Διεθνές Έτος Ατόμων με Αναπηρία
Το έτος 1981 ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη Διεθνές Έτος Ατόμων με Αναπηρία. Απαιτήθηκε έτσι ένα σχέδιο δράσης με έμφαση στην εξίσωση των ευκαιριών, την αποκατάσταση και την πρόληψη των αναπηριών. Το σύνθημα του Διεθνούς Έτους Ατόμων με Αναπηρία ήταν «ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε κάθε σπίτι», που ορίστηκε ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με αυτές των άλλων πολιτών και να έχουν ίσο μερίδιο στις βελτιωμένες συνθήκες που προκύπτουν από την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα του Διεθνούς Έτους Ατόμων με Αναπηρία ήταν η διαμόρφωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1982. Αυτό αναγνωρίζεται και στο Προοίμιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Η Διεθνής Δεκαετία των Ατόμων με Αναπηρία διήρκεσε από το 1983 έως το 1993.[1] Έκλεισε με μια ομιλία στη Γενική Συνέλευση από τον δρα Ρόμπερτ Ρ. Νταβίλα, τότε βοηθό γραμματέα στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι "πριν τελειώσει η χρονιά, αναμένουμε ότι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία θα διπλασιαστεί".
Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους, από το 1992, ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Ο Βρετανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός του new wave Ίαν Ντιούρι, και ο ίδιος άτομο με αναπηρία λόγω πολυομυελίτιδας κατά την παιδική του ηλικία, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο "Spasticus Autisticus" το 1981, το οποίο σκόπευε να ασκήσει καυστική κριτική στο Διεθνές Έτος, τη θέσμιση του οποίου θεώρησε "πατρονιστική" και "απίστευτα αναίσθητη".[2][3][4]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία». Χανιώτικα Νέα. 3 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024.
- ↑ George McKay (2009) '"Crippled with nerves": popular music and polio, with particular reference to Ian Dury'. Popular Music 28:3, 341–365.
- ↑ «UN History Project». www.histecon.magd.cam.ac.uk. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024.
- ↑ «Ίαν Ντιούρι - Ian Dury». NEVRONAS. 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024.