British Basketball League

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
British Basketball League
Ίδρυση1987
ΤύποςΑθλητική ένωση
ΈδραΛέστερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιστότοποςbbl.org.uk

Η British Basketball League (BBL) αποτελεί την κορυφαία επαγγελματική οργανωτική αρχή της καλαθοσφαίρισης ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από το ετήσιο Πρωτάθλημα, η BBL διεξάγει δύο επιπλέον διοργανώσεις, το Κύπελλο και το Τρόπαιο.

Η BBL δεν θα πρέπει να συγχέεται με την English Basketball League (EBL) ή την Scottish Basketball Championships (SBC), οι οποίες αποτελούν το δεύτερο επίπεδο της ιεραρχίας των κατηγοριών καλαθοσφαίρισης στη χώρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει σύστημα προβιβασμού-υποβιβασμού ανάμεσά τους, καθώς η BBL λειτουργεί σαν σύστημα franchise, συνεπώς οι σύλλογοι «αγοράζουν» το δικαίωμα συμμετοχής τους σε αυτήν.

Η BBL απαρτίζεται από 12 ομάδες που εδρεύουν στην Αγγλία και τη Σκωτία. Στις δύο δεκαετίες ύπαρξης του Πρωταθλήματος, 13 διαφορετικές ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Πρωταθλητές για το 2010 αναδείχθηκαν οι Έβερτον Τάιγκερς (Everton Tigers), ενώ οι Γκίλφορντ Χιτ (Guildford Heat) αποτελούν τον παραδοσιακότερο εκπρόσωπο της χώρας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με τελευταία συμμετοχή τους εκείνη στο ULEB Cup κατά την περίοδο 2007-08.

Τα μέλη της BBL αποτελούν συν-ιδιοκτήτες της εταιρείας «The Basketball League Ltd»,[1] η λειτουργία της οποίας επιβλέπεται από εκλεγμένο πρόεδρο. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Πωλ Μπλέικ (Paul Blake), Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας Νιούκασλ Ίγκλς (Newcastle Eagles). Τα γραφεία της ένωσης βρίσκονται στην πόλη Λέστερ, έδρα της αρχαιότερης ομάδας της χώρας, των Λέστερ Ράιντερς (Leicester Riders). Το διάστημα 1999–2017, η BBL αποτελούσε μέλος της ULEB.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]