ZIS-150

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ZIS-150
Σύνοψη
Κατασκευαστής ZIS
Παραγωγή1947 — 1968
Σεζόν1947 — 1968
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Σχετική εξέλιξηInternational Harvester KR-11
ZIL-157
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοZIS-5
Επόμενο μοντέλοZIL-130 (για ZIL-164)
ZIL-131 (για ZIL-157)
ZIS-155 (για λεωφορεία)
SR-131 (Ρουμανία)

Το ZIS-150 και μετά ZIL-150 ήταν ένα φορτηγό που παράγονταν από την ZIS που μετά ονομάστηκε ZIL από το 1947 μέχρι το 1968. Ήταν βασισμένο στο Αμερικάνικο International Harvester KR-11 το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επίσης είχε εξαχθεί στην Σοβιετική Ένωση.[1][2] Παράχθηκαν πολλές εκδόσεις από το φορτηγό με τις πιο δημοφιλές να είναι το ZIL-164 πού είχε μια πιο μοντέρνα μηχανή και παράχθηκε μέχρι το 1968 και το ZIS-151 που ήταν μια τριαξονική έκδοση που μετά εκσυγχρονίστηκε σαν ZIL-157 και παράχθηκε μέχρι το 1995. Με άδεια και βοήθεια της ZIS, το φορτηγό επίσης παραγόταν στη Ρουμανία από την Steagul Rosu μέχρι το 1962, ενώ επίσης παραγόταν και στην Κίνα με το όνομα FAW Jiefang CA 10 μέχρι το 1986. Αυτές οι παραγωγές έγιναν με εξαρτήματα που αποστέλλονταν από την Σοβιετική Ένωση.

Η Βορειοκορεάτικη εταιρία με όνομα Sungri Motor Plant προσπάθησε να παράγει και αυτήν το φορτηγό με το καινούριο όνομα Cholima για την τοπική αγορά, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε λόγω οικονομικών προβλημάτων.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ZIS-150[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ZIS-150 λεωφορείο. Τα λεωφορεία βασισμένα σε φορτηγά ZIS-150, συνέχιζαν να παράγονται μέχρι το 1953, όταν αντικαταστάθηκαν από το ZIS-155, το οποίο προοριζόταν από αρχή ως λεωφορείο και δεν ήταν απλά μια μετατροπή από φορτηγού, αν και χρησιμοποιούσε και πάλι αρκετά εξαρτήματα από το ZIS-150.

Το ZIS-150 σχεδιάστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα αφού αποτελούσε μια σχεδόν αντιγραφή του Αμερικάνικου International Harvester KR-11. Το Αμερικάνικο φορτηγό εξαγόταν στην Σοβιετική Ένωση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό τον Νόμο Εκμισθώσεως και Δανεισμού. Προς το τέλος του πολέμου, αφού η νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων ήταν σχεδόν σίγουρη, η εταιρία ZIS, που χρειαζόταν ένα νέο πιο σύγχρονο μοντέλο για να αντικαταστήσει το πλέον απαρχαιωμένο ZIS-5, αποφάσισε να αποκτήσει μερικά τέτοια Αμερικάνικα φορτηγά για να αντιγράψει τον σχεδιασμό τους και να παράγει ένα νέο όχημα πάνω σε αυτά.

Όλα τα εξαρτήματα του ZIS-150, ειδικά στο αμάξωμα, μπορούν να εναλλάσσονται με εξαρτήματα του φορτηγού International Harvester. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για την μηχανή καθώς ένα νέο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε εκεί πέρα το οποίο δεν ήταν αντιγραφή από πουθενά αλλού και αποτελούσε γνήσιο Ρωσικό σχέδιο. Το σασί επίσης χρησιμοποίησε αρκετά εξαρτήματα από το Αμερικάνικο φορτηγό, αν και εκσυγχρονίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους σχεδιαστές της εποχής.

Η γνήσια μηχανή του Αμερικάνικου φορτηγού δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί δεν παρέδιδε την απαιτούμενη δύναμη μηχανής, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Σοβιετικούς μηχανικούς.

Το φορτηγό έτσι μπήκε στην παραγωγή ως μια μεγαλύτερη εναλλακτική στο GAZ-51. Ήταν αρκετά επιτυχημένο στο περισσότερο Ανατολικό Μπλοκ, αλλά το ανταγωνιστικό GAZ-51 πάντα το περνούσε σε πωλήσεις. Το 1951, η ZIS άρχιζε να στέλνει εξαρτήματα σε ένα εργοστάσιο στην Γεωργία για να αρχίσει η παραγωγή και εκεί, για να επεκταθεί πιο πολύ η αγορά του φορτηγού.

Εκτός από το βασικό φορτηγό με πλατφόρμα, παράχθηκαν και άλλες εκδόσεις όπως βαν, λεωφορεία και νταλίκες. Μέσα στα χρόνια, το φορτηγό έλαβε αρκετούς εκσυγχρονισμούς και με αφορμή της Αποσταλινοποίησης, το εργοστάσιο που παρήγαγε το φορτηγό άλλαξε όνομα σε ZIL, και αυτό επίσης ισχύει και για το φορτηγό.

Η παραγωγή του φορτηγού τελείωσε το 1968, με το ZIL-130 να το αντικαθιστά.

ZIS-151[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ZIL-157

Το ZIS-151 ήταν μια τριαξωνική έκδοση του ZIS-150, προοριζόμενο κυρίως για τον στρατό και για εξαγωγές. Άρχιζε να παράγεται το 1948 και αντικατέστησε το ZIS-6. Το ZIS-151 ήταν το πρώτο επιτυχημένο Ρώσικο τριαξονικό φορτηγό. Το σασί ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό αφού προοριζόταν κυρίως για στρατιωτική χρήση. Οι ρόδες επίσης ήταν μεγαλύτερες και η μηχανή ήταν διαφορετική από αυτήν του ZIS-150.

Αφού το ZIS-150 άλλαξε όνομα σε ZIL-164, το ZIS-151 έγινε και αυτό ZIL-157. Το φορτηγό εκσυγχρονίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα στα χρόνια και συνέχιζε να παράγεται μέχρι το 1995, αφού ήταν αρκετά επιτυχημένο ακόμη και μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Αντικαταστάθηκε από το ZIL-131.

Το σασί και η μηχανή του ZIS-151 επίσης χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα άλλα στρατιωτικά οχήματα όπως το τεθωρακισμένο BTR-152 και το αμφίβιο BAV-485.

Παρά όλα αυτά, ένα σοβαρό μειονέκτημα για ένα τόσο βαρύ φορτηγό είναι η έλλειψη υδραυλικού τιμονιού. Το χειμώνα, το φορτηγό απαιτεί προσεκτική επίβλεψη του συστήματος ψύξης, εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούνται μονωτικά καλύμματα στο ψυγείο.

Δύο άξονες έλικα με ενδιάμεση μονάδα ρουλεμάν στον μεσαίο άξονα πλησίαζαν τον πίσω άξονα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ("Inter"), 5-ton, 4x2, Dump Truck. «International KR-11». Engines Of The Red Army. Engines Of The Red Army. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021. 
  2. https://pl.puntomarinero.com/zis-150-car-modifications-specifications/
  3. CHOLLIMA, North Korea. «Truck». Chinesecars. Chinesecars. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]