Γκελζενκίρχεν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Makedonier (συζήτηση | συνεισφορές)
μικροδιόρθωση
Dai~elwiki (συζήτηση | συνεισφορές)
συνέχεια μετάφρασης
Γραμμή 53: Γραμμή 53:
{{Wide image|Gelsenkirchen_Altstadt_Panorama.jpg|2000px|Πανοραμική άποψη του Γκελζενκίρχεν: Η παλιά πόλη.}}
{{Wide image|Gelsenkirchen_Altstadt_Panorama.jpg|2000px|Πανοραμική άποψη του Γκελζενκίρχεν: Η παλιά πόλη.}}
{{Wide image|Panorama_ge.jpg|2000px|Πανοραμική άποψη του Γκελζενκίρχεν: Από την [[Βέλτινς Αρένα]] ως το Ίκεντορφ}}
{{Wide image|Panorama_ge.jpg|2000px|Πανοραμική άποψη του Γκελζενκίρχεν: Από την [[Βέλτινς Αρένα]] ως το Ίκεντορφ}}

== Ιστορία ==
[[Εικόνα:BuerSueden1955 1.jpg|thumb|180px|Βλέποντας από το Μπούερ στα νότια (1955)]] [[Εικόνα:BuerNorden1955 2.jpg|thumb|180px| Βλέποντας από το Μπούερ στα βόρεια (1955)]] [[Εικόνα:Buer stadtwald.jpg|thumb|180px|Στο δάσος του Μπούερ]] [[Εικόνα:Zechensiedlung.jpg|thumb|180px|Οικισμός ανθρακωρύχων]]

=== Παλιά ιστορία και μεσαίωνας ===
H αρχαιότερη αναφορά στην πόλη βρίσκεται σε έγγραφο του [[1003]]. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κολωνίας Χεριβέρτος Α’, αναφέρει την σημερινή περιοχή Μπούερ (ως ''Puira''). Ο λόφος όμως βόρεια του [[Έμσερ]] κατοικούντο από γερμανικά φύλα (ίσως οι Bructeri) την [[Εποχή του Χαλκού|εποχή του χαλκού]], τα οποία όμως δεν ζούσαν εκεί σε οργανωμένους οικισμούς. Γύρω στα 700 μ.Χ. η περιοχή εποικήθηκε από τους [[Σάξωνες]]. Ορισμένες σημερινές περιοχές του σημερινού βόρειου Γκελζενκίρχεν αναφέρονται στον μεσαίωνα, όπως το ''Raedese'' (σημερινή περιοχή ''Resse''), Middelvic (''Middelich'', ανήκει σήμερα στην περιοχή Resse) ή ''Sutheim'' (''Sutum'') και ''Sculven'' (σημερινό ''Scholven''). Γύρω στα [[1150]] εμφανίζεται για πρώτη φορά η ονομασία ''Gelstenkerken'' ή ''Geilistirinkirkin''. Σύμφωνα με την ορθογραφία της πρώτης ονομασίας, η μετάφραση από τα μέσα γερμανικά σημαίνει ''Εκκλησία των εποίκων''. Η δεύτερη μεταφράστηκε από τον ιστορικό και φιλόλογο Φραντς Ντάρπε (Franz Darpe) ως ''Εκκλησία (στο ρέμα) των παχών ταύρων''. Η εκκλησία υπολογίζεται ότι είναι η σημερινή St. Georgskirche σε παλαιότερη μορφή. Την ίδια εποχή χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία της περιοχής Μπούερ, η οποία στα [[1160]] αναφέρεται ως ''ecclesia Buron'' στον κατάλογο εκκλησιών της ενορίας του νεωκόρου Theodericus του μοναστηρίου Deutz. Ο οικισμός του Μπούερ τότε ανήκε στο Ρεκλινγκχάουζεν, ήταν όμως αραιοκατοικημένος τον μεσαίωνα. Οι εκτάσεις της σημερινής πόλης που βρίσκονται νότια του Έμσερ ήταν μέρος της Κομητείας Μαρκ, η οποία από το [[1666]] (από το [[1609]] προσωρινά) ανήκε στην [[Πρωσία]].

=== Βιομηχανοποίηση ===
Ο έκταση της πόλης μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν αραιοκατοικημένη και σχεδόν αποκλειστικά αγροτική.
Αφού για λίγο διάστημα ήταν μέρος του Μεγάλου Δουκάτου της Μπεργκ (Großherzogtum Berg), το [[1815]] πέρασε στην εξουσία της [[Πρωσία|Πρωσίας]], όπου ενσωματώθηκε στην Βεστφαλία. Ενώ όμως το Γκελζενκίρχεν υπάχθηκε στην επαρχία Μπόχουμ της [[Άρνσμπεργκ (διοικητική περιφέρεια)|διοικητικής περιφέρειας Άρνσμπεργκ]], οι περιοχές Μπούερ και Χορστ πέρασαν στην επαρχία Ρεκλινγκχάουζεν της [[Μίνστερ (διοικητική περιφέρεια)|διοικητικής περιφέρειας Μίνστερ]].
Ο χωρισμός αυτός σε δυο διαφορετικές [[διοικητικές περιφέρειες της Γερμανίας|διοικητικές περιφέρειες]] διάρκεσε μέχρι το [[1928]].

Αφού το [[1840]] ανακαλύφθηκε ο [[άνθρακας]], τον οποίο οι κάτοικοι της [[κοιλάδα του Ρουρ|κοιλάδας του Ρουρ]] λέγανε «μαύρο χρυσό», και κατόπιν ξεκίνησε η βιομηχανοποίηση της περιοχής, εγκαταστάθηκαν το [[1847]] η κύρια σιδηροδρομική γραμμή της [[Köln-Mindener Eisenbahn-Gesellschaft]] και ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός του Γκελζενκίρχεν. Το 1868 το Γκελζενκίρχεν απέκτησε δική του υπηρεσία (Amt) στην επαρχία Μπόχουμ. Σε αυτήν ανήκαν οι δήμοι Γκελζενκίρχεν, Μπράουμπαουερσαφτ (Braubauerschaft) που από το [[1900]] πήρε το όνομα Μπίσμαρκ, Σάλκε, Χέσλερ, Μπούλμκε και Χίλεν.
Το [[1875]], το Γκελζενκίρχεν ήταν πλέον σημαντικός χώρος της βαριάς βιομηχανίας, απέκτησε δικαιώματα πόλης.



== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 10:14, 12 Νοεμβρίου 2008

Συντεταγμένες: 51°31′00″N 7°06′00″E / 51.5167°N 7.1°E / 51.5167; 7.1

Γκελζενκίρχεν
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία
Περιφέρεια:Μίνστερ
Δήμαρχος:Φρανκ Μπαρανόφσκι
Δημοτικά διαμερ:5
Πληθυσμός:264.765 [1] (31 Δεκεμβρίου 2007)
Έκταση:104,84 χμ²
Υψόμετρο:48
Τηλ. κωδικός:0209
Ταχ. κώδικας:45801–45899
Πιν. κυκλοφορίας:GE
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Γκελζενκίρχεν (γερμ. Gelsenkirchen) είναι μια γερμανική πόλη στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ρουρ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το Γκελζενκίρχεν ξεπέρασε τους 100.000 κατοίκους και έγινε μεγαλούπολη το 1903. Σήμερα είναι με 264.765 κατοίκους η ενδέκατη μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κρατιδίου. Επίσης είναι η έδρα της FC Schalke 04, ομάδας της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Γεωγραφία

Το Γκελζενκίρχεν βρίσκεται στον ποταμό Έμσερ, στην νοτιοδυτική Βεστφαλία. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται νότια του ποταμού, ενώ οι περιοχές Χορστ και Μπούερ βρίσκονται βόρεια. Το Γκελζενκίρχεν επεκτείνεται 17 χμ από βορρά στο νότο και 11 χμ από την ανατολή στη δύση. Το μήκος των συνόρων της πόλης ανέρχεται συνολικά σε 68 χμ. Τα 10 % περίπου της αστικής περιοχής αποτελούν πάρκα και χώροι αναψυχής, ενώ 25 % είναι δάση και γεωργική γη.

Γειτονικές πόλεις

Ξεκινώντας ανατολικά και ακολουθώντας δεξιόστροφη κατεύθυνση, οι παρακάτω πόλεις συνορεύουν με το Γκελζενκίρχεν:

Οι ανεξάρτητες αστικές περιφέρειες Χέρνε, Μπόχουμ, Έσσεν, όπως και οι πόλεις της επαρχίας Ρεκλινγκχάουζεν Γκλάντμπεκ, Ντόρστεν, Μαρλ και Χέρτεν.

Διοικητική διαίρεση

Χάρτης του Γκελζενκίρχεν (με τμήματα)

Η πόλη του Γκελζενκίρχεν είναι χωρισμένη σε πέντε περιοχές, οι οποίες με το μέρος τους διαιρούνται σε τμήματα. Ακολουθούν οι αστικές περιοχές της πόλης με τα τμήματα που αποτελούν την κάθε μία:

  • Βορράς (Gelsenkirchen-Nord): Μπούερ (Buer), Σόλβεν, (Scholven), Χάσελ (Hassel)
  • Κέντρο (Gelsenkirchen-Mitte:) Παλιά πόλη (Altstadt), Μπίσμαρκ (Bismarck), Μπούλμκε-Χίλεν (Bulmke-Hüllen), Φέλντμαρκ (Feldmark), Χέσλερ (Heßler), Σάλκε (Schalke), Βόρειο Σάλκε (Schalke-Nord)
  • Δύση (Gelsenkirchen-West): Χορστ (Horst), Μπέκχαουζεν (Beckhausen)
  • Ανατολή (Gelsenkirchen-Ost): Έρλε (Erle), Ρέσε (Resse), Ρέσερ-Μαρκ (Resser-Mark)
  • Νότος (Gelsenkirchen-Süd): Νόισταντ (Neustadt), Ίκεντορφ (Ückendorf), Ρότχαουζεν (Rotthausen)

Με εξαίρεση την περιοχή Nord, διάφορα στοιχεία της υποδομής της πόλης σχηματίζουν τα σύνορα μεταξύ των υπόλοιπων αστικών περιοχών. Έτσι πχ ο σιδηρόδρομος Χέρνε-Ομπερχάουζεν χωρίζει τις περιοχές Mitte και Süd, το κανάλι Ρήνου-Χέρνε (Rhein-Herne-Kanal) τις περιοχές Mitte και West και η οδός Kurt-Schumacher-Straße τις περιοχές Ost και West.

Το χαμηλότερο ποσοστό βιομηχανικής και εμπορικής έκτασης της πόλης σήμερα έχουν οι περιοχές Süd με περίπου 7,8 % και Ost με 8,9 %. Στο κέντρο όμως το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης φαίνεται και σήμερα, αφού τα 37% της βιομηχανικής περιοχής της πόλης βρίσκονται εδώ (τα 16 % της περιοχής), ενώ οι περιοχές Nord και West κρατούν 31 % και 15 % βιομηχανικής και εμπορικής έκτασης της πόλης.

Οι τρεις περιοχές Nord, Ost και West διατηρούν το ίδιο ποσοστό γεωργικής έκτασης (περίπου 20 %), ενώ στην περιοχή Nord βρίσκονται τα 42 % της συνολικής γεωργικής γης της πόλης. Τις τελευταίες θέσεις κατέχουν οι περιοχές Mitte (5 %) και Süd (11,9 %). Η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό δασοκοµικής χρήσης της έκτασης της πόλης έχει η περιοχή Ost (εκεί βρίσκεται η δασική έκταση Resser-Mark). Τα 14 % της περιοχής είναι δασική περιοχή και αποτελεί τα 40 % της δασική περιοχή ολόκληρης της πόλης.

Ενώ δηλαδή ιδιαίτερα στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της πόλης, ακόμη και στην περιοχή Beckhausen διατηρείται γεωργικός και δασικός χαρακτήρας, κυρίως στις περιοχές νότια του καναλιού Ρήνου-Χέρνε γίνεται αισθητό το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης.

Πηγή: Statistikatlas 2004, Gelsenkirchen

Πανοραμική άποψη του Γκελζενκίρχεν: Η παλιά πόλη.
Πανοραμική άποψη του Γκελζενκίρχεν: Από την Βέλτινς Αρένα ως το Ίκεντορφ

Ιστορία

Βλέποντας από το Μπούερ στα νότια (1955)
Βλέποντας από το Μπούερ στα βόρεια (1955)
Στο δάσος του Μπούερ
Οικισμός ανθρακωρύχων

Παλιά ιστορία και μεσαίωνας

H αρχαιότερη αναφορά στην πόλη βρίσκεται σε έγγραφο του 1003. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κολωνίας Χεριβέρτος Α’, αναφέρει την σημερινή περιοχή Μπούερ (ως Puira). Ο λόφος όμως βόρεια του Έμσερ κατοικούντο από γερμανικά φύλα (ίσως οι Bructeri) την εποχή του χαλκού, τα οποία όμως δεν ζούσαν εκεί σε οργανωμένους οικισμούς. Γύρω στα 700 μ.Χ. η περιοχή εποικήθηκε από τους Σάξωνες. Ορισμένες σημερινές περιοχές του σημερινού βόρειου Γκελζενκίρχεν αναφέρονται στον μεσαίωνα, όπως το Raedese (σημερινή περιοχή Resse), Middelvic (Middelich, ανήκει σήμερα στην περιοχή Resse) ή Sutheim (Sutum) και Sculven (σημερινό Scholven). Γύρω στα 1150 εμφανίζεται για πρώτη φορά η ονομασία Gelstenkerken ή Geilistirinkirkin. Σύμφωνα με την ορθογραφία της πρώτης ονομασίας, η μετάφραση από τα μέσα γερμανικά σημαίνει Εκκλησία των εποίκων. Η δεύτερη μεταφράστηκε από τον ιστορικό και φιλόλογο Φραντς Ντάρπε (Franz Darpe) ως Εκκλησία (στο ρέμα) των παχών ταύρων. Η εκκλησία υπολογίζεται ότι είναι η σημερινή St. Georgskirche σε παλαιότερη μορφή. Την ίδια εποχή χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία της περιοχής Μπούερ, η οποία στα 1160 αναφέρεται ως ecclesia Buron στον κατάλογο εκκλησιών της ενορίας του νεωκόρου Theodericus του μοναστηρίου Deutz. Ο οικισμός του Μπούερ τότε ανήκε στο Ρεκλινγκχάουζεν, ήταν όμως αραιοκατοικημένος τον μεσαίωνα. Οι εκτάσεις της σημερινής πόλης που βρίσκονται νότια του Έμσερ ήταν μέρος της Κομητείας Μαρκ, η οποία από το 1666 (από το 1609 προσωρινά) ανήκε στην Πρωσία.

Βιομηχανοποίηση

Ο έκταση της πόλης μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν αραιοκατοικημένη και σχεδόν αποκλειστικά αγροτική. Αφού για λίγο διάστημα ήταν μέρος του Μεγάλου Δουκάτου της Μπεργκ (Großherzogtum Berg), το 1815 πέρασε στην εξουσία της Πρωσίας, όπου ενσωματώθηκε στην Βεστφαλία. Ενώ όμως το Γκελζενκίρχεν υπάχθηκε στην επαρχία Μπόχουμ της διοικητικής περιφέρειας Άρνσμπεργκ, οι περιοχές Μπούερ και Χορστ πέρασαν στην επαρχία Ρεκλινγκχάουζεν της διοικητικής περιφέρειας Μίνστερ. Ο χωρισμός αυτός σε δυο διαφορετικές διοικητικές περιφέρειες διάρκεσε μέχρι το 1928.

Αφού το 1840 ανακαλύφθηκε ο άνθρακας, τον οποίο οι κάτοικοι της κοιλάδας του Ρουρ λέγανε «μαύρο χρυσό», και κατόπιν ξεκίνησε η βιομηχανοποίηση της περιοχής, εγκαταστάθηκαν το 1847 η κύρια σιδηροδρομική γραμμή της Köln-Mindener Eisenbahn-Gesellschaft και ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός του Γκελζενκίρχεν. Το 1868 το Γκελζενκίρχεν απέκτησε δική του υπηρεσία (Amt) στην επαρχία Μπόχουμ. Σε αυτήν ανήκαν οι δήμοι Γκελζενκίρχεν, Μπράουμπαουερσαφτ (Braubauerschaft) που από το 1900 πήρε το όνομα Μπίσμαρκ, Σάλκε, Χέσλερ, Μπούλμκε και Χίλεν. Το 1875, το Γκελζενκίρχεν ήταν πλέον σημαντικός χώρος της βαριάς βιομηχανίας, απέκτησε δικαιώματα πόλης.


Πηγές

  1. Πληθυσμός βάσει Κρατιδιακής Υπηρεσίας Επεξεργασίας Δεδομένων και Στατιστικής, Πληθυσμός διοικητικής περιφέρειας Μίνστερ, 31 Δεκεμβρίου 2007, ανακτήθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2008

Εξωτερικές συνδέσεις

Commons Γκελζενκίρχεν, σχετικά βίντεο και φωτογραφίες στο Wikimedia Commons.


Πρότυπο:Μετάφραση DE

Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA