Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γαλλική Σχολή Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό ινστιτούτο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′56″N 23°44′16″E
ΧώραΕλλάδα και Γαλλία
Έναρξη κατασκευής1846[1]
ΒραβείαPrix d'archéologie Cino Del Duca
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών (Γαλλικά: École Française d'Athènes (EfA)) είναι ένα από τα 19 ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που βρίσκονται στην Αθήνα.

Η γαλλική σχολή, που ιδρύθηκε το 1846, δεν είναι μόνο το παλαιότερο ξένο ινστιτούτο που ιδρύθηκε στην Αθήνα, μα επίσης το πρώτο ακαδημαϊκό γαλλικό ινστιτούτο εκτός Γαλλίας. Η ίδρυσή του συνδέεται με το γαλλικό φιλελληνισμό, αλλά και με την πολιτική της Γαλλίας στην ανατολική μεσόγειο, την εποχή εκείνη.

Διευθύνει προγράμματα έρευνας σε όλους τους τομείς των Ελληνικών Σπουδών, αλλά κυρίως στην αρχαιολογία, στη μελέτη των επιγραφών και στις Κλασσικές Σπουδές. Το EfA έχει επίσης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει 80.000 βιβλία, 550.000 φωτογραφίες, και 35.000 χάρτες.

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα από τα περισσότερα ξένα ινστιτούτα, το ΕfA μοιάζει περισσότερο με σχολή μεταπτυχιακών σπουδών παρά με ένα απλό ινστιτούτο ερευνών. Μερικές από τις υποτροφίες που προσφέρει μπορούν να ανανεωθούν έως και τέσσερα χρόνια, προσφέροντας έτσι στους σπουδαστές που το επιθυμούν να διεξάγουν μέρος ή και ολόκληρη τη διδακτορική τους διατριβή στην Αθήνα.

Στα 160 χρόνια από την ίδρυσή της η γαλλική σχολή έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές, όπως στους Φιλίππους, στους Δελφούς, στη Θάσο , στο Άργος, στη Δήλο, στα Μάλια και στον Ιτάνο (Κρήτη), αλλά και στην Αμαθούντα της Κύπρου.

  • G. Radet, L'histoire et l'œuvre de l'École française d'Athènes (History and the Works of École française d'Athènes), Paris, 1901.
  • R. Étienne et al., L'Espace grec. Cent cinquante ans de fouilles de l'École française d'Athènes (Greek Space, A Hundred and Fifty Years of Excavation of the École française d'Athènes), Fayard, 1996.
  • Κόρκα, E. κ.α., Ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα: 160 χρόνια, Αθήνα 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «ROR Data» 16  Φεβρουαρίου 2023.