Διονύσης Σχοινάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσης Σχοινάς
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Διονύσης Σχοινάς (Ελληνικά)
Γέννηση6 Οκτωβρίου 1969 (1969-10-06) (54 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1994–σήμερα
ΣύζυγοςΚαίτη Γαρμπή (ν. 1997)
Τέκνα1

Ο Διονύσης Σχοινάς (Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 1969[1]) είναι Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και μουσικός.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διονύσης Σχοινάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου του 1969, όπου και μεγάλωσε.[2]

Άρχισε να ασχολείται με την μουσική από τα 5 του χρόνια, ενώ έμαθε σε μικρή ηλικία κιθάρα.

Στα 16 του γράφτηκε στο Κεντρικό Ωδείο Αθηνών του Κώστα Κλαββά, στο οποίο σπούδασε ορθοφωνία, σολφέζ και θεωρία της μουσικής, ενώ παράλληλα άρχισε να τραγουδάει σε μαγαζιά. Αργότερα έλαβε πτυχίο Ανώτερων Θεωρητικών, και Δίπλωμα Αντίστιξης στη Μουσική.

Αρχίζει να εργάζεται σε κέντρα, κάνοντας φωνητικά σε σε συνεργασία με γνωστούς τραγουδιστές. Ύστερα από γνωριμία με την Άντζελα Δημητρίου, η οποία εντυπωσιάστηκε με το ταλέντο του Σχοινά τον διαλέγει να συνεργαστούν στον επόμενό της δίσκο με την Sony, ενώ κάνει για τα επόμενα χρόνια συνεργασίες με αρκετούς κορυφαίους καλλιτέχνες (Λευτέρη Πανταζή, Καίτη Γαρμπή, Άντζελα Δημητρίου, Αντώνη Βαρδή, Δημήτρη Κοντολάζο κ.ά.)

Το 1994 ξεκίνησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με την Sony Music, ενώ κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, με το όνομα Πρώτη Αγάπη, σε μουσική και στίχους από τον συνθέτη Φοίβο.

Το 1996, κυκλοφόρησε με δική του μουσική και στίχο, το τραγούδι Σ' αγαπώ που περιέχεται στο ομότιτλο άλμπουμ του.

Το 1997, κυκλοφόρησε τον δίσκο Δημόσια Συγγνώμη του Γιάννη Καραλή.

Το 1998, κυκλοφόρησε τον δίσκο Τι σου Ζήτησα, ο οποίος περιέχει συνεργασίες με τον Γιώργο Θεοφάνους και την Εύη Δρούτσα.

Το 2000 κυκλοφόρησε το CD single σε μουσική και στίχους του Φοίβου με τίτλο Μου Ταιριάζεις, που έγινε 2 φορές πλατινένιο.

Το 2013 κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό τραγούδι Μύκονος σε μουσική Κώστα Μηλιωτάκη και στίχους Δημήτρη Τσάφα,[3] αλλά και το Ομορφαίνεις τη Ζωή μου με τον Φοίβο, το οποίο σημείωσε επιτυχία.

Το 2015 κυκλοφόρησε Το Καλοκαίρι με συνεργασία με τον Φοίβο και το 15 Έτη Φωτός μέσω της Spicy Music, ενώ έκανε ζωντανές εμφανίσεις στο κέντρο 4711.

Από το 2016 μέχρι το 2019, κυκλοφόρησαν τα τραγούδια του σε μουσική και στίχους του Φοίβου και με τίτλους 4 Εποχές (στίχοι Ελένης Γιαννατσούλια), Απομίμηση Αγάπης, Αναλώσιμο Προϊόν, Εδώ Στη δουλειά και Το Πάρτι Μας από την Spicy Music.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 ο Σχοινάς υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Panik Records. Στις 24 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι με τίτλο Αλλάζω σε μουσική και στίχους του Κωνσταντίνου Πουλή και ενορχήστρωση και παραγωγή του Κώστα Λαϊνά.

Στις 4 Μαΐου 2020 κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι σε ένα ντουέτο με τον Stan για καλό σκοπό με τίτλο «Όλα Θα Πάνε Καλά». Το τραγούδι αυτό είχε ένα αισιόδοξο μήνυμα προς το κοινό, λόγω της τότε έκρηξης της πανδημίας του κορονοϊού. Η μουσική ανήκει στον Stan, ενώ οι στίχοι είναι του Ζήνωνα Ζιντίλη, και κυκλοφόρησε από την Panik Records και την ICON MUSIC.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 διατηρούσε σχέση με την, καινούρια τότε στον χώρο της μουσικής, τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου.

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1997 στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά Μπράβο, ο Σχοινάς έκανε δημόσια πρόταση γάμου στην Καίτη Γαρμπή και παντρεύτηκαν στις 4 Μαΐου 1997. Στις 11 Νοεμβρίου 1999 απέκτησαν έναν γιο, τον Δημήτρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fthisteam (6 Οκτωβρίου 2017). «Καίτη Γαρμπή: Το δημόσιο κολακευτικό σχόλιο για τον Διονύση Σχοινά, με αφορμή τα γενέθλιά του!». fthis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Διονύσης Σχοινάς:«Το 2000 η Καίτη ήταν ένα βήμα πριν φύγει από τη ζωή. Ήταν σοκαριστικό!»». ProtoThema. 1 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]