηθίσετε το απλό "π.α.χ.χ." ή "μ.α.χ.χ.", όπως κάνω τώρα, χωρίς να επηρεάζω τα έτη. Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρονολόγησης που μπορεί να επιλέξω είναι καί κάποιες από τις κάτωθι, με ημερομηνία δοκιμής τους το έτος έναρξης της Ελληνικής Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων. Εγώ θα έγραφα απλώς 1.821μ.α.χ.χ., δίνοντάς σας αμέσως τί γεγονός πραγματεύομαι. Δείτε τώρα, το ίδιο ακριβώς έτος, χρονολογημένο διαφορετικά.
είτε 2.784 μετά πρώτη Ολυμπιάδα είτε 4ο έτος της 696ης Ολυμπιάδας είτε 696,4.
2) Βάσει των Νεμεάδων θα είχαμε 2.394 μετά πρώτης Νεμεάδος για το έτος της Ελληνικής Εθνεγερσίας καί 2.581 σήμερα.
3) Βάσει των Ισθμίων τα οποία άρχισαν να τελούνται 1) Με Ολυμπιάδες. Αυτή η μέθοδος έχει τους εξής τρόπους:
α) Έτος καί Ολυμπιάδα. Δηλαδή θα έγραφα 1ο έτος της/μετά την 649η Ολυμπιάδα.*
β) Έτος από την πρώτη Ολυμπιάδα. Δηλαδή θα έγραφα έτος 2.597 μετά πρώτη Ολυμπιάδα.
γ) Έτος καί Ολυμπιάδα με αριθμούς απλώς, χωρίς διατύπωση όλων των σχετικών του α. Δηλαδή 649,1 έτος.
Για σήμερα θα γράφαμε το 581π.α.χ.χ. θα ήταν το έτος της Ελληνικής Εθνεγερσίας 2.402 καί σήμερα θα είχαμε 2.589
4) Βάσει των Πυθίων τα οποία άρχισαν να τελούνται το 582π.α.χ.χ., η Ελληνική Εθνεγερσία έγινε το 2.403 από την πρώτη Πυθιάδα καί τώρα θα είχαμε αν χρησιμοποιήσουμε αυτήν την χρονολόγηση 2.590
5) Βάσει της γέννησης ή του θανάτου του Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε το 356π.α.χ.χ. καί πέθανε το 323π.α.χ.χ.
α) Βάσει της γέννησής του, κατά την Ελλνική Εθνεγερσία θα ήταν το 2.177 καί τώρα θα είχαμε 2.364
β) Βάσει του θανάτου του θα είχαμε κατά την Ελληνική Εθνεγερσία 2.144 καί τώρα θα είχαμε 2.331
6) Βάσει της γέννησης ή του θανάτου του Ιουλιανού. Γεννήθηκε το 331μ.α.χ.χ. καί πέθανε το 363μ.α.χ.χ.
α) Βάσει της γέννησής του θα είχαμε κατά την Ελληνική Εθνεγερσία 1.490 καί τώρα 1.677
β) Βάσει του θανάτου του θα είχαμε κατά την Ελληνική Εθνεγερσία 1.467 καί τώρα 1.645
7) Βάσει της ήττας των Αθηναίων καί λοιπών νοτιοελλαδιτών το 322π.α.χ.χ. από τους Μακεδόνες στον Λαμιακό Πόλεμο, θα είχαμε 2.330
Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.143
8) Βάσει της άλωσης της Αθήνας από τον Λύσσανδρο το 404π.α.χ.χ. θα είχαμε 2.412
Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.225
9) Βάσει της γέννησης του Πλάτωνα, το 428-427π.α.χ.χ. την οποίαν εόρταζαν οι πλατωνιστές καί νεοπλατωνικοί θα είχαμε 2.436 ή 2.435
Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.249 ή 2.248
10) Βάσει του θανάτου του Σωκράτη το 399π.α.χ.χ. θα είχαμε 2.407
Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.220
11) Βάσει της γέννησης του Απολλωνίου Τυανέα, το 4π.α.χ.χ., θα είχαμε τώρα 2.012. Συντομογραφία μ.Α.Τ. ή a.A.T.(=after Apollonius of Tyana) για τα έτη μετά Απολλώνιο Τυανέα ή π.Α.Τ. για τα έτη πριν Απολλώνιο Τυανέα ή b.A.T.(=before Apollonius of Tyana).
Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 1.825 μ.Α.Τ./a.A.T.
Αν τώρα θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε αν θα συνηθίσετε την συντομογραφία μου π.α.χ.χ./μ.α.χ.χ. ή αν θέλετε να επιλέξω μία από τις σχετικές εναλλακτικές μεθόδους χρονολόγησης.
Πάντως, πιστεύσατέ με είναι πολύ ευκολότερο να συνηθίσετε αισθητικώς την συντομογραφία του π.α.χ.χ./μ.α.χ.χ., αντί να γίνετε άσσοι στους μαθηματικούς υπολογισμούς καί τα Αρχαιοελληνικά καί Αρχαιολατρικά συστήματα χρονολογήσεων.
Καί κάτι ακόμα: η Αιθιοπία, αν καί χριστιανική σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, είναι των παραδοσιακών, τουτέστιν μη χριστιανικών χρονολογήσεων.
Δηλαδή στην Αιθιοπία τα έτη τα μετρούν από την άνοδο του Διοκλητιανού στον θρόνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το 286μ.α.χ.χ.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα στην Αιθιοπία έχουν 1.722 από Διοκλητιανού καί όχι 2.008μ.α.χ.χ.
Καί κάτι τελευταίο:
Αν δείτε σε γραπτό μου να χρονολογώ με π.Χ. καί μ.Χ. σημαίνει ότι θα ακολουθώ την προτροπή του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου ότι αυτές οι συντομογραφίες μπορούν να σημαίνουν "προ Χιροσίμας" καί "μετά Χιροσίμα". Για τους φιλοναζιστές του ανταλλακτηρίου ιδεών στο οποίο γράφουν αυτοί, ας το χρησιμοποιούν με την έννοια "προ Χίτλερ" καί "μετά Χίτλερ" για να παρηγορούνται για την ήττα του καί το τελος του στο Βερολίνο στις 2 Μα'ί'ου 1.945μ.α.χ.χ.
τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Δεκτή η συζήτηση αν θέλετε να το διερευνήσουμε το θέμα της χρονολόγησης, αλλά τουλάχιστον διαβάστε όλα αυτά τα δεδομένα πρώτα.
Άλλες εξηγήσεις δεν υπάρχουν για να δοθούν, απλώς αν θέλετε από τις προτεινόμενες να επιλέξετε με ειδική ψηφοφορία ποιά χρονολόγηση θέλετε αν όχι το π.α.χ.χ./μ.α.χ.χ. που χρησιμοποιώ.[quote]
Αυτά είχα ήδη αναρτήσει από τις 9 Μαρτίου 2.008μ.α.χ.χ., στις 1:44am στην ηλεκτρονική διεύθυνση με τα στοιχεία [url]http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145[/url] καί με το δεδομένο, ότι ουσιαστικώς αντιγράφω καί παραθέτω ένα αποκλειστικώς δικό μου κείμενο, δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα, ώστε να ισχυρισθεί κάποιος ότι παραβιάζω κάποιον ιδιαίτερο κανόνα. Εξ άλλου, ούτε διαφήμιση πραγματοποιώ, διότι η όποια διαφήμιση αποσκοπεί στην απόκτηση υλικού κέρδους ή επιρροής, πράγμα το οποίο ουδόλως απέκτησα καί ούτε θα αποκτήσω μέσω τέτοιων κειμένων, διότι γνωρίζω ότι αρκετοί θα αντιδράσουν.
Ακόμα, αντιγράφω από τον δωδέκατο(12ο) τόμο της σχολικής εγκυκλοπαίδειας "γνωρίζω" των εκδόσεων Κ. Κουμουνδουρέας, Αθήνα 1.988μ.α.χ.χ., κεφάλαιο "Τα ημερολόγια", σελίδες 2876-2877, από την ενότητα "ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ", τα σχετικά με το Αιθιοπικό ημερολόγιο, αυτολεξεί, στη σελίδα 2877.
[quote][b]Το αιθιοπικό ημερολόγιο[/b]
Αποτελείται από 12 μήνες των 30 ημερών ο καθένας συν ένα ([i]Παγκέμεν[/i]) 5 ημερών(6 ημερών στα δίσεκτα).Ο υπολογισμός των ετών αρχίζει από την άνοδο του Διοκλητιανού στο θρόνο, το 284μ.Χ.[/quote]
Επομένως, παραθέτω τα συγκεκριμένα στοιχεία, με σκοπό να εκφρασθεί καί η άλλη φωνή, κατά τα Αρχαία Ελληνικά ρητά "μηδεμίαν δίκην δικάσης, πρίν αμφοίν μύθων ακούσης" καί "ενδεχομένως άλλως έχειν", όπως καί κατά το Ρωμαϊκό ρητό "audiatur et altera pars", δηλαδή "Ας ακουστεί καί η άλλη πλευρά".
Επομένως, επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο, παρατίθεται η χριστιανική θέση καί στην εν γένει ευρύτερη ενότητα, παρατίθενται όλες οι άλλες θέσεις, θεώρησα απαραίτητη την παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων, ώστε να ακουστεί καί η θέση των Ελλήνων Δωδεκαθεϊστών καί των Ελληνίδων Δωδεκαθεϊστριών,
ως μελών της ευρύτερης Ελληνικής κοινωνίας.
Επομένως, θεωρώ ότι αξίζουν τα συγκεκριμένα στοιχεία της σχετικής δημοσίευσής σας.
Με εξαίρετη τιμή
Αντίοχος Αχαρνεύς
Υστερόγραφο: Αλλά το θέμα, είναι άλλο. Αν η διαφωνία της δημοσίευσής μου κατά δύο έτη, με την εγκυκλοπαίδεια "γνωρίζω" για την ανάρρηση του Διοκλητιανού, ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται στην αρχική στέψη του Διοκλητιανού ως αυτοκράτορα της ενιαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ οι περισσότεροι Δυτικοί ιστορικοί, θεωρούν ότι η πραγματική εξουσία του Διοκλητιανού, με την εδραίωσή του, αρχίζει με την εδραίωση εκ μέρους του της Τετραρχίας καί την εκλογή του Μαξεντίου ως αυγούστου για την Δύση, ενώ ο ίδιος ο Διοκλητιανός παρέμεινε στην Ανατολή, με έδρα τη Νικομήδεια.

Έκδοση από την 01:03, 2 Απριλίου 2011

Οι όροι Κοινή Χρονολογία (Κ.Χ.), Κοινή Εποχή (Κ.Ε.), Χριστιανική Εποχή ή Παρούσα Εποχή αφορούν την περίοδο που ξεκινάει από το έτος 1 και εντεύθεν. Xρησιμοποιούνται για το σύστημα υπολογισμού των ετών το οποίο είναι χρονολογικά ταυτόσημο με το σύστημα «έτος του Κυρίου μας» (Anno Domini, A.D.) στα λατινικά, με λιγότερο, όμως, θρησκευτικό χρωματισμό. Αντίστοιχα, στην ελληνική γραμματεία είναι το ισοδύναμο της «μετά Χριστόν» (μ.Χ.) χρονικής περίοδου.

Για αναφορά σε χρονολογίες πριν από το έτος 1, το οποίο για τις χριστιανικές θρησκείες συμπίπτει με την εμφάνιση του Ιησού στη Γη, χρησιμοποιείται είτε η συντομογραφία π.Χ. (προ Χριστού), είτε κάποια θρησκευτικά ουδέτερη εναλλακτική, όπως οι συντομογραφίες π.Κ.Χ. (πριν από την Κοινή Χρονολογία), π.Κ.Ε. (προ Κοινής Εποχής) ή π.Κ.Π. (πριν από την Κοινή Περίοδο). Όσον αφορά χρονολογίες μετά το έτος 1, οι οποίες αναφέρονται συνήθως ως μ.Χ. (μετά Χριστόν), χρησιμοποιούνται επίσης οι συντομεύσεις Κ.Χ. (της Κοινής Χρονολογίας), Κ.Ε. (Κοινής Εποχής) ή Κ.Π. (της Κοινής Περιόδου)[1].

Αν και η «κοινή χρονολογία», ή αλλιώς «κοινή εποχή», ήταν όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από ορισμένους Χριστιανούς σε μια χρονική περίοδο που ο Χριστιανισμός ήταν η πιο ευρέως διαδεδομένη θρησκεία στη Δύση, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται πλέον ως θρησκευτικά ουδέτερος εναλλακτικός όρος ο οποίος έχει τα αντίστοιχά του και σε άλλες γλώσσες. Για παράδειγμα, στην κινεζική γλώσσα χρησιμοποιείται μια μετάφραση αυτού του όρου, γκονγκ γιουάν (公元), για την χρονολογική καταγραφή. Ο όρος γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτός ως πολιτικά ορθός (politically correct) και θρησκευτικά ουδέτερος, για την αποδέσμευση της περιοδολόγησης και των χρονολογικών συστημάτων από τις θρησκειολογικές τους προεκτάσεις, προκειμένου να καθιερωθεί ένα παγκόσμιο σύστημα χρονολόγησης αποδεκτό από τις διαφορετικές θρησκείες του κόσμου.

Η χρονολογία και η καταγραφή της

Η ημερολογιακή πρακτική που έκανε αναγκαίο τον όρο "κοινή χρονολογία" είναι το σύστημα αρίθμησης των ετών με εκκίνηση το έτος που υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Ωστόσο η εκτίμηση εκείνη αποδείχτηκε ανακριβής, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι ο Ιησούς γεννήθηκε περίπου το 2 με 7 Π.Κ.Χ. Το ημερολογιακό σύστημα βάσει της γέννησης του Ιησού Χριστού επινοήθηκε από τον μοναχό Διονύσιο τον Μικρό το έτος 525 κατόπιν εντολής του Πάπα Ιωάννη Α’ χρησιμοποιώντας τη λατινική συντομογραφία A.D. (στη λατινική, anno Domini, που σημαίνει στο έτος του Κυρίου [μας], το οποίο στην ελληνική γραμματεία αντιστοιχήθηκε με το "μ.Χ.", μετά Χριστόν) για τον προσδιορισμό των ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι όροι δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για αιώνες καθώς γύρω στον όγδοο αιώνα άρχισε η ευρύτερη χρήση τους. Ο πρώτος χρονικογράφος που χρησιμοποίησε τον όρο "A.D." ("μ.Χ.") ήταν ένας αφρικανός ιστορικός του έβδομου αιώνα. Λίγο αργότερα, ο αγγλοσάξωνας ιστορικός και θεολόγος Βέδας έκανε χρήση του λατινικού όρου "ante incarnationis dominicae" (που σημαίνει "πριν την ενσάρκωση του Κυρίου") η οποία αποτελεί αντίστοιχο αντίστοιχο του όρου B.C. (π.Χ.) για να προσδιορίσει τα έτη που προηγούνται του πρώτου έτους αυτής της περιόδου, στο έργο του Εκκλησιαστική Ιστορία του Αγγλικού Λαού.

Ο όρος "κοινή χρονολογία/εποχή" αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο αναφοράς σε αυτή την χρονική περίοδο. Σύμφωνα με αυτή την ονοματολογική σύμβαση, η Γαλλική επανάσταση έγινε το έτος 1789, και ο άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι το έτος 1969. Όσοι χρησιμοποιούν την ονοματολογία της «κοινής χρονολογίας» θεωρούν ότι αυτές είναι χρονολογίες «της κοινής [μας] χρονολογίας».

Όταν χρησιμοποιείται ως αντικατάσταση της σήμανσης "π.Χ./μ.Χ", ο όρος «της κοινής [μας] χρονολογίας» συντομογραφείται ως «Κ.Χ.», και είναι το ακριβές αριθμητικό αντίστοιχο του «μ.Χ.» . Αντίστοιχα, η περίοδος πριν από την κοινή μας χρονολογία καλείται «Π.Κ.Χ.» (πριν την Κοινή [μας] Χρονολογία), και είναι το ακριβές αντίστοιχο του «π.Χ.» Και στις δύο περιπτώσεις, η συντομογραφία τοποθετείται μετά το έτος, οπότε γράφουμε πως ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 Π.Κ.Χ. (ή, 384 π.Χ.) και ότι η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε το έτος 1821 Κ.Χ. (ή, 1821 μ.Χ.).

Σε κάποιες (σπάνιες) περιπτώσεις [7], μπορεί κανείς να βρει τη συντομογραφία "e.v." ή "EV" (Era Vulgaris) αντί του «Κ.Ε.», που σημαίνει «κοινή εποχή» στα λατινικά.

Βλέπε επίσης: μ.Χ.

Οι πηγές προέλευσης

Σύμφωνα με τον Πίτερ Ντάνιελς (γλωσσολόγο εκπαιδευμένο στα πανεπιστήμια του Κορνέλ και του Σικάγο):

Τα ΚΕ και ΠΚΕ άρχισαν να χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες, πιθανώς αρχικά από τις μελέτες της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής, όπου (α) υπάρχουν πολλοί Εβραίοι μελετητές και (β) η ονομασία των ετών βάσει μιας Χριστιανικής εποχής είναι άσχετη. Είναι, πράγματι, θέμα ευαισθησίας.

Ωστόσο, ο όρος "κοινή εποχή" έχει προϊστορία. Σε βιβλίο του, ο Άγγλος επίσκοπος Χάμφρεϊ Πριντό (Humphrey Prideaux) έγραψε το 1716: «Η κοινή εποχή, με την οποία υπολογίζουμε τα χρόνια από την ενσάρκωσή του». Το 1835, στο βιβλίο του, "Ζωντανοί χρησμοί" (Living Oracles), ο Αλεξάντερ Κάμπελ έγραψε "η κοινή Εποχή, ή Anno Domini (το έτος του Κυρίου)· το τέταρτο έτος του Ιησού Χριστού, το πρώτο εκ των οποίων δεν ήταν παρά οκτώ ημέρες." Στο άρθρο της για την Χρονολόγηση, η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια του 1908 χρησιμοποιεί την πρόταση: "Πρώτη ανάμεσα σε αυτές [τις χρονολογικές εποχές], είναι αυτή που έχει υιοθετηθεί τώρα από όλους τους πολιτισμένους λαούς, και είναι γνωστή ως η Χριστιανική Κοινή εποχή, στης οποίας τον εικοστό αιώνα ζούμε τώρα".[2]

Ο όρος "κοινός" προέρχεται από το λατινικό vulgāris (από το vulgus, ο κοινός, συνηθισμένος κόσμος), που σημαίνει "σχετικός με τον κοινό κόσμο, καθημερινός, συνηθισμένος", και δείχνει ότι το σύστημα χρησιμοποιούταν ευρέως, ακόμα και από ανθρώπους που δεν πίστευαν στην θεότητα του Ιησού.

Η πρώτη Εβραϊκή χρήση του όρου είναι στην επιγραφή μιας ταφόπλακας σε ένα Εβραϊκό νεκροταφείο, στο Πλύμουθ της Αγγλίας:

Ενθάδε κείται η εντιμότητά του, ο Ιούδα, υιός της εντιμότητάς του, του Ιωσήφ, πρίγκηπας και τιμημένος ανάμεσα στους φιλανθρώπους, ο οποίος διέπραξε καλές πράξεις, πέθανε στην οικία του στην Πόλη του Μπαθ, Τρίτη, και θάφτηκε εδώ την Κυριακή, 19 του Σίβαν το έτος 5585. Εις μνήμη του Λάιον Ιωσήφ Εσκ (έμπορο από το Φάλμουθ της Κορνουάλη), που πέθανε στο Μπαθ τον Ιούνιο ΑΜ 5585/ VE 1825. Αγαπητός και αξιοσέβαστος.

Αυτή η επιγραφή, όπως οι περισσότερες, χρησιμοποιεί το Εβραϊκό ημερολόγιο (5585), αλλά στο τέλος του καθορίζει το αντίστοιχο στην κοινή χρονολόγηση του δοθέντος στο Εβραϊκό ημερολόγιο έτους, δηλαδή το 1825. Η συντομογραφία VE σημαίνει όπως καθορίστηκε παραπάνω Vulgar Era ("κοινή εποχή"), και πιθανώς χρησιμοποιήθηκε αντί του AD (λατινικό αντίστοχο του μΧ), για να αποφευχθούν Χριστιανικές επιπλοκές.

Χρήση

Σύγχρονοι Ιουδαίοι[3], Μουσουλμάνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι[4] Μάρτυρες του Ιεχωβά[5], Μεννονίτες[6] και άλλων αποχρώσεων συγγραφείς, λόγιοι, θεολόγοι και άλλοι προτιμούν αυτή την ουδέτερη χρονολογική σήμανση "Π.Κ.Χ./Κ.Χ.", ή τον παρόμοιο όρο "Χριστιανική εποχή" ("C.E.", ή "Χ.Ε."). Πολλοί ακαδημαϊκοί στα πεδία της Ιστορίας, της θεολογίας[7], της αρχαιολογίας, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα σήμανσης τις πρόσφατες δεκαετίες.

Οι περισσότερο εμφανείς χρήσεις της σημειολογίας της Κοινής Χρονολογίας έκαναν την εμφάνισή τους πρόσφατα σε μεγάλα μουσεία στον αγγλόφωνο κόσμο: το καναδικό Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο υιοθέτησε το σύστημα της Κοινής Χρονολογίας το 2002[8], το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν κ.α., αν και ανεξάρτητα μουσεία δεν υποχρεούνται να την χρησιμοποιούν[9]. Ακόμη, πολλοί συγγραφικοί οδηγοί τώρα προτιμούν ή επιβάλουν την χρήση της [10][11][12][13][14]. Ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι αναφέρονται σε χριστιανικές εκκλησίες την καθιστούν υποχρεωτική: για παράδειγμα, αυτός του Επισκoπικού Αββαείου του Μαίρυλαντ[15].

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση της σήμανσης ΠΚΧ/ΚΧ είναι αυξανόμενη στη βιβλιογραφία. Χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο Κολεγίων (College Board) στα τεστ ιστορίας, όπως επίσης και σε εκδόσεις της National Geograpic Society και από το Αστεροσκοπείο των Η.Π.Α. Το History Channel χρησιμοποιεί επίσης αυτή την σήμανση σε κάποια από τα θέματά του.

Αντίθετες απόψεις

Η αλλαγή των ημερομηνιών από την π.Χ. ορολογία στην π.Κ.Χ. έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη, όταν μια π.Χ. αλλάχθηκε σε π.Κ.Χ. ημερομηνία σε μια εξεταστική ερώτηση στην Νέα Νότια Ουαλία, προκάλεσε ερωτήματα και επιθετικές διαμαρτυρίες και στις δύο παρατάξεις του Κρατικού Κοινοβουλίου, και την αποδοχή από τον Υπουργό Παιδείας ότι η αλλαγή δεν έπρεπε να έχει γίνει. Όταν η διδασκαλία του τι σήμαινε το σύστημα π.Χ./π.Κ.Χ. εισάχθηκε στην Αγγλική Εθνική Διδακτέα Ύλη το 2002, προέτρεψε την αποστολή γραμμάτων που εξέφραζαν αμηχανία στις εθνικές εφημερίδες.

Επιχειρήματα κατά της ανάδειξης της Κοινής Χρονολογίας περιλαμβάνουν:

  • Οι π.Χ. και μ.Χ. χρονολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί για τόσο πολύ χρονικό διάστημα, ώστε έχουν απαλλαχθεί κάπως από τις θρησκευτικές τους εννοιολογικές αποχρώσεις.
  • Το νεότερο σύστημα π.Κ.Χ./Κ.Χ. δεν έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά ευρέως ώστε να γίνει κοινά κατανοητό.
  • Τα ονόματα για τους μήνες και τις ημέρες της εβδομάδας προέρχονται από τις ρωμαϊκές και νορβηγικές θρησκευτικές παραδόσεις, οπότε η ονομασία εποχών με βάση την χριστιανική παράδοση δεν θα έπρεπε να βλέπεται ως υποκειμενική.
  • Υποβαθμίζει την σημασία της ανάδειξης του Ιησού σε κοινωνίες που έχουν μια μεγάλη χριστιανική κληρονομιά.
  • Ορισμένοι αντιτίθενται στην διατήρηση του έτους 1 ως απαρχή της Κοινής Χρονολογίας, επειδή συντηρεί μια χριστοκεντρική παγκόσμια όψη ως εκδαπάνηση ενός θρησκευτικά ουδέτερου συστήματος χρονομέτρησης.

Προσκείμενες απόψεις

Οι υποστηρικτές της σημειολογικής μορφής της Κοινής Χρονολογίας την προωθούν ως μια θρησκευτικά ουδέτερη μορφή, κατάλληλη για διαπολιτισμική χρήση.

Επιχειρήματα υπέρ της καθιέρωσης της Κοινής Χρονολογίας περιλαμβάνουν:

  • Το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από την Δύση έχει γίνει ένα διεθνές πρότυπο. Θα πρέπει να είναι θρησκευτικά και πολιτισμικά ουδέτερο λαμβάνοντας υπόψη τις κουλτούρες που υποχρεώθηκαν να το χρησιμοποιούν από ανάγκη. [8]
  • Χρησιμοποιείται ήδη ευρέως από ακαδημαϊκές και επιστημονικές κοινότητες για πάνω από έναν αιώνα και δεν υπάρχει πλήρης έλλειψη εξοικείωσης με αυτό το σύστημα χρονολόγησης. [9]
  • Η παγκόσμια χρήση της χρονολόγησης των ετών σύμφωνα με τη χριστιανική θεολογία έχει την τάση να είναι πολιτισμικά διχαστική. Η χρονολόγηση των μηνών και των ημερών με βάση τους ρωμαϊκούς και σκανδιναβικούς θεούς, όμως, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας καθώς οι ρωμαϊκές και οι σκανδιναβικές θρησκείες είναι στην πραγματικότητα εξαφανισμένες[εκκρεμεί παραπομπή].
  • Προωθεί οικουμενικά πρότυπα. Στην αγγλική γλώσσα ο όρος C.E μπορεί επίσης να διαβαστεί και ως Christian Era (χριστιανική εποχή) αντί του Common Era (κοινή εποχή).
  • Ανταποκρίνεται στο οξφορδιανό στυλ και χρησιμοποιείται στα OED και ODWR.

Υποσημειώσεις

  1. Στα αγγλικά οι αντίστοιχοι όροι είναι B.C.E. ή BCE που σημαίνει "Before Common Era" και C.E. ή CE που σημαίνει "Common Era". Για την συντομογραφία π.Κ.Π./Κ.Π. βλέπε για παράδειγμα στην [Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, Ιακώβ Μπενμαγιόρ http://www.jmth.gr/web/thejews/pages/pages/historyGR.htm] του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
  2. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα αγγλικά αποσπάσματα που παρατίθενται στην προηγούμενη παράγραφο, το πρωτότυπο έχει τη λέξη vulgar, που έχει φτάσει να σημαίνει "άκομψος", "χυδαίος", αλλά για λόγους που αναλύονται αμέσως μετά, μεταφράστηκε "κοινός".
  3. Επί παραδείγματι, η Complete Jewish Bible αναφέρει στην Εισαγωγή της: «Οι συντομογραφίες "B.C.E." [δηλ. Π.Κ.Χ.] και "C.E." [δηλ. Κ.Χ.], που σημαίνουν "Πριν την Κοινή Χρονολογία" και "Κοινή Χρονολογία" αντίστοιχα, χρησιμοποιούνται από την Ιουδαϊκή κοινότητα αντί των "B.C." [δηλ. π.Χ.] και "A.D." [δηλ. μ.Χ.]». (Jewish New Testament Publications, 1998, σελ. xvii)
  4. Βλέπε επί παραδείγματι το άρθρο "Ο Βιβλικός Κανόνας" (Αγγλικά) του καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πέτρου Βασιλειάδη.
  5. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά χρησιμοποιούν στα έντυπά τους τις πρόσφατες δεκαετίες αποκλειστικά τη μορφή "Π.Κ.Χ./Κ.Χ." και συνήθως εξηγούν σε υποσημείωση ότι αυτοί οι όροι σημαίνουν «πριν από την Κοινή μας Χρονολογία» και «της Κοινής μας Χρονολογίας» αντίστοιχα.
  6. Danforth Mennonite Church - Notes
  7. Χαρακτηριστικά παραδείγματα θεολογικών έργων αναφοράς είναι το The Anchor Bible Dictionary (Doubleday, 1992) και η Encyclopedia of Christianity (Oxford University Press, 2005).
  8. [1] [νεκρός σύνδεσμος]
  9. [2]
  10. [3]
  11. [4]
  12. The Johns Hopkins University Press | American Journal of Philology
  13. [5]
  14. http://www.yorku.ca/topia/docs/styleguide
  15. [6] (pdf)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Χρήση

Σχολιασμός

Αντιγνωμία για τη χρήση του όρου στα σχολεία

Αυστραλία

[quote]Φίλτατοι, αντί των συντομογραφιών π.Χ.(=προ Χριστού) καί μ.Χ.(=μετά Χριστόν)), χρησιμοποιώ τις συντομογραφίες π.α.χ.χ.=προ απαρχής χριστιανικής χρονολόγησης καί μ.α.χ.χ.=μετά απαρχής χριστιανικής χρονολόγησης. Μάλιστα, Αγγλιστί οι συγκεκριμένες συντομογραφίες μπορούν να αγαράφονται ως b.b.c.c.(=before the beginning of the christian chronology) καί a.b.c.c.(=after the beginning of the christian chronology). Αυτή η συντομογραφία έχει διπλή διάσταση. Δηλαδή δηλώνω αφενός ότι αμφισβητώ την υποτιθέμενη γέννηση του Ιησού ή Εμμανουήλ καί επομένως δεν είμαι οπαδός της συγκεκριμένης θρησκείας, αφετέρου δηλώνει ότι κρατώ ένα κατανοητό για τους άλλους σύστημα χρονολόγησης, ώστε να μην χρειάζεται να τίθεται θέμα περίπλοκων υπολογισμών στην Ελληνική Ιστορία. Ελπίζω να είμαι σαφής. Καί κάτι ακόμα: με τόσες φορές που με έχουν ερωτήσει για αυτό το θέμα, θα αναγκασθώ κάποια στιγμή να βγάλω σχετική ανακοίνωση για να μην με ξαναρωτήσει ποτέ κανείς. Διότι έχω εξοργισθεί με αυτό το θέμα καί με τις ειρωνείες των κακοήθων χρηστών. Ήθελα να ήξερα, αν είχα εκδώσει ένα βιβλίο καί δεν έγραφα σε ένα ανταλλακτήριο ιδεών, θα με ρωτούσαν τόσο πολύ για μία συντομογραφία ή θα το αποδεχόντουσαν άπαξ διά παντός; Θέλω μία σαφή απάντησή σας. Καί κάτι ακόμα: επειδή με ερωτούν μήπως θα άλλαζα την συγκεκριμένη μέθοδο χρονολόγησης ή γιατί δεν την αλλάζω, η απάντησή μου είναι ότι αυτό το πράττω λόγω της ευκολότερης κατανόησής της. Σημειώνω μερικές μεθόδους χρονολόγησης των Αρχαίων Ελλήνων καί πείτε μου κατόπιν, αν θα θέλατε να χρονολογώ με βάση κάποιαν από αυτές ή αν θέλετε να συνηθίσετε το απλό "π.α.χ.χ." ή "μ.α.χ.χ.", όπως κάνω τώρα, χωρίς να επηρεάζω τα έτη. Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρονολόγησης που μπορεί να επιλέξω είναι καί κάποιες από τις κάτωθι, με ημερομηνία δοκιμής τους το έτος έναρξης της Ελληνικής Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων. Εγώ θα έγραφα απλώς 1.821μ.α.χ.χ., δίνοντάς σας αμέσως τί γεγονός πραγματεύομαι. Δείτε τώρα, το ίδιο ακριβώς έτος, χρονολογημένο διαφορετικά. είτε 2.784 μετά πρώτη Ολυμπιάδα είτε 4ο έτος της 696ης Ολυμπιάδας είτε 696,4. 2) Βάσει των Νεμεάδων θα είχαμε 2.394 μετά πρώτης Νεμεάδος για το έτος της Ελληνικής Εθνεγερσίας καί 2.581 σήμερα. 3) Βάσει των Ισθμίων τα οποία άρχισαν να τελούνται 1) Με Ολυμπιάδες. Αυτή η μέθοδος έχει τους εξής τρόπους: α) Έτος καί Ολυμπιάδα. Δηλαδή θα έγραφα 1ο έτος της/μετά την 649η Ολυμπιάδα.* β) Έτος από την πρώτη Ολυμπιάδα. Δηλαδή θα έγραφα έτος 2.597 μετά πρώτη Ολυμπιάδα. γ) Έτος καί Ολυμπιάδα με αριθμούς απλώς, χωρίς διατύπωση όλων των σχετικών του α. Δηλαδή 649,1 έτος. Για σήμερα θα γράφαμε το 581π.α.χ.χ. θα ήταν το έτος της Ελληνικής Εθνεγερσίας 2.402 καί σήμερα θα είχαμε 2.589 4) Βάσει των Πυθίων τα οποία άρχισαν να τελούνται το 582π.α.χ.χ., η Ελληνική Εθνεγερσία έγινε το 2.403 από την πρώτη Πυθιάδα καί τώρα θα είχαμε αν χρησιμοποιήσουμε αυτήν την χρονολόγηση 2.590 5) Βάσει της γέννησης ή του θανάτου του Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε το 356π.α.χ.χ. καί πέθανε το 323π.α.χ.χ. α) Βάσει της γέννησής του, κατά την Ελλνική Εθνεγερσία θα ήταν το 2.177 καί τώρα θα είχαμε 2.364 β) Βάσει του θανάτου του θα είχαμε κατά την Ελληνική Εθνεγερσία 2.144 καί τώρα θα είχαμε 2.331 6) Βάσει της γέννησης ή του θανάτου του Ιουλιανού. Γεννήθηκε το 331μ.α.χ.χ. καί πέθανε το 363μ.α.χ.χ. α) Βάσει της γέννησής του θα είχαμε κατά την Ελληνική Εθνεγερσία 1.490 καί τώρα 1.677 β) Βάσει του θανάτου του θα είχαμε κατά την Ελληνική Εθνεγερσία 1.467 καί τώρα 1.645 7) Βάσει της ήττας των Αθηναίων καί λοιπών νοτιοελλαδιτών το 322π.α.χ.χ. από τους Μακεδόνες στον Λαμιακό Πόλεμο, θα είχαμε 2.330 Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.143 8) Βάσει της άλωσης της Αθήνας από τον Λύσσανδρο το 404π.α.χ.χ. θα είχαμε 2.412 Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.225 9) Βάσει της γέννησης του Πλάτωνα, το 428-427π.α.χ.χ. την οποίαν εόρταζαν οι πλατωνιστές καί νεοπλατωνικοί θα είχαμε 2.436 ή 2.435 Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.249 ή 2.248 10) Βάσει του θανάτου του Σωκράτη το 399π.α.χ.χ. θα είχαμε 2.407 Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 2.220 11) Βάσει της γέννησης του Απολλωνίου Τυανέα, το 4π.α.χ.χ., θα είχαμε τώρα 2.012. Συντομογραφία μ.Α.Τ. ή a.A.T.(=after Apollonius of Tyana) για τα έτη μετά Απολλώνιο Τυανέα ή π.Α.Τ. για τα έτη πριν Απολλώνιο Τυανέα ή b.A.T.(=before Apollonius of Tyana). Κατά την Ελληνική Εθνεγερσία θα είχαμε 1.825 μ.Α.Τ./a.A.T. Αν τώρα θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε αν θα συνηθίσετε την συντομογραφία μου π.α.χ.χ./μ.α.χ.χ. ή αν θέλετε να επιλέξω μία από τις σχετικές εναλλακτικές μεθόδους χρονολόγησης. Πάντως, πιστεύσατέ με είναι πολύ ευκολότερο να συνηθίσετε αισθητικώς την συντομογραφία του π.α.χ.χ./μ.α.χ.χ., αντί να γίνετε άσσοι στους μαθηματικούς υπολογισμούς καί τα Αρχαιοελληνικά καί Αρχαιολατρικά συστήματα χρονολογήσεων. Καί κάτι ακόμα: η Αιθιοπία, αν καί χριστιανική σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, είναι των παραδοσιακών, τουτέστιν μη χριστιανικών χρονολογήσεων. Δηλαδή στην Αιθιοπία τα έτη τα μετρούν από την άνοδο του Διοκλητιανού στον θρόνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το 286μ.α.χ.χ. Αυτό σημαίνει ότι τώρα στην Αιθιοπία έχουν 1.722 από Διοκλητιανού καί όχι 2.008μ.α.χ.χ. Καί κάτι τελευταίο: Αν δείτε σε γραπτό μου να χρονολογώ με π.Χ. καί μ.Χ. σημαίνει ότι θα ακολουθώ την προτροπή του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου ότι αυτές οι συντομογραφίες μπορούν να σημαίνουν "προ Χιροσίμας" καί "μετά Χιροσίμα". Για τους φιλοναζιστές του ανταλλακτηρίου ιδεών στο οποίο γράφουν αυτοί, ας το χρησιμοποιούν με την έννοια "προ Χίτλερ" καί "μετά Χίτλερ" για να παρηγορούνται για την ήττα του καί το τελος του στο Βερολίνο στις 2 Μα'ί'ου 1.945μ.α.χ.χ. τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Δεκτή η συζήτηση αν θέλετε να το διερευνήσουμε το θέμα της χρονολόγησης, αλλά τουλάχιστον διαβάστε όλα αυτά τα δεδομένα πρώτα. Άλλες εξηγήσεις δεν υπάρχουν για να δοθούν, απλώς αν θέλετε από τις προτεινόμενες να επιλέξετε με ειδική ψηφοφορία ποιά χρονολόγηση θέλετε αν όχι το π.α.χ.χ./μ.α.χ.χ. που χρησιμοποιώ.[quote] Αυτά είχα ήδη αναρτήσει από τις 9 Μαρτίου 2.008μ.α.χ.χ., στις 1:44am στην ηλεκτρονική διεύθυνση με τα στοιχεία [url]http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=8&t=121145[/url] καί με το δεδομένο, ότι ουσιαστικώς αντιγράφω καί παραθέτω ένα αποκλειστικώς δικό μου κείμενο, δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα, ώστε να ισχυρισθεί κάποιος ότι παραβιάζω κάποιον ιδιαίτερο κανόνα. Εξ άλλου, ούτε διαφήμιση πραγματοποιώ, διότι η όποια διαφήμιση αποσκοπεί στην απόκτηση υλικού κέρδους ή επιρροής, πράγμα το οποίο ουδόλως απέκτησα καί ούτε θα αποκτήσω μέσω τέτοιων κειμένων, διότι γνωρίζω ότι αρκετοί θα αντιδράσουν. Ακόμα, αντιγράφω από τον δωδέκατο(12ο) τόμο της σχολικής εγκυκλοπαίδειας "γνωρίζω" των εκδόσεων Κ. Κουμουνδουρέας, Αθήνα 1.988μ.α.χ.χ., κεφάλαιο "Τα ημερολόγια", σελίδες 2876-2877, από την ενότητα "ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ", τα σχετικά με το Αιθιοπικό ημερολόγιο, αυτολεξεί, στη σελίδα 2877. [quote][b]Το αιθιοπικό ημερολόγιο[/b] Αποτελείται από 12 μήνες των 30 ημερών ο καθένας συν ένα ([i]Παγκέμεν[/i]) 5 ημερών(6 ημερών στα δίσεκτα).Ο υπολογισμός των ετών αρχίζει από την άνοδο του Διοκλητιανού στο θρόνο, το 284μ.Χ.[/quote] Επομένως, παραθέτω τα συγκεκριμένα στοιχεία, με σκοπό να εκφρασθεί καί η άλλη φωνή, κατά τα Αρχαία Ελληνικά ρητά "μηδεμίαν δίκην δικάσης, πρίν αμφοίν μύθων ακούσης" καί "ενδεχομένως άλλως έχειν", όπως καί κατά το Ρωμαϊκό ρητό "audiatur et altera pars", δηλαδή "Ας ακουστεί καί η άλλη πλευρά". Επομένως, επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο, παρατίθεται η χριστιανική θέση καί στην εν γένει ευρύτερη ενότητα, παρατίθενται όλες οι άλλες θέσεις, θεώρησα απαραίτητη την παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων, ώστε να ακουστεί καί η θέση των Ελλήνων Δωδεκαθεϊστών καί των Ελληνίδων Δωδεκαθεϊστριών, ως μελών της ευρύτερης Ελληνικής κοινωνίας. Επομένως, θεωρώ ότι αξίζουν τα συγκεκριμένα στοιχεία της σχετικής δημοσίευσής σας. Με εξαίρετη τιμή Αντίοχος Αχαρνεύς

Υστερόγραφο: Αλλά το θέμα, είναι άλλο. Αν η διαφωνία της δημοσίευσής μου κατά δύο έτη, με την εγκυκλοπαίδεια "γνωρίζω" για την ανάρρηση του Διοκλητιανού, ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται στην αρχική στέψη του Διοκλητιανού ως αυτοκράτορα της ενιαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ οι περισσότεροι Δυτικοί ιστορικοί, θεωρούν ότι η πραγματική εξουσία του Διοκλητιανού, με την εδραίωσή του, αρχίζει με την εδραίωση εκ μέρους του της Τετραρχίας καί την εκλογή του Μαξεντίου ως αυγούστου για την Δύση, ενώ ο ίδιος ο Διοκλητιανός παρέμεινε στην Ανατολή, με έδρα τη Νικομήδεια.