Windows NT 3.1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Windows NT 3.1
Γενικά
ΔημιουργοίMicrosoft
Ημερ. Δημιουργίας27 Ιουλίου 1993
ΕίδοςWindows NT, ιδιόκτητο λογισμικό, λειτουργικό σύστημα
Διανομή
ΈκδοσηService Pack 3 (3.1.528) (29 Οκτώβριος 1994)
Λειτουργικά
ΠροκάτοχοςWindows 3.1[1]
ΔιάδοχοςWindows NT 3.5
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
ΠλατφόρμαIA-32, Alpha, MIPS
Άδεια χρήσηςCommercial proprietary
Σύνδεσμοι

Τα Windows NT 3.1 ήταν η πέμπτη έκδοση των Microsoft Windows και ανήκει στην οικογένεια της Microsoft. Κυκλοφόρησαν στις 27 Ιουλίου του 1993 και ήταν η πρώτη έκδοση των Windows NT (New Technology -ελλ. Νέα Τεχνολογία-). Τα Windows NT 3.1 τα διαδέχτηκαν τα Windows NT 3.5. Τα Windows NT 3.1 κυκλοφόρησαν ως μια έκδοση workstation, με όνομα Windows NT 3.1 καθώς και μια έκδοση για servers με όνομα Windows NT 3.1 Advanced Server.

Με την κυκλοφορία των Windows NT, η Microsoft επιτυγχάνει έναν πολύ σημαντικό στόχο: την ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός εντελώς νέου εξελιγμένου λειτουργικού συστήματος. "Τα Windows NT αποτελούν μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις ως προς τη χρήση των υπολογιστών" δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς κατά την επίσημη κυκλοφορία τους.

Σε αντίθεση με τα Windows 3.1, τα Windows NT 3.1 ήταν ένα λειτουργικό σύστημα 32-bit, το οποίο αποτελούσε στρατηγική επιχειρησιακή πλατφόρμα και υποστήριζε εξελιγμένα προγράμματα πληροφορικής και επιστημών. Η επιτυχία των Windows NT 3.1 ήταν περιορισμένη στην αγορά, λόγω των υψηλών απαιτήσεων συστήματος για εκείνη την εποχή, καθώς και λιγοστές εφαρμογές 32-bit που χρησιμοποιούσαν τις δυνατότητες των Windows NT 3.1. Παρ 'όλα αυτά, το λειτουργικό σύστημα έθεσε τα θεμέλια για όλες τις μελλοντικές κυκλοφορίες των Windows NT.

Τεχνικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα που ανέπτυξε τα Windows NT αρχικά ονομαζόταν ομάδα "φορητών συστημάτων".

Απαιτήσεις συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Windows NT 3.1 υποστηρίζουν πολλαπλές πλατφόρμες. Εκτός από την αρχιτεκτονική x86 architecture, εκτελείται και σε υπολογιστές με επεξεργαστές DEC Alpha ή MIPS (R4000 και R4400).[2]

Τα Windows NT 3.1 υποστηρίζουν συστήματα διπλού επεξεργαστή, ενώ η έκδοση Advanced Server υποστηρίζει πάνω από τέσσερις επεξεργαστές.[3] Λόγω ενός σφάλματος στη ρουτίνα ανίχνευσης επεξεργαστή, τα Windows NT 3.1 δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε επεξεργαστές Pentium II ή νεότερους. Η Microsoft δεν έφτιαξε ποτέ αυτό το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν ανεπίσημα patches.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. «Microsoft-Werbung». InfoWorld 15 (49): 15. 1993-12-06. https://books.google.com/books?id=9zoEAAAAMBAJ&pg=PA15. 
  3. «Microsoft Knowledge Base - Recommended Hardware Configs. for Workstations and Servers». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012. 
  4. «Windows NT 3.1 bei Winhistory.de». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]