Tupolev Tu-95

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tu-95
Tupolev Tu-154M στο Engels Air Force Base.
ΤύποςΠολεμική αεροπορία
ΚατασκευαστήςTupolev
ΣχεδιασμόςTupolev
Παρθενική πτήση12 Νοεμβρίου 1952
Πρώτη παρουσίαση1956
ΚατάστασηΣε υπηρεσία
Κύριος χειριστήςΣοβιετική Αεροπορία
Σοβιετικό Ναυτικό
Ρωσική Αεροπορία
Μονάδες που παρήχθησαν500+
ΠαραλλαγέςTupolev Tu-114
Tupolev Tu-119
Tupolev Tu-142

Το Tupolev Tu-95 (Κωδικός NATO: Bear) είναι ένα Ρωσικό τετρακινητήριο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος.[1]

Επιχειρησιακή δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από απουσία περίπου 10 ετών οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου των γειτονικών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο και ειδικά ενεργή δράση υπήρξε το έτος 2008 όταν, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, ένα τέτοιο αεροσκάφος προσέγγισε σε χαμηλό ύψος το αεροπλανοφόρο USS Nimitz (σ.σ. πιθανώς "έσπασαν" το σύστημα αεράμυνας του Αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού), ενώ την ίδια χρονιά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κορέας και πλησιάζει το αεροπλανοφόρο USS Nimitz που έπλεε κοντά στις ακτές, και παραβιάζουν και τον εναέριο χώρο της Αλάσκας. Οι παραβιάσεις συνεχιστήκαν και σε άλλες χώρες όπως: οι ακτές της Σκωτίας, εισχώρησαν στην Ισλανδική ζώνη επιτήρησης. Αρκετά περιστατικά δεν καταγράφονται και δεν ανακοινώνονται από τις εμπλεκόμενες χώρες.[2]

Το ρωσικής κατασκευής στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή βομβαρδιστικά που παραμένουν ενεργά πάνω από μισό αιώνα (χάρη στις αναβαθμίσεις που υπέστη κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσής του) και έτσι αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2030. Tu-95 MS - πρόκειται για μια βαθιά εκσυγχρονισμένη έκδοση του Tu-142Μ. Το βασικό βομβαρδιστικό που θα εκσυγχρονιστεί θα είναι το μοντέλο Tu-95MS Bear-H.[3]

Υποεκδόσεις του Tu-95 MS[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tu-95 MS-6: τροποποιημένο για μεταφορά βλημάτων στην εσωτερική του αποθήκη και τέσσερα βλήματα στους εξωτερικούς φορείς.
  • Tu-95MS-16: με αυξημένη δυνατότητα μεταφοράς βλημάτων σε εξωτερικούς φορείς ως 10 βλήματα Χ-55, φέρει δε καινούργιο πυροβόλο GSh-23L, ενώ αναβαθμίσθηκε και το κόκπιτ δημιουργώντας έτσι καλύτερες συνθήκες για το πλήρωμα.

Η παραγωγή του Tu-95MS συνεχίστηκε μέχρι και το 1992. Κατά την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, παρέμειναν 23 αεροσκάφη στην Ουκρανία (ενώ το 1998 τα αεροσκάφη αυτά άρχισαν να καταστρέφονται σταδιακά από την Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή ενός αριθμού στη Ρωσία). Στις αρχές του ‘80 η Ρωσία ανέπτυξε ένα καινούργιο βομβαρδιστικό προοριζόμενο για την αντικατάσταση των Tu-95MS. Μετά τη διάλυση της Ρωσίας σχεδόν όλα τα προγράμματα είχαν διακοπεί λόγω μη χρηματοδότησής τους.

Διαθέτει εκσυγχρονισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως το ραντάρ ναυτιλίας και βομβαρδισμού Obzor-MS (εγκαταστημένο στο κάτω μέρος του ρύγχους του αεροσκάφους) με συνδυασμό με το ραντάρ καιρού. Στον υπόλοιπο εξοπλισμό περιλαμβάνεται σύστημα ελέγχου πτήσης, ναυτιλίας και δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών. Επίσης φέρει σύστημα αυτοπροστασίας Meteor-NH που αποτελείται από το RWR τύπου Beryoza, με πλήθος κεραιών στο κάτω τμήμα της ατράκτου, αναζήτηση υπέρυθρου προειδοποίησης επερχόμενων βλημάτων, παρεμβολές και εκτοξευτές θερμοβολίδων και αεροφύλλων.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωσία

  • Η δύναμη των στρατηγικών βομβαρδιστικών ανέρχεται σε 28 ή 31 Αφη Tu-95MS-6 και 35 Αφη Tu-95MS-16.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gertz, Bill· Gertz, Bill (6 Ιουλίου 2012). [[Washington Free Beacon]].  URL–wikilink conflict (βοήθεια)
  2. «Tu-95 BEAR (TUPOLEV) - Russian and Soviet Nuclear Forces». nuke.fas.org. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. «Tupolev Tu-95 (Bear)». www.militaryfactory.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ukrainian Aviation Magazine, 1996 #5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]