Αναπηρικό αμαξίδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύγχρονο χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο

Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ένα αμαξίδιο με τροχούς, που χρησιμοποιείται όταν το περπάτημα είναι δύσκολο ή αδύνατο λόγω κάποιας πάθησης π.χ. τραυματισμού, προβλημάτων που σχετίζονται με τα γηρατειά ή την αναπηρία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνει τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού (παραπληγία, ημιπληγία και τετραπληγία), εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλική βλάβη, οστεογένεση ατελής, ασθένεια κινητικών νευρώνων, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυϊκή δυστροφία κ.α.

Τα αναπηρικά αμαξίδια διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μορφών για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών τους. Μπορούν να περιλαμβάνουν εξειδικευμένες προσαρμογές καθισμάτων, εξατομικευμένα χειριστήρια και μπορεί να είναι ειδικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η πιο ευρέως αναγνωρισμένη διάκριση είναι μεταξύ ηλεκτροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων, (όπου η προώθηση παρέχεται από μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες) και χειροκίνητων αναπηρικών αμαξιδίων, όπου η προωθητική δύναμη παρέχεται είτε από τον χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου που ωθεί το αμαξίδιο με τα χέρια, είτε από κάποιον συνοδό.[1]

Χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα αναπηρικό αμαξίδιο μόνο για συνοδεία του ατόμου που το χρησιμοποιεί έχει και τους τέσσερις τροχούς μικρούς σε διάμετρο μπροστά και πίσω. Τέτοιου είδους αμαξίδια δεν επιτρέπουν την μετακίνηση του αμαξιδίου από τον ίδιο τον χρήστη, αλλά από κάποιον συνοδό. Σε διαφορετική περίπτωση οι πίσω τροχοί μπορεί να είναι μεγαλύτεροι σε διάμετρο για να μπορεί ο ίδιος ο χρήστης να κινεί το αμαξίδιο.

Ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο, προωθείται μέσω ενός ηλεκτρικού κινητήρα. Τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια είναι χρήσιμα για όσους δεν μπορούν να ωθήσουν ένα χειροκίνητο αμαξίδιο ή μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις ή λόγου δυσχέρειας εδάφους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και από άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και καταστάσεις που βασίζονται στην κόπωση. Τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Απλού τύπου: Μικρές δυνατότητες αυτονομίας, τελικής ταχύτητας κλπ. χρησιμοποιείται για μικρές αποστάσεις και εσωτερικούς χώρους
  2. Ενισχυμένου τύπου: Αμαξίδια με μεγαλύτερες επιλογές σε τελική ταχύτητα, αυτονομία κλπ. Χρησιμοποιείται για χρήστες με αυξημένη δραστηριότητα
  3. Σύνθετου τύπου: Αμαξίδια με περισσότερες ηλεκτρονικές εντολές π.χ. ορθοστάτηση, κρεβάτι κλπ.

Κατά παραγγελία αμαξίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αναπηρικά αμαξίδια κατά παραγγελία ή custom made αφορούν την ολοκληρωτική κατασκευή του αμαξιδίου από την αρχή στα μέτρα του κάθε χρήστη, μιας και τα τυποποιημένα αμαξίδια καλύπτουν την ανάγκη μετακίνησης ενός χρήστη στα αρχικά στάδια της αποκατάστασης. Κάποιες από τις επιπτώσεις των τυποποιημένων αμαξιδίων είναι η κακή στάση σώματος, η μειωμένη απόδοση κ.α. Μερικά πλεονεκτήματα χρήσης ενός αμαξιδίου κατά παραγγελίας είναι η μεγαλύτερη απόδοση με όσο το δυνατόν ελάχιστη μυϊκή δύναμη, σωστή στάση σώματος προσφέροντας άνεση, κατασκευή του αμαξιδίου από ελαφρύ αλουμίνιο κ.α.

Μερικά από τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψιν στα κατά παραγγελία αμαξίδια είναι:

  • Πλάτος καθίσματος
  • Βάθος καθίσματος
  • Τροχοί
  • Στεφάνη τροχού και επιλογές στεφάνης
  • Ελαστικό πίσω
  • Τύπος φρένου
  • Υποπόδια
  • Χρώμα σκελετού
  • Χρώμα/τύπος υφάσματος
  • Άλλα Αξεσουάρ (π.χ. Αντιανατρεπτικοί τροχοί, ζώνη κ.α.)

Αθλητικά αμαξίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αθλητικά αμαξίδια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για χρήση σε αθλήματα που παίζονται με αμαξίδιο και όχι για καθημερινή χρήση. Τέτοια αθλήματα είναι: Ξιφασκία με αμαξίδιο, καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ-Πονγκ) κ.α. Τα παραπάνω αθλήματα ανήκουν και στους παραολυμπιακούς αγώνες. Ανάλογα το άθλημα και τις ανάγκες του αθλητή μπορούν να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του αμαξιδίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Butt, Muhammad Bilal (22 Ιανουαρίου 2020). «Disabled Sports: Sports wheelchairs a hope for disabled sportsman». Youth Press Pakistan. Youth Publishers (Which owns Pakistan Times). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]