World of Warcraft

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από WoW)
World of Warcraft
ΔημιουργόςBlizzard Entertainment
ΕκδότηςBlizzard Entertainment
ΣχεδιαστήςRob Pardo
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows και macOS
Ημ/νία κυκλοφορίας23  Νοεμβρίου 2004
δεδομένα (π  σ  ε )

Το World of Warcraft (ή αλλιώς WoW) είναι MMORPG που σχεδιάστηκε από την Blizzard Entertainment και κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου του 2004 στη βόρεια Αμερική και στις 11 Φεβρουαρίου 2005 στην Ευρώπη. Διαδραματίζεται στο σύμπαν μεσαιωνικής φαντασίας του Warcraft, το Azeroth, όπως αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής Warcraft Orcs & Humans (1994).

Με περισσότερους από 12 εκατομμύρια συνδρομητές,[1] το World of Warcraft είναι αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο MMORPG στον κόσμο σε αριθμό συνδρομητών,[2][3] και κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για το πιο δημοφιλές MMORPG.[4]

Στο World of Warcraft υπάρχουν 2 αντίπαλες παρατάξεις (τα λεγόμενα factions), η Horde και η Αlliance. Στην Horde ανήκουν οι εξής φυλές: Orcs, Trolls, Undeads (ή αλλιώς Forsakens), Blood Elves και Taurens Goblins, ενώ στην Alliance ανήκουν οι φυλές Humans, Dwarves, Gnomes, Night Elves Draenei Worgens. Η επιλογή της φυλής από τον παίκτη καθορίζει την παράταξη στην οποία ανήκει ο χαρακτήρας του και την περιοχή στην οποία ξεκινούν οι περιπέτειες του. Αρχικά το World Of Warcraft (2004) επέτρεπε στον παίκτη να δημιουργήσει χαρακτήρα επιλέγοντας από 8 φυλές, αλλά η επέκταση The Burning Crusade αύξησε τον αριθμό των διαθέσιμων φυλών σε 10 με την ενσωμάτωση των Blood Elves και των Draenei. Κατά τη δημιουργία του χαρακτήρα τους οι παίκτες επιλέγουν ένα από τα εξής classes: druid (δρυΐδης), hunter (κυνηγός), mage (μάγος), paladin (ιππότης), priest (ιερέας), rogue (περιπλανητής), shaman (σαμάνος), warlock (μάγος δαιμόνων) και warrior (πολεμιστής). Ωστόσο, η επιλογή του class εξαρτάται άμεσα από τη φυλή, διότι δεν είναι όλα τα classes διαθέσιμα για κάθε φυλή. Για παράδειγμα, μόνο orcs, trolls, Tauren και Draenei μπορούν να γίνουν shaman, ενώ ο ρόλος του paladin προορίζεται για blood elves, Draenei, dwarves και humans. Το Wrath of the Lich King προσθέτει ένα ακόμη class, τον death knight (ιππότης θανάτου) αλλά μόνο για χαρακτήρες επιπέδου τουλάχιστον 55.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόσμος του World of Warcraft, το Azeroth, κατοικείται από πολλές φυλές και χαρακτηρίζεται από σπουδαία γεωγραφική και μορφολογική ποικιλία. Στο αρχικό World of Warcraft (2004), ο κόσμος απαρτιζόταν από τέσσερις ηπείρους: την Kalimdor και τις τρεις ηπείρους των Eastern Kingdoms (Ανατολικά Βασίλεια). Η καθεμία από τις ηπείρους αυτές χωρίζεται σε τμήματα και ζώνες, ως επί το πλείστον με εμφανή διαφορετικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Το Kalimdor διαιρείται σε τρία τμήματα, βόρειο, κεντρικό και νότιο. Στο βόρειο Kalimdor κυριαρχούν δασώδεις περιοχές. όπως το Ashenvale, το Moonglade, και το γιγαντιαίο δέντρο – νησί Teldrassil, πατρίδα των night elves, αλλά και χιονισμένα τοπία (Winterspring). Στο κεντρικό τμήμα, στο οποίο κατοικούν τα tauren, τα Orcs της πόλης Orgrimmar και τα Darkspear Trolls, οι ερημότοποι περιοχών όπως The Barrens, Durotar και τα mesas του φαραγγιού Thousand Needles έρχονται σε αντίθεση με τις πράσινες πεδιάδες του Mulgore, ενώ στο νότιο Kalimdor οι έρημοι Tanaris και Silithus συνθέτουν ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από τη ζούγκλα Feralas και τον κρατήρα Un’Goro.

Τα δε Eastern Kingdoms διαιρούνται σε τρεις ηπείρους: Lordaeron, Khaz Modan και Azeroth. Στη βόρεια ήπειρο, Lordaeron, και κυρίως στις περιοχές Tirisfal Glades και Plaguelands κατοικούν undead. Πρόκειται για μια γη με βουνά, ορεινές περιοχές και λοφίσκους (Alterac Mountains, Arathi Highlands, Hillsbrad Foothills). Το Khaz Modan είναι βουνίσια ήπειρος με αφιλόξενες, δύσβατες περιοχές με φαράγγια (Searing Gorge, Badlands) ή με ποτάμια λάβας και καρβουνιασμένη γη (Burning Steppes) και περιλαμβάνει τη χιονισμένη περιοχή Dun Morogh, γη κατοικίας dwarves και gnomes. Τέλος, η νότια ήπειρος, Azeroth, η οποία φέρει το ίδιο όνομα όπως και ο ίδιος ο κόσμος του παιχνιδιού, απαρτίζεται μεταξύ άλλων από το δάσος Elwynn Forest, πατρίδα των humans, βαλτώδεις εκτάσεις (Swamp of Sorrows), τη ζούγκλα Stranglethorn Vale αλλά και πολύ επικίνδυνες εκτάσεις όπως τα The Blasted Lands (όπου βρίσκεται η πύλη Dark Portal).

Επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά επτά επεκτάσεις, το World of Warcraft: The Burning Crusade, το World of Warcaft: Wrath Of The Lich King, το World of Warcraft: Cataclysm (το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της Blizzard τον Αύγουστο του 2009)[5], το World of Warcraft: Mists of Pandaria, το World of Warcraft: Warlords of Draenor , το World of Warcraft: Legion , το οποίο εμφάνισε τους Demon Hunters, και το World of Warcraft: Battle for Azeroth , που κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου 2018.

World of Warcraft: The Burning Crusade (2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη επέκταση κυκλοφόρησε το 2007.[6] Με αυτή, ενσωματώθηκε μια νέα εξωδικαστική ήπειρος, το Outland, το οποίο αποτελεί τα υπολείμματα του κατεστραμμένου κόσμου Draenor, πατρίδα των orcs. Το Dark Portal στα Blasted Lands οδηγεί σε αυτήν τη γη με τα ξεχωριστά γεωγραφικά περιβάλλοντα: ο άγονος εφιαλτικός ερημότοπος Hellfire Peninsula με το κοκκινωπό έδαφος και τα διεφθαρμένα orcs οδηγεί στο δάσος Terokkar Forest και την πόλη Shattrath City, ενώ βόρεια των πράσινων, χλοωδών πεδιάδων του Nagrand ορθώνονται τα γιγαντιαία μανιτάρια στο βάλτο Zangarmarsh. Στο βόρειο τμήμα του Outland η βιολετί ατμόσφαιρα και οι μαγικοί θόλοι του Netherstorm και οι αμέτρητες αιχμηρές βραχοκορφές (Blade's Edge Mountains) συνθέτουν ένα εξωτικό και απόκοσμο τοπίο. Βράχια και νησάκια αιωρούνται και περιβάλλουν την ήπειρο αυτή, στην οποία κυριαρχούν ο δαίμονας Illidan Stormrage και οι δαιμονικοί ακόλουθοι του. Το The Burning Crusade ενσωμάτωσε, επίσης, τις ζώνες των 2 νέων races, των blood elves (στο βόρειο άκρο των Eastern Kingdoms) και των draenei (στο βόρειο Kalimdor).

World of Warcraft: Wrath of the Lich King (2008)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεύτερη επέκταση με όνομα Wrath of the Lich King ενσωμάτωσε το Northrend, τη βορειότερη ήπειρος του κόσμου του Azeroth, έδρα του Lich King. Ψύχος επικρατεί σε αυτήν την αφιλόξενη ήπειρο: ανατολικά, στα σκοτεινά δάση, τα απόκρημνα βράχια και τα παγόβουνα του Howling Fjord, γης των πανύψηλων πολεμιστών vrykul, στη δασώδη περιοχή Grizzly Hills, στο Zul’Drak, περιοχή με έντονη παρουσία των trolls και ναούς και ζιγκουράτ, στην αχανή βουνίσια χιονοσκέπαστη περιοχή Storm Peaks, κατοικία γιγάντων και των τεράστιων κενταύρων magnataur, στο νότιο τμήμα, στη χιονοσκέπαστη κοιλάδα Dragonblight, νεκροταφείο δράκων, όπου όμως απειλητικοί δράκοι εξακολουθούν να πετούν και οπού υψώνεται ο Ναός Wyrmrest και αιωρείται η νεκρόπολη Naxxramas, δυτικά, στην τούνδρα Borean Tundra, κατοικία των σαν θαλάσσιους ίππους tuskarr. Το κλίμα και η γεωγραφία παρουσιάζουν ριζική αλλαγή στην πλούσια τροπική ζούγκλα Sholazar Basin, στο δυτικό τμήμα, περιοχή την οποία προστατεύουν από το Scourge, δηλαδή το στρατό από undead του Lich King, κολοσσιαίοι στύλοι Τιτάνων. Όμως από όλες τις περιοχές το μεγαλύτερο τρόμο σπέρνει το παγωμένο Icecrown στο βόρειο Northrend, γη του Scourge και τοποθεσία του Icecrown Citadel, προπύργιο του Lich King.

World of Warcraft: Cataclysm (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τρίτη επέκταση με το όνομα Cataclysm επέφερε πολλές αλλαγές στη γεωγραφία του κόσμου του Azeroth. Μια από αυτές αφορά τη μεγάλη κεντρική περιοχή του Kalimdor, τα Barrens, τα οποία μεγάλες ρωγμές διαιρούν σε δυο μέρη και από όπου αναβλύζουν ποτάμια λάβας. Επίσης, το ανώτατο επίπεδο εμπειρίας στο οποίο μπορεί να φθάσει ένας παίκτης, αυξάνεται στο 85. Δύο νέες φυλές έχουν προστεθεί στο παιχνίδι: οι Worgen για την Alliance, και τα Goblins για την Horde. Επιπλέον, προστέθηκαν 8 νέες περιοχές στον κόσμο του warcraft: η ορεινή περιοχή twilight highlands, η έρημος uldum, ο υποθαλάσσιος κόσμος του vashj'ir, το νησί tol barad, η περιοχή στο κέντρο του maelstrom:[7] deepholm οι αρχικές περιοχές των φυλών worgen (gilneas) και goblin (το νησί kezan), καθώς έγινε προσβάσιμη πλέον στους παίκτες η περιοχή Mount Hyjal.

World of Warcraft: Mists of Pandaria (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τέταρτη επέκταση με το όνομα Mists of Pandaria διαθέτει νέο σύστημα διανομής loot για τα τυχαία raid groups, βασιζόμενα στην class του χαρακτήρα. Η Blizzard εργάστηκε πάνω σε αναβάθμιση των γραφικών των φυλών, με πρώτους στη λίστα τους dwarves και ακολουθούν οι humans και τα orcs. Επιπλέον, νέα guild perks, δυνατότητα δημιουργίας ενδέκατου χαρακτήρα, περισσότερες αλλαγές των κλάσεων στους warlocks (καθώς αποκτούν καινούρια pets). To Mists of Pandaria περιλαμβάνει μια νέα φυλή, τους Pandaren, οι οποίοι μοιάζουν με ανθρωπόμορφα Πάντα. Οι παίκτες που θα διαλέξουν αυτούς τους νέους πολεμιστές, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν hunters, mages, priests, rogues, shaman, warriors, monks και θα ξεκινούν από το Wandering Isle. Η επέκταση πρόσθεσε της αύξηση του Level Cap στο 90. Ο παίκτης αποκτά νέες ικανότητες, αναπτύσσει καινούργια talents, και προοδεύει μέσω του «path system», ενός ολοκαίνουριου τρόπου βελτίωσης χαρακτήρων. Επίσης, προστέθηκε πλουσιότερο περιεχόμενο, με τα high-level raids απ'ότι με τα προηγούμενα expansions, καθώς και δυνατότητα επιλογής αυξημένου επιπέδου δυσκολίας σε όλα τα Encounters. Το Challenge Mode Dungeons πρόσθεσε χρονόμετρο για τη διάρκεια των Dungeons, με σύστημα μεταλλίων για επιβράβευση. Το Pet Battle System πρόσθεσε μάχες μεταξύ των pets. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «WORLD OF WARCRAFT® SURPASSES 11 MILLION SUBSCRIBERS WORLDWIDE». Blizzard Entertainment. 28 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. "MMOG Active Subscriptions 21.0", MMOGCHART.COM, June 29, 2006.
  3. «GigaOM Top 10 Most Popular MMOs». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2009. 
  4. «Guinness World Records Gamer's Edition - Records - PC Gaming». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. «WOW Cataclysm». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2009. 
  6. «Blizzard Entertainment: World of Warcraft: The Burning Crusade». eu.blizzard.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2017. 
  7. Maelstrom - WoWWiki - Your guide to the World of Warcraft
  8. Pandaria - WoWWiki - Your guide to the World of Warcraft

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]