Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χανιώτικα Νέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χανιώτικα νέα
ΤύποςΚαθημερινή εφημερίδα
Ιδιοκτήτης“Χανιώτικα νέα – Εκτυπωτική Α.Ε.”
Ίδρυση17 Δεκεμβρίου 1967, πριν 56 έτη (1967-12-17)
ΓλώσσαΕλληνικά
ΈδραΚαραϊσκάκη 49, Χανιά, Ελλάδα
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα

Τα Χανιώτικα νέα είναι καθημερινή εφημερίδα στα Χανιά της Κρήτης, και κυκλοφορούν ανελλιπώς από τις 17 Δεκεμβρίου 1967[1]

Η εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο από 56 έως 64 σελίδες. Κάθε Σάββατο εμπεριέχει το 18σελιδο πολιτιστικό ένθετο "Διαδρομές" και κάθε Δευτέρα το αθλητικό ένθετο "Ματιές στα Σπορ". Η εφημερίδα πωλείται σε περίπτερα και πρακτορεία Τύπου ενώ γίνεται και διανομή σε συνδρομητές.

Η διάσταση του εντύπου είναι 38 εκατοστά ύψος και 26,5 πλάτος. Η εκτύπωση γίνεται με την περιστροφική μέθοδο όφσετ με δυνατότητα 16 τετράχρωμων σελίδων.

Ιδρυτής της εφημερίδας είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Γαρεδάκης, ενώ ιδιοκτήτρια η ομότιτλη εκδοτική και εκτυπωτική ανώνυμη εταιρεία.[2][3]

Η έδρα της εφημερίδας είναι στην οδό Καραϊσκάκη 49 στα Χανιά σε ιδιόκτητα γραφεία και τα δημοσιογραφικά της γραφεία βρίσκονται στην οδό Μπουνιαλή 11 - 19 (Εμπορικό κέντρο "Ερμής") σε ιδιόκτητο χώρο. Το τυπογραφείο της εφημερίδας βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων στην περιοχή της Σούδας.

Εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας είναι ο Παρασκευάς Ν. Περάκης και Διευθύντρια Σύνταξης η Γιάννα Μαρουλοσηφάκη. Υπεύθυνη του Διαφημιστικού Τμήματος είναι η Εύα Κουμή.

Η εφημερίδα είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Ελλάδος[4]

Μουσείο Τυπογραφίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Χανιώτικα νέα έχουν δημιουργήσει στα Χανιά το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο στην Τυπογραφία. Το μουσείο ιδρύθηκε από τον Γιάννη και την Ελένη Γαρεδάκη. Το Μουσείο βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο της πόλης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας και αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες, και τρεις επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν έκταση περίπου 1.200 τ.μ.

Προσωπικό μεράκι και στοίχημα του δημιουργού του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και της συζύγου του Ελένης, το Μουσείο ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή σε περιβάλλον φυσικό για ένα τεχνολογικό – βιοτεχνικό μουσείο. Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα.

Το 2015 εγκαινίασε μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ. Από το 2012 το Μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums). Το 2016 το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το σπουδαίο βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016”, European Museum of the Year Award (EMYA 2016) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση “αφηγείται” διαδραστικά, (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη – ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.

Παράλληλα το Μουσείο είναι χώρος πολιτισμού και γραμμάτων. Στους χώρους του φιλοξενούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό αφίσας κλπ. Πρόκειται για ένα Μουσείο “ζωντανό”, που διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει, όπως ακριβώς η Τέχνη που παρουσιάζει, η Τυπογραφία.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες[5] τα Χανιώτικα νέα είναι η πρώτη περιφερειακή εφημερίδα σε αναγνωσιμότητα με 48.000 καθημερινούς αναγνώστες στον μετρούμενο πληθυσμό των 92.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Το 2005 τα Χανιώτικα νέα έλαβαν τιμητικό έπαινο στο πλαίσιο των βραβείων Περιφερειακού Τύπου «για τη συνεχή τους εκδοτική παρουσία, τη σοβαρότητα και το υψηλό επίπεδο ενημέρωσης που παρέχουν»[6]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]