World of Warcraft

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
World of Warcraft
Λεπτομέρειες παιχνιδιού
Ανάπτυξη Blizzard Entertainment
Διανομή Blizzard Entertainment
Είδος MMORPG
Πλατφόρμα/ες Mac OS X, Microsoft Windows
Μέσα
διανομής
4 CDs (5 για την έκδοση game of the year), 1 DVD, λήψη
Μέθοδοι εισόδου Πληκτρολόγιο, ποντίκι
Παίκτες Πολλαπλοί παίκτες (Multiplayer online)
Ημερομηνία/ες
κυκλοφορίας
23 Νοεμβρίου 2004 (Αυστραλία/Βόρεια Αμερική)
11 Φεβρουαρίου 2005 (Ευρωπαϊκή Ένωση)
Απαιτήσεις συστήματος

Το World of Warcraft (ή αλλιώς WoW) είναι ένα MMORPG που σχεδιάστηκε από την Blizzard Entertainment και κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου του 2004 στη Βόρεια Αμερική και στις 11 Φεβρουαρίου 2005 στην Ευρώπη. Διαδραματίζεται στο σύμπαν μεσαιωνικής φαντασίας του Warcraft, το Azeroth, όπως αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ηλεκτρονικό παιχνίδι στρατηγικής Warcraft Orcs & Humans (1994).

Έχουν κυκλοφορήσει δύο επεκτάσεις, το World Of Warcraft: The Burning Crusade (2006) και το World Of Warcaft: Wrath Of The Lich King (2008), ενώ η τρίτη επέκταση (που ονομάζεται Cataclysm) ανακοινώθηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της Blizzard τον Αύγουστο του 2009 [1] και θα είναι διαθέσιμη στους παίκτες εντός του 2010. Η τέταρτη επέκταση, οι ομίχλες της Παντάρια (Mists of Pandaria), δόθηκαν στο ευρύ κοινό για χρήση από τις 25.09.12.

Με περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές,[2] το World of Warcraft είναι αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο MMORPG στον κόσμο σε αριθμό συνδρομητών,[3][4] και κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για το πιο δημοφιλές MMORPG.[5]

Στο World Of Warcraft υπάρχουν 2 αντίπαλες παρατάξεις (τα λεγόμενα factions), η Horde και η Αlliance. Στην Horde ανήκουν οι εξής φυλές: Orcs, Trolls, Undeads (ή αλλιώς Forsakens), Blood Elves και Taurens, ενώ στην Alliance ανήκουν οι φυλές Humans, Dwarves, Gnomes, Night Elves και Draenei. Η επιλογή της φυλής από τον παίκτη καθορίζει την παράταξη στην οποία ανήκει ο χαρακτήρας του και την περιοχή στην οποία ξεκινούν οι περιπέτειες του. Αρχικά το World Of Warcraft (2004) επέτρεπε στον παίκτη να δημιουργήσει χαρακτήρα επιλέγοντας από 8 φυλές, αλλά η επέκταση The Burning Crusade αύξησε τον αριθμό των διαθέσιμων φυλών σε 10 με την ενσωμάτωση των Blood Elves και των Draenei. Κατά τη δημιουργία του χαρακτήρα τους οι παίκτες επιλέγουν ένα από τα εξής classes: druid (δρυΐδης), hunter (κυνηγός), mage (μάγος), paladin (ιππότης), priest (ιερέας), rogue (περιπλανητής), shaman (σαμάνος), warlock (μάγος δαιμόνων) και warrior (πολεμιστής). Ωστόσο, η επιλογή του class εξαρτάται άμεσα από τη φυλή, διότι δεν είναι όλα τα classes διαθέσιμα για κάθε φυλή. Για παράδειγμα, μόνο orcs, trolls, Tauren και Draenei μπορούν να γίνουν shaman, ενώ ο ρόλος του paladin προορίζεται για blood elves, Draenei, dwarves και humans. Το Wrath of the Lich King προσθέτει ένα ακόμη class, τον death knight (ιππότης θανάτου) αλλά μόνο για χαρακτήρες επιπέδου τουλάχιστον 55.

Ο κόσμος του World of Warcraft[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόσμος του World of Warcraft, το Azeroth, κατοικείται από πολλές φυλές και χαρακτηρίζεται από σπουδαία γεωγραφική και μορφολογική ποικιλία. Στο αρχικό World of Warcraft (2004), ο κόσμος απαρτιζόταν από τέσσερις ηπείρους: την Kalimdor και τις τρεις ηπείρους των Eastern Kingdoms (Ανατολικά Βασίλεια). Η καθεμία από τις ηπείρους αυτές χωρίζεται σε τμήματα και ζώνες, ως επί το πλείστον με εμφανή διαφορετικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Το Kalimdor διαιρείται σε τρία τμήματα, βόρειο, κεντρικό και νότιο. Στο βόρειο Kalimdor κυριαρχούν δασώδεις περιοχές. όπως το Ashenvale, το Moonglade, και το γιγαντιαίο δέντρο – νησί Teldrassil, πατρίδα των night elves, αλλά και χιονισμένα τοπία (Winterspring). Στο κεντρικό τμήμα, στο οποίο κατοικούν τα tauren, τα Orcs της πόλης Orgrimmar και τα Darkspear Trolls, οι ερημότοποι περιοχών όπως The Barrens, Durotar και τα mesas του φαραγγιού Thousand Needles έρχονται σε αντίθεση με τις πράσινες πεδιάδες του Mulgore, ενώ στο νότιο Kalimdor οι έρημοι Tanaris και Silithus συνθέτουν ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από τη ζούγκλα Feralas και τον κρατήρα Un’Goro.

Τα δε Eastern Kingdoms διαιρούνται σε τρεις ηπείρους: Lordaeron, Khaz Modan και Azeroth. Στη βόρεια ήπειρο, Lordaeron, και κυρίως στις περιοχές Tirisfal Glades και Plaguelands κατοικούν undead. Πρόκειται για μια γη με βουνά, ορεινές περιοχές και λοφίσκους (Alterac Mountains, Arathi Highlands, Hillsbrad Foothills). Το Khaz Modan είναι βουνίσια ήπειρος με αφιλόξενες, δύσβατες περιοχές με φαράγγια (Searing Gorge, Badlands) ή με ποτάμια λάβας και καρβουνιασμένη γη (Burning Steppes) και περιλαμβάνει τη χιονισμένη περιοχή Dun Morogh, γη κατοικίας dwarves και gnomes. Τέλος, η νότια ήπειρος, Azeroth, η οποία φέρει το ίδιο όνομα όπως και ο ίδιος ο κόσμος του παιχνιδιού, απαρτίζεται μεταξύ άλλων από το δάσος Elwynn Forest, πατρίδα των humans, βαλτώδεις εκτάσεις (Swamp of Sorrows), τη ζούγκλα Stranglethorn Vale αλλά και πολύ επικίνδυνες εκτάσεις όπως τα The Blasted Lands (όπου βρίσκεται η πύλη Dark Portal).

Με το The Burning Crusade (2007) ενσωματώθηκε μια νέα εξωδιαστατική ήπειρος, το Outland, το οποίο αποτελεί τα υπολείμματα του κατεστραμμένου κόσμου Draenor, πατρίδα των orcs. Το Dark Portal στα Blasted Lands οδηγεί σε αυτήν τη γη με τα ξεχωριστά γεωγραφικά περιβάλλοντα: ο άγονος εφιαλτικός ερημότοπος Hellfire Peninsula με το κοκκινωπό έδαφος και τα διεφθαρμένα orcs οδηγεί στο δάσος Terokkar Forest και την πόλη Shattrath City, ενώ βόρεια των πράσινων, χλοωδών πεδιάδων του Nagrand ορθώνονται τα γιγαντιαία μανιτάρια στο βάλτο Zangarmarsh. Στο βόρειο τμήμα του Outland η βιολετί ατμόσφαιρα και οι μαγικοί θόλοι του Netherstorm και οι αμέτρητες αιχμηρές βραχοκορφές (Blade's Edge Mountains) συνθέτουν ένα εξωτικό και απόκοσμο τοπίο. Βράχια και νησάκια αιωρούνται και περιβάλλουν την ήπειρο αυτή, στην οποία κυριαρχούν ο δαίμονας Illidan Stormrage και οι δαιμονικοί ακόλουθοι του.

Το The Burning Crusade ενσωμάτωσε επίσης τις ζώνες των 2 νέων races, των blood elves (στο βόρειο άκρο των Eastern Kingdoms) και των draenei (στο βόρειο Kalimdor).

Το Northrend είναι η βορειότερη ήπειρος του κόσμου του Azeroth, έδρα του Lich King και ενσωματώθηκε με το Wrath of the Lich King (2008). Ψύχος επικρατεί σε αυτήν την αφιλόξενη ήπειρο: ανατολικά, στα σκοτεινά δάση, τα απόκρημνα βράχια και τα παγόβουνα του Howling Fjord, γης των πανύψηλων πολεμιστών vrykul, στη δασώδη περιοχή Grizzly Hills, στο Zul’Drak, περιοχή με έντονη παρουσία των trolls και ναούς και ζιγκουράτ, στην αχανή βουνίσια χιονοσκέπαστη περιοχή Storm Peaks, κατοικία γιγάντων και των τεράστιων κενταύρων magnataur, στο νότιο τμήμα, στη χιονοσκέπαστη κοιλάδα Dragonblight, νεκροταφείο δράκων, όπου όμως απειλητικοί δράκοι εξακολουθούν να πετούν και οπού υψώνεται ο Ναός Wyrmrest και αιωρείται η νεκρόπολη Naxxramas, δυτικά, στην τούνδρα Borean Tundra, κατοικία των σαν θαλάσσιους ίππους tuskarr. Το κλίμα και η γεωγραφία παρουσιάζουν ριζική αλλαγή στην πλούσια τροπική ζούγκλα Sholazar Basin, στο δυτικό τμήμα, περιοχή την οποία προστατεύουν από το Scourge, δηλαδή το στρατό από undead του Lich King, κολοσσιαίοι στύλοι Τιτάνων. Όμως από όλες τις περιοχές το μεγαλύτερο τρόμο σπέρνει το παγωμένο Icecrown στο βόρειο Northrend, γη του Scourge και τοποθεσία του Icecrown Citadel, προπύργιο του Lich King.

Το τρίτο expansion, το World of Warcraft: Cataclysm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στη γεωγραφία του κόσμου του Azeroth. Μια από αυτές τις αλλαγές αφορά τη μεγάλη κεντρική περιοχή του Kalimdor, τα Barrens, τα οποία μεγάλες ρωγμές διαιρούν σε δυο μέρη και από όπου αναβλύζουν ποτάμια λάβας. Επίσης το ανώτατο επίπεδο εμπειρίας στο οποίο μπορεί να φθάσει ένας παίκτης αυξάνεται στα 85. Δύο νέες φυλές έχουν προστεθεί στο παιχνίδι: οι Worgen για την Alliance, και τα Goblins για την Horde. Επιπλέον προστέθηκαν 8 νέες περιοχές στον κόσμο του warcraft: η ορεινή περιοχή twilight highlands, η έρημος uldum, ο υποθαλάσσιος κόσμος του vashj'ir, το νησί tol barad, η περιοχή στο κέντρο του maelstrom:[6] deepholm οι αρχικές περιοχές των φυλών worgen (gilneas) και goblin (το νησί kezan), καθώς έγινε προσβάσιμη πλέον στους παίκτες η περιοχή Mount Hyjal. (Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 7 Δεκεμβρίου 2010).[7]

Το τέταρτο expansion, το World of Warcraft Mists of Pandaria: Νέα Ήπειρος που αποκαλείται Πανταρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέο σύστημα διανομής loot για τα τυχαία raid groups, βασιζόμενα στην class του χαρακτήρα σας. Τέρμα πια οι κλεψιές! Η Blizzard δουλεύει πάνω σε αναβάθμιση των γραφικών των φυλών, με πρώτους στη λίστα τους dwarves και ακολουθούν οι humans και τα orcs. Μπορεί να τα δούμε σε μελλοντικά patches ή expansions και όχι απαραίτητα στο Mists of Pandaria. Υπάρχει σχέδια για να μπορείτε να μοιράζεστε τα mounts και τα achievements με όλους τους χαρακτήρες σας. Νέα guild perks.
Δυνατότητα δημιουργίας ενδέκατου χαρακτήρα.
Τις περισσότερες αλλαγές των κλάσεων θα τις έχουν οι warlocks καθώς θα αποκτήσουν και καινούρια pets.
To Mists of Pandaria περιλαμβάνει μια νέα φυλή, τους Pandaren, οι οποίοι μοιάζουν με ανθρωπόμορφα Πάντα. Οι παίκτες που θα διαλέξουν αυτούς τους νέους πολεμιστές, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν hunters, mages, priests, rogues, shaman, warriors, monks και θα ξεκινούν από το Wandering Isle.
Αύξηση του Level Cap στο 90. Αποκτήστε νέες ικανότητες, αναπτύξτε καινούργια talents, και προοδεύστε μέσω του «path system», ένας ολοκαίνουριος τρόπος για να βελτιώσετε τους χαρακτήρες σας.
Πλουσιότερο περιεχόμενο με τα high-level raids απ'ότι με τα προηγούμενα expansions –Δυνατότητα να επιλέξετε αυξημένο επίπεδο δυσκολίας σε όλα τα Encounters.
Challenge Mode Dungeons: Χρονόμετρο για τη διάρκεια των Dungeons, με σύστημα μεταλλίων για επιβράβευση.
Pet Battle System: όπως αναφέρει και ο τίτλος, μάχες μεταξύ των pet.
[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα World of Warcraft της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).