Νεογενής περίοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ καθάρισμα με τη χρήση AWB
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Νεογενής περίοδος''' είναι [[περίοδος (γεωλογία)|γεωλογική περίοδος]] με σημείο έναρξης τα 23,03 ± 0,05 εκατομμύρια έτη π.π. έως σήμερα {{ICS 2004}} ή 2,588 εκατομμύρια έτη πριν, κατά την έναρξη της ανεπίσημης ακόμα τετραδικής περιόδου. Η Νεογενής ακολουθεί την [[Παλαιογενής περίοδος|Παλαιογενή]] της [[Καινοζωικής εποχή|καινοζωικής εποχής]]. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση της [[Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας|ICS]], η νεογενής περίοδος αποτελείται από τις υποπεριόδους μειόκαινο και Πλειόκαινο<ref>Lourens, L., Hilgen, F., Shackleton, N.J., Laskar, J., Wilson, D., (2004) “The Neogene Period”. In: Gradstein, F., Ogg, J., Smith, A.G. (Eds.), ''Geologic Time Scale'' Cambridge University Press, Cambridge.</ref>, αγνοώντας την εν χρήσει Πλειστόκαινο και Ολόκαινο.
Η '''Νεογενής περίοδος''' είναι [[περίοδος (γεωλογία)|γεωλογική περίοδος]] με σημείο έναρξης τα 23,03 ± 0,05 εκατομμύρια έτη π.π. έως σήμερα {{ICS 2004}} ή 2,588 εκατομμύρια έτη πριν, κατά την έναρξη της ανεπίσημης ακόμα τετραδικής περιόδου. Η Νεογενής ακολουθεί την [[Παλαιογενής περίοδος|Παλαιογενή]] της [[καινοζωικής εποχή]]ς. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση της [[Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας|ICS]], η νεογενής περίοδος αποτελείται από τις υποπεριόδους μειόκαινο και Πλειόκαινο<ref>Lourens, L., Hilgen, F., Shackleton, N.J., Laskar, J., Wilson, D., (2004) “The Neogene Period”. In: Gradstein, F., Ogg, J., Smith, A.G. (Eds.), ''Geologic Time Scale'' Cambridge University Press, Cambridge.</ref>, αγνοώντας την εν χρήσει Πλειστόκαινο και Ολόκαινο.


==Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές==
==Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές==
Το [[κλίμα]] κατά την έναρξη της Νεογενούς γίνεται ήπιο, ενώ από τις ενδείξεις φαίνεται πως στο βόρειο ημισφαίριο υπήρξε διαδικασία [[ορογένεση|ορογένεσης]]. Εμφανίζονται, επίσης, σύγχρονα θηλαστικά και αναγνωρίσιμες [[οικογένεια (βιολογία)|οικογένειες]] πτηνών, όπως και [[ιππάριο|ιππάρια]] και ποικιλίες μαστόδοντων. Τέλος, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανθρωποειδή. Το ήπιο κλίμα ακολουθεί εντατικοποίηση της Παγετώδους κατά την Πλειόκαινο. Το κλίμα γίνεται ψυχρό και ξηρό. Εμφανίζεται ο [[Αυστραλοπίθηκος]] και πολλά από τα υπάρχοντα γένη θηλαστικών. Κατά την Πλειστόκαινο εμφανίζονται νέα θηλαστικά και εξαφανίζονται τα μεγάλα θηλαστικά. Έρχεται στο προσκήνιο ο σύγχρονος [[άνθρωπος]].
Το [[κλίμα]] κατά την έναρξη της Νεογενούς γίνεται ήπιο, ενώ από τις ενδείξεις φαίνεται πως στο βόρειο ημισφαίριο υπήρξε διαδικασία [[ορογένεση]]ς. Εμφανίζονται, επίσης, σύγχρονα θηλαστικά και αναγνωρίσιμες [[οικογένεια (βιολογία)|οικογένειες]] πτηνών, όπως και [[ιππάριο|ιππάρια]] και ποικιλίες μαστόδοντων. Τέλος, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανθρωποειδή. Το ήπιο κλίμα ακολουθεί εντατικοποίηση της Παγετώδους κατά την Πλειόκαινο. Το κλίμα γίνεται ψυχρό και ξηρό. Εμφανίζεται ο [[Αυστραλοπίθηκος]] και πολλά από τα υπάρχοντα γένη θηλαστικών. Κατά την Πλειστόκαινο εμφανίζονται νέα θηλαστικά και εξαφανίζονται τα μεγάλα θηλαστικά. Έρχεται στο προσκήνιο ο σύγχρονος [[άνθρωπος]].


==Σημειώσεις παραπομπές==
==Σημειώσεις παραπομπές==
{{reflist}}
{{reflist}}



{{stub}}
{{stub}}
Γραμμή 16: Γραμμή 17:
[[de:Neogen]]
[[de:Neogen]]
[[en:Neogene]]
[[en:Neogene]]
[[et:Neogeen]]
[[es:Neógeno]]
[[es:Neógeno]]
[[et:Neogeen]]
[[fi:Neogeenikausi]]
[[fr:Néogène]]
[[fr:Néogène]]
[[ko:신신생기]]
[[he:נאוגן]]
[[hu:Neogén]]
[[id:Neogen]]
[[id:Neogen]]
[[it:Neogene]]
[[it:Neogene]]
[[he:נאוגן]]
[[ja:新第三紀]]
[[ka:ნეოგენური სისტემა]]
[[ka:ნეოგენური სისტემა]]
[[kk:Неоген кезеңі]]
[[kk:Неоген кезеңі]]
[[ko:신신생기]]
[[la:Aevum Neogenum]]
[[la:Aevum Neogenum]]
[[lb:Neogen]]
[[lb:Neogen]]
[[lt:Neogenas]]
[[lt:Neogenas]]
[[hu:Neogén]]
[[nds:Neogen]]
[[nl:Neogeen]]
[[nl:Neogeen]]
[[ja:新第三紀]]
[[no:Neogen]]
[[nn:Neogen]]
[[nn:Neogen]]
[[nds:Neogen]]
[[no:Neogen]]
[[pl:Neogen]]
[[pl:Neogen]]
[[pt:Neogeno]]
[[pt:Neogeno]]
Γραμμή 39: Γραμμή 41:
[[ru:Неогенный период]]
[[ru:Неогенный период]]
[[sah:Неоген]]
[[sah:Неоген]]
[[sh:Neogen]]
[[sk:Neogén]]
[[sk:Neogén]]
[[sh:Neogen]]
[[fi:Neogeenikausi]]
[[sv:Neogen]]
[[sv:Neogen]]
[[tr:Neojen]]
[[tr:Neojen]]

Έκδοση από την 17:29, 17 Νοεμβρίου 2009

Η Νεογενής περίοδος είναι γεωλογική περίοδος με σημείο έναρξης τα 23,03 ± 0,05 εκατομμύρια έτη π.π. έως σήμερα (ICS, 2004)[1] ή 2,588 εκατομμύρια έτη πριν, κατά την έναρξη της ανεπίσημης ακόμα τετραδικής περιόδου. Η Νεογενής ακολουθεί την Παλαιογενή της καινοζωικής εποχής. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση της ICS, η νεογενής περίοδος αποτελείται από τις υποπεριόδους μειόκαινο και Πλειόκαινο[2], αγνοώντας την εν χρήσει Πλειστόκαινο και Ολόκαινο.

Γεωλογικές και βιολογικές μεταβολές

Το κλίμα κατά την έναρξη της Νεογενούς γίνεται ήπιο, ενώ από τις ενδείξεις φαίνεται πως στο βόρειο ημισφαίριο υπήρξε διαδικασία ορογένεσης. Εμφανίζονται, επίσης, σύγχρονα θηλαστικά και αναγνωρίσιμες οικογένειες πτηνών, όπως και ιππάρια και ποικιλίες μαστόδοντων. Τέλος, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανθρωποειδή. Το ήπιο κλίμα ακολουθεί εντατικοποίηση της Παγετώδους κατά την Πλειόκαινο. Το κλίμα γίνεται ψυχρό και ξηρό. Εμφανίζεται ο Αυστραλοπίθηκος και πολλά από τα υπάρχοντα γένη θηλαστικών. Κατά την Πλειστόκαινο εμφανίζονται νέα θηλαστικά και εξαφανίζονται τα μεγάλα θηλαστικά. Έρχεται στο προσκήνιο ο σύγχρονος άνθρωπος.

Σημειώσεις παραπομπές

  1. Gradstein, Felix M.· Ogg, J. G.· Smith, A. G. (2004). A Geologic Time Scale 2004. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521786738. 
  2. Lourens, L., Hilgen, F., Shackleton, N.J., Laskar, J., Wilson, D., (2004) “The Neogene Period”. In: Gradstein, F., Ogg, J., Smith, A.G. (Eds.), Geologic Time Scale Cambridge University Press, Cambridge.