Windows Phone

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Windows Phone 7)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Windows Phone
Windows Phone 8 logo and wordmark.svg
Η Έναρξη των Windows Phone 10
Windows 10 Mobile homescreen.png
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Πρώτη έκδοσηWindows Mobile / 19 Απριλίου 2000, 20 έτη πριν (2000-04-19)
Τελευταία έκδοσηWindows Phone 10
ΚατηγορίαΛειτουργικό σύστημα
ΠυρήναςHybrid (NT kernel)
Γραφικό περιβάλλονGraphical (Metro UI)
ΠλατφόρμαQualcomm Snapdragon (βασισμένη στο ARM V.7)
Γραμμένο σεC++, C και C Sharp
Διαθέσιμο σεπάνω από 25 γλώσσες
Άδεια χρήσηςΚλειστού κώδικα EULA από την Microsoft
Ιστότοπος
http://www.microsoft.com/windowsphone/

Windows Phone είναι η έκδοση του Λειτουργικού Συστήματος Windows της Microsoft για έξυπνα κινητά τηλέφωνα όπως για παράδειγμα είναι το iOS της Apple και το Android της Google. Aναπτύχθηκε στις αρχές του 2000, ενώ στις πρώτες εκδόσεις του είχε το όνομα Windows Mobile. Από το 2010 μέχρι σήμερα οι πωλήσεις των Windows Phone έχουν αυξηθεί κατά πολύ και έφτασαν στο No2 των πωλήσεων στην κατηγορία των smartphones, ενώ υπολογίζεται από ειδικούς πως μέχρι το 2017 θα αυξηθούν κι άλλο οι πωλήσεις τους. Τέλος, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χαρακτηρίζεται πιο πολύ από την Nokia αφού όλη η πρώην σειρά της μοντέλων Lumia λειτουργεί μόνο με Windows Phone και εκτός από αυτό η Lumia μεσολάβησε έτσι ώστε η Microsoft να εξαγοράσει την Nokia. Πλέον η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει σταματήσει και η Nokia παράγει Android συσκευές και τρισδιάστατες κάμερες, ενώ παράλληλα η Microsoft κράτησε την ονομασία Lumia λανσάροντας έτσι στην αγορά Windows Phone μοντέλα με την δική της υπογραφή.

Βασικές λειτουργίες και περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως κάθε λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) έτσι και τα Windows Phone προσφέρουν στους χρήστες μια εύκολη κι έξυπνη χρήση που μπορούν να κάνουν την εμπειρία τους με τα smartphones πιο απλή, όπως απλή μπορούν να κάνουν και την καθημερινότητα τους αφού πολλές λειτουργίες που προσφέρουν οι υπολογιστές έχουν προστεθεί στα Windows Phone.

Ο Internet Explorer προσφέρει στους χρήστες την περιήγηση στο διαδίκτυο, ενώ έχει προστεθεί και το Microsoft Office το οποίο προσφέρει εφαρμογές γραφείου όπως το Word, το Power Point κ.α. Το Windows app store προσφέρει εφαρμογές και παιχνίδια, δωρεάν και επί πληρωμή, και επιπλέον προστέθηκε και το Xbox (γνωστή παχνιδοκονσόλα της Microsoft) οπού σε αυτό οι χρήστες παίζουν τα παιχνίδια που κατεβάζουν. Τέλος, οι χρήστες μπορούν να δούνε τα email τους εν κινήσει, να βοηθηθούν στην μετακίνηση τους από τους χάρτες, να ενημερώνονται στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κ.α) και πολλά άλλα.

Έναρξη και πλακίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έναρξη είναι αρχική οθόνη των Windows Phone και αποτελείται από πλακίδια (live titles) των οποίων τον αριθμό, το μέγεθος, το χρώμα και την εφαρμογή που ανοίγουν ορίζει ο χρήστης, ενώ επίσης μερικά πλακίδια (live titles) ανανεώνονται με τις τελευταίες εξελίξεις (όπως είναι το Facebook, το email, ο καιρός και οι ειδήσεις). Όταν ο χρήστης βρεθεί στην έναρξη και κάνει σάρωση το δάκτυλο του προς τα δεξιά τότε εμφανίζεται μια στήλη με όλες τις εφαρμογές και για να γίνεται πιο εύκολη η εύρεση αυτών υπάρχουν κουμπιά με τα γράμματα όλης της αλφαβήτου που από αυτά “αναμμένα”είναι μόνο εκείνα που περιέχουν τα αρχικά των apps. Αν για παράδειγμα, κάποιος έχει εγκαταστήσει το Instagram και πατήσει το Ι, τότε τα Windows phone θα του δείξουν αμέσως την εν λόγο εφαρμογή παρέα με τις υπόλοιπες εφαρμογές που το αρχικό τους είναι το Ι. Η ίδια λειτουργία ακριβώς ισχύει και στα τραγούδια που έχει στο αρχείο του ο χρήστης. Το πλήκτρο της έναρξης είναι το λογότυπο των Windows και βρίσκεται πάνω στην συσκευή.

Windows Phone 8.1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία της αναβάθμισης δεν χρειάζεται κάποιον υπολογιστή και κάποιο πρόγραμμα σε αυτόν για να πραγματοποιηθεί, αλλά γίνεται απευθείας στο τηλέφωνο του χρήστη με την λήψη και την εγκατάσταση της ενημέρωσης.

Τα Windows Phone 8.1 έχουν αλλάξει σχεδόν ριζικά εν συγκρίσει με την έκδοση 8. Η οθόνη έναρξης μπορεί να δεχτεί περισσότερα live titles, όπως επίσης είναι δυνατό στα live titles να μπει κάποια εικόνα για φόντο ώστε να αφαιρείται το μονότονο χρώμα, τα παιχνίδια του Xbox έχουν μπει στην λίστα της έναρξης για να τα βρίσκει ο χρήστης πιο ταχύτατα, έχουν προστεθεί παραπάνω λειτουργίες στις ρυθμίσεις και προστέθηκε κι ένα notification center που το οποίο ήταν μια σημαντική έλλειψη στις προηγούμενες εκδόσεις. Επίσης, άλλαξε ο τρόπος που γίνεται το screenshot (αποτύπωμα οθόνης) αφού στις προηγούμενες εκδόσεις γινόταν με το πάτημα του πλήκτρου λειτουργίας και του πλήκτρου έναρξης παρατεταμένα, ενώ τώρα γίνεται με το πάτημα του πλήκτρου λειτουργίας και του πλήκτρου αύξησης της έντασης παρατεταμένα. Τέλος, έχουν γίνει αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον των κλήσεων, της κάμερας, των άλμπουμ φωτογραφιών και βίντεο, της μουσικής και στην οθόνη κλειδώματος.

Windows 10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Windows 10 είναι ο διάδοχος των Windows Phone 8.1 και το γραφικό τους περιβάλλον είναι σχεδόν ίδιο με την έκδοση για υπολογιστές για μια πιο εύκολη πρόσβαση από τους χρήστες.

Cortana[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Screenshot από την Cortana.

Η Cortana είναι μια προσωπική σύμβουλος και βοηθός έτσι ώστε ο χρήστης να έχει μια καλύτερη διεπαφή με τα Windows Phone. Είναι ανεπτυγμένη από την Microsoft για τα Windows Phone 8.1. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη σε BETA εκδοσή για τις Η.Π.Α στην αγγλική γλώσσα. Αντίθετα με το Siri των iPhones, η Cortana με την πάροδο του χρόνου μαθαίνει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του χρήστη, ενώ μπορεί να γνωρίζει και το ονομά του.

«Παιδική γωνιά»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παιδική γωνιά

Με την Παιδική γωνιά, οι χρήστες των Windows Phone, μπορούν επιτρέπουν στα παιδιά τους την πρόσβαση μόνο σε επιλεγμένες εφαρμογές, παιχνίδια και μουσική. Μπορούν να ανοίγουν μόνα τους την Παιδική γωνιά, ωστόσο η δική τους οθόνη έναρξης, οι εφαρμογές και οι πληροφορίες τους θα προστατεύονται με τον κωδικό πρόσβασης που έχει οριστεί. Για παράδειγμα το παιδί μπορεί να παίζει κάποιο παιχνίδι, χωρίς να στείλει κατά λάθος ένα μήνυμα κάπου.

«Ενημέρωση τηλεφώνου»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την «Ενημέρωση τηλεφώνου» ενημερώνονται τα Windows Phone. Χάρη αυτήν ενημερώνεται το λειτουργικό σύστημα με τις τελευταίες αλλαγές του και δεν ενημερώνονται οι εφαρμογές (apps) που κατέβασε ο χρήστης. Τις ενημερώσεις τις δημιουργεί η Microsoft και έπειτα από έγκριση των Windows Phone κατασκευαστών και των πάροχων κινητής τηλεφωνίας είναι διαθέσιμες να κυκλοφορήσουν. Ο λόγος έγκρισης από τους κατασκευαστές είναι οτί πρεπει ο καθένας ξεχωριστά να καταχωρεί και δικά του στοιχεία μέσα στα Windows Phone.

«Οικονομία μπαταρίας»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία μπαταρίας στα Windows Phone 8.1
Το σύμβολο της ασπίδας στα Windows Phone 8.1

Η ενσωματωμένη από την Microsoft «Οικονομία μπαταρίας» εξοικονομεί την ενέργεια της μπαταρίας και είναι η καλύτερη επιλογή ειδικά όταν το ποσοστό της στάθμης φτάσει τα 20%. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει να ενεργοποιείται αυτόματα από μόνη της όταν η στάθμη φτάνει τα 20% ή να είναι ενεργοποιημένη πάντα αλλά αυτό δεν συνιστάται διότι περιορίζεται η λειτουργικότητα. Στα Windows Phone 8 όταν είναι ενεργοποιημένη η «Οικονομία μπαταρίας» εμφανίζεται πάνω από το εικονίδιο της μπαταρίας το σύμβολο μιας καρδούλας, ενώ στα Windows Phone 8.1 εμφανίζεται το σύμβολο μιας μικρής ασπίδας.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκδόσεις αυτού του λειτουργικού συστήματος είναι οι εξής:

· Windows Mobile
· Windows Phone 7
· Windows phone 7.5
· Windows phone 7.8
· Windows phone 8
· Windows phone 8.1
• Windows 10 mobile

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]