UAnimals

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όνομα
UAnimals logo
Ίδρυση2016
ΙδρυτήςΟλεξάντρ Τόντορτσουκ
Έδρα Ουκρανία, Ουκρανία

Το UAnimals είναι πανουκρανικό ανθρωπιστικό κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτοβουλία για τα κατοικίδια δημιουργήθηκε το 2016 από τον κοινοτικό ακτιβιστή Ολεξάντρ Τόντορτσουκ. Η δραστηριότητα του UAnimals ξεκίνησε με μια μεγάλη μάχη κατά της εκμετάλλευσης των ζώων σε τσίρκα. Η οργάνωση κατάφερε να αρνηθεί τη χρήση των ζώων στο Διεθνές Φεστιβάλ Τροφίμων της Οδησσού και να απαγορεύσει τα κινητά τσίρκα με ζώα στο Κίεβο, τη Ντνίπρο, το Τερνόπιλ και σε άλλες πόλεις. Υπάρχει αγώνας για μια πανευρωπαϊκή νομοθετική απαγόρευση.

Στις 15 Οκτωβρίου 2017, με πρωτοβουλία της UAnimals, διεξήχθη για πρώτη φορά η πανουκρανική πορεία για τα δικαιώματα των ζώων. Η εκδήλωση διεξήχθη ταυτόχρονα σε 17 πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο, το Λβιβ, το Ιβάνο-Φραγκίβσκα, η Οδησσός, το Ντνίπρο και η Μαριούπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μόνο στο Κίεβο. Έτσι, η δράση έγινε η μεγαλύτερη διαμαρτυρία υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων στην Ανατολική Ευρώπη. Από τότε, η πορεία έχει γίνει ένα ετήσιο γεγονός που συνενώνει χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις πρωτεύουσες των ομπλάστ (περιφερειών) της Ουκρανίας, δημόσιες προσωπικότητες και άλλες διασημότητες. Η πορεία υποστηρίχθηκε από γνωστούς Ουκρανούς μουσικούς και αθλητές: την Τζαμάλα, τους ONUKA, Vivienne Mort, Γιάνα Κλότσκοβα και άλλους. Το 2018, περίπου 700 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λβιβ και 500 στο Ντνίπρο.

Από το 2017, το ανθρωπιστικό κίνημα έχει αρχίσει να προωθεί ενεργά την απόρριψη της γούνας. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων UAnimals με τις ουκρανικές μάρκες ειδών ένδυσης, αρκετές δωδεκάδες σχεδιαστές της Ουκρανικής Εβδομάδας μόδας έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιούν γούνα στις συλλογές τους: Andre TAN, BEVZA, ELENAREVA, Ksenia Schnaider, PRZHONSKAYA, Nadya Dzyak, Yana Chervinska και άλλοι.

Το 2019, με πρωτοβουλία των UAnimals, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ουκρανικό βιβλίο του Peter Singer "Απελευθέρωση των Ζώων", θέτοντας τα θεμέλια για την παγκόσμια ζωολογική προστασία.

Η UAnimals αγωνίζεται επίσης για την απαγόρευση του δελφινάριου και πειραμάτων σε ζώα, εκδίδει βιβλία και διεξάγει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στόχοι για το 2025[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της πανουκρανικής πορείας για τα δικαιώματα των ζώων, ακτιβιστές από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας υπέγραψαν μνημόνιο σχετικά με τους κύριους στόχους της προστασίας των κατοικίδιων ζώων μέχρι το 2025 [1] . Ορισμένοι στόχοι, όπως η ένταξή τους στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Ουκρανίας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί [2] .

 • Προώθηση της δημιουργίας αστυνομίας για τα ζώα και δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου και τιμωρίας της κακοποίησης ζώων στην Ουκρανία.
 • Απαγόρευση χρήσης ζώων σε διάφορες εγκαταστάσεις όπως τσίρκα και δελφινάρια.
 • Απαγόρευση χρήσης ζώων για σκοπούς επαιτείας και υπηρεσιών φωτογράφησης .
 • Απαγόρευση δημιουργίας και λειτουργίας κέντρων κυνηγιού.
 • Άρνηση χρήσης ζώντων ζώων για πειράματα κλπ.
 • Ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης ζώων. Επίσης προώθηση της προστασίας των ζώων που επηρεάζονται από τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του.
 • Νομικά αντίμετρα στην ανάπτυξη της βιομηχανίας γούνας.
 • Τέλος στη δραστηριότητα των κυνηγών σκύλων.
 • Διακοπή προγραμμάτων ευθανασίας για αδέσποτα ζώα σε ουκρανικές πόλεις.
 • Εισαγωγή των ζώων που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Ουκρανίας.

Τσίρκο χωρίς ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2016, το ανθρωπιστικό κίνημα διεξάγει δράσεις κατά της χρήσης ζώων σε τσίρκα. Οι ακτιβιστές λένε ότι στα τσίρκα τα ζώα έχουν άσχημες συνθήκες διαβίωσης και βασανίζονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Προς στήριξη των παρατηρήσεών τους, οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν βίντεο και φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί πίσω από τις σκηνές ουκρανικών τσίρκων [3] .

Η UAnimals έχει διοργανώσει διάφορες διαδηλώσεις και άλλες δράσεις για το σκοπό αυτό, όπως μια δράση με τίτλο «Για ένα τσίρκο χωρίς ζώα!» στο πάρκο Ταράς Σέβτσενκο το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 1000 ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και οι διάσημοι μουσικοί όπως οι ONUKA, Ντάσα Ασταφίεβα, Vivienne Mort και The Maneken. [4] .

Οι Ουκρανοί υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων έχουν εκδώσει μια σειρά από διαφημίσεις και μια από αυτές, με περιεχόμενο για το «τσίρκο χωρίς ζώα», ήταν υποψήφια στο φεστιβάλ κοινωνικών διαφημίσεων Μολοντίγια [5] .

Κατόπιν αιτήματος της UAnimals, ο πρώην κρατούμενος των στρατοπέδων συγκέντρωσης Άουσβιτς, Μαουτχάουζεν και Τερέζιν, Ιγκόρ Μαλίτσκι, απεύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με στόχο την απαγόρευση της χρήσης ζώων σε τσίρκα. [6]

Εκπρόσωποι από οργανώσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ουκρανία επίσης υποστήριξαν την απαγόρευση της χρήσης ζώων σε τσίρκα [7] .

Ο συντονισμένος αγώνας των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων έχει οδηγήσει διάφορες πόλεις να απαγορεύσουν την χρήση ζώων σε τσίρκα (μεταξύ των οποίων το Κίεβο, το Ιβάνο-Φράνκιβσκ και το Ντνίπρο). Το διεθνές φεστιβάλ "Το χρυσό ταξίδι του Κόμπζοφ" πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή ζώων [8] .

Στην Ουκρανία η χρήση άγριων ζώων για τσίρκα έχει απαγορευτεί σε νομοθετικό επίπεδο. Αυτό επίσης έκανε τη χρήση ζώων σε τσίρκα παράνομη [9] .

Εκστρατεία κατά της χρήσης γούνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2017, το κίνημα έχει αρχίσει να προωθεί ενεργά την απόρριψη της γούνας. Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ακτιβιστών του UAnimals και ουκρανικών μαρκών, οι Andre TAN, BEVZA, ELENAREVA, Ξένια Σνάιντερ, PRZHONSKAYA, Νάντια Ντζιακ και Γιάνα Τσέρβινσκα έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιούν γούνα στις συλλογές τους [10] .

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2019, με πρωτοβουλία της UAnimals σε 10 πόλεις, πραγματοποιήθηκε η πανουκρανική δράση "Απομακρύνετε τη γούνα για πάντα!". Οι συμμετέχοντες κάλεσα τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη φυσική γούνα και οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά της εκμετάλλευσης της γούνας. [11]

Διεθνής ένταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα UAnimals αποτελεί μέρος των ακόλουθων διεθνών ενώσεων:

 • Από το 2018 - Συμμαχία για ένα κόσμο ελεύθερο από γούνα [12]
 • Από το 2019 - Διεθνής συνασπισμός κατά της Γούνας [13]

Υποστήριξη από διασήμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί διάσημοι Ουκρανοί συμμετέχουν στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του φιλοζωικού κινήματος, μεταξύ των οποίων:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Цілі зоозахисту 2025.
 2. Лося внесли до Червоної книги України.
 3. У мережі показали, в яких умовах утримуються тварини у Національному цирку України.
 4. У центрі Києва протестують проти використання тварин в цирках.
 5. «Molodiya Festival обрав найкращу соціальну рекламу». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019. 
 6. Колишній в'язень концтаборів звернувся до Порошенка з проханням заборонити тварин в цирках.
 7. Українські церковники виступили проти знущання над тваринами.
 8. «Вперше за 6 років фестиваль «Золотий трюк Кобзова» пройде без участі тварин». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019. 
 9. В Україні прийняли закон, який забороняє перевезення тварин для циркових цілей.
 10. «Одразу сім українських модних брендів відмовилися від хутра». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019. 
 11. «"Знімай хутро назавжди!": як пройшла всеукраїнська акція». bbc.com. 24 Φεβρουαρίου 2019. 
 12. «"UAnimals in Fur Free Alliance». furfreealliance.com. 24 Φεβρουαρίου 2019. 
 13. «"UAnimals in International Anti-Fur Coalition». antifurcoalition.org. 24 Φεβρουαρίου 2019. 
 14. «Вакарчук виступив за цирк без тварин». obozrevatel.com. 30 Μαρτίου 2018. 
 15. «Українська зірка розповіла про знущання над тваринами». obozrevatel.com. 25 Απριλίου 2018. 
 16. Хто з відомих українців підтримав Всеукраїнський марш за права тварин .