Γιώργος Σταυριανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιώργος Σταυριανός
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
λογοτέχνης
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργος Σταυριανός γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, και από τότε δεν έπαψε ποτέ να κουβαλά τις μνήμες από μια εποχή που το χώμα ήταν ακόμα ανόθευτο και οι ήχοι ξάστεροι σαν τον ουρανό της.

Στην πόλη Νανσύ της Γαλλίας ολοκλήρωσε όλες τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Δύο φιλολογικά πτυχία ένα ελληνικής και ένα γαλλικής, ένα μάστερ και ένα διδακτορικό στην φιλοσοφία σφράγισαν την πρώτη αυτή περίοδο.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην δισκογραφία εμφανίστηκε απροσδόκητα το καλοκαίρι του 1982 με την «Έρημη πόλη»[1] σε μοναδικές ενορχηστρώσεις του Δημήτρη Λέκκα, και με την υποστήριξη μιας μεγάλης ερμηνεύτριας, της Μαρίας Δημητριάδη. Στον ίδιο δίσκο συμμετείχαν ακόμη ο Ανδρέας Μικρούτσικος και ο Κώστας Θωμαΐδης. Ξεχωριστή στιγμή το τραγούδι «Ήσουνα φεγγάρι»[2] με τους γεμάτους ποιητικότητα στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ακολουθεί μια περίοδος ουσιαστικής και γόνιμης αναζήτησης ενώ παράλληλα γινόταν μάρτυρας μιας Ελλάδας που μεταμορφωνόταν. Δέκα επτά δισκογραφικές καταθέσεις ακολούθησαν με την συμβολή μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Οι φόβοι του μεσημεριού»[3], του Μάνου Χατζιδάκι στον Σείριο «Άνεμος είναι..»[4], του Νότη Μαυρουδή στο κορυφαίο «Το χρώμα της μνήμης»[5], «Ήσουνα φεγγάρι»[6], και «Codes»[7]. Ενδιάμεσα κυκλοφόρησαν σημαντικές δουλειές του όπως «Το πιο μεγάλο ψέμα»[8], «Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία»[9], «Δέκα παιδικοί καημοί»[10], «Πού να τελειώνει η θάλασσα»[11], «Καθαρός ουρανός»[12], «Κι η κολοκύθα έγινε πάλι άμαξα»[13], «Πέρασες»[14], «Η πηγή των θαυμάτων»[15] κ.α. Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμη όπως «Η Ελένη», «Ήσουνα φεγγάρι», «Ώρες μου χρωματιστές», «Ο καημός της φυσαρμόνικας», «Στα ξανθά σου μαλλιά», «Το πιο μεγάλο ψέμα», «Μα εσύ γελάς σαν πρώτα» και πολλά άλλα.

Με την ορχηστρική του δουλειά «Secrets»[16] μπαίνει στη διεθνή αγορά. Το μουσικό θέμα «Secret love» φιλοξενείται σε δεκάδες διεθνείς συλλογές, ενώ σαν πρώτο κομμάτι στο Buddha Bar III γίνεται μια τεράστια διεθνής επιτυχία. Αυτή τη στιγμή είναι από τα πρώτα σε ακροαματικότητα μουσικά θέματα στο YouTube με εκατομμύρια επισκέψεις. Τραγούδια του έχουν κατά καιρούς κάνει διεθνή επιτυχία όπως το «Secret love» με την σπουδαία Sezen Aksu, η «Ελένη» με τον γνωστό Τούρκο τραγουδιστή Mahsun Kırmızıgül στην τουρκική γλώσσα προκαλώντας αίσθηση. Πρόσφατα η Γαλλίδα Julie Zenatti ερμήνευσε στην γαλλική γλώσσα το «Δρόμοι που αγάπησα» με τίτλο «L’ Exil».

Συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής και του θεάματος όπως Μαρία Δημητριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Νένα Βενετσάνου, Αναστασία Μουτσάτσου, Καλλιόπη Βέττα, Ισιδώρα Σιδέρη,Μαρία Κανελλοπούλου,Ελένη Δήμου, Λιζέττα Καλημέρη, Πένυ Ξενάκη, Μανώλη Μητσιά, Γιώργο Νταλάρα, Πάνο Κατσιμίχα, Μίλτο Πασχαλίδη, Παντελή Θαλασσινό, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Δυνάμεις του Αιγαίου (Νίκο Γράψα, Χρήστο Τσιαμούλη), Βασίλη Λέκκα, Αλέξανδρο Χατζή, Κώστα Μάντζιο, Αλέξανδρο Καλλιφατίδη, Πάνο Παπαϊωάννου, Παντελή Θεοχαρίδη και άλλους. Με την Κάτια Δανδουλάκη να διαβάζει κείμενά του προσπάθησε να περιγράψει το φως αλλά και την νοσταλγική ιδιαιτερότητα μιας Ελλάδας που προσπαθούσε να καταθέσει ταυτότητα, σε μια περίοδο παγκόσμιου πολιτισμικού επαναπροσδιορισμού και σύγχυσης.

Εκτός από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο που του έδωσε και το… βάπτισμα στη δισκογραφία, και άλλοι δημιουργοί όπως είναι ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Φίλιππος Γράψας, ο Χρίστος Παπαδόπουλος, η Μυρτώ Κοντοβά, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Στέλιος Χατζημιχαήλ, Γιώργος Μητρόπουλος, Μύρω Παπαδοπούλου, έντυσαν στιχουργικά πολλά από τα τραγούδια του. Πρόσφατα δε και ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας.

Συγγραφική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συγγραφή έρχεται να συμπληρώσει μια διαδρομή σε διαρκή αμφισβήτηση και αναζήτηση. Οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν δύο μυθιστορήματα με την υπογραφή του, τις «Μητροπόλεις» (1996) και «Το τρυφερό παραμύθι του κόσμου» (1998), οι εκδόσεις Ηρόδοτος τις «Πόρτες μισάνοιχτες» (2003), την «Η αλήθεια της νύχτας» (2014),και τις μονογραφίες «Η δυναμική των πολιτισμών» (2007), και «Η νέα αφήγηση του κόσμου» (2012). Οι εκδόσεις Μετρονόμος τέλος τις «Απαγορευμένες περιοχές» (2018) με πρόλογο που υπογράφει ο Βασίλης Βασιλικός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γιώργος Σταυριανός - Έρημη Πόλη». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  2. «stixoi.info: Ήσουνα φεγγάρι». stixoi.info. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  3. «Γιώργος Σταυριανός - Οι Φόβοι Του Μεσημεριού». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  4. «Γιώργος Σταυριανός - Άνεμος Είναι...». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  5. «Γιώργος Σταυριανός - Το Χρώμα Της Μνήμης». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  6. «Γιώργος Σταυριανός - Ήσουνα Φεγγάρι». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  7. «Γιώργος Σταυριανός - Codes». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  8. «Γιώργος Σταυριανός - Το Πιο Μεγάλο Ψέμα». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  9. «Κώστας Μάντζιος - Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  10. «Γιώργος Σταυριανός - Δέκα Παιδικοί Καϋμοί». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  11. «Γιώργος Σταυριανός - Που Να Τελειώνει Η Θάλασσα». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  12. «Γιώργος Σταυριανός - Καθαρός Ουρανός». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  13. «Γιώργος Σταυριανός - Κι Η Κολοκύθα Έγινε Πάλι Άμαξα». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  14. Γιώγλου, Θανάσης. «Γιώργος Σταυριανός - «Πέρασες»». www.ogdoo.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  15. «Γιώργος Σταυριανός - Η Πηγή Των Θαυμάτων». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 
  16. «George Stavrianos* - Secrets». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]