Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:MARKELLOS

Μαραθώνιος λημματογράφησης ζωτικών λημμάτων

5
L'OrfeoGreco (συζήτησησυνεισφορές)

Αγαπητέ MARKELLOS,

Καταρχάς σας ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας στη διοργάνωση του άκρως ενδιαφέροντος Μαραθωνίου λημματογράφησης ζωτικών λημμάτων. Συμμετείχα με δύο λήμματα ως τώρα, ήταν μια ευχάριστη αφορμή.

Μια σημαντική παρατήρηση: τα λήμματα που προκρίνονται ως ζωτικής σημασίας στον τομέα «Μαθηματικά» —ίσως και στη φυσική, αλλά θα εστιάσω στα μαθηματικά— μάλλον δεν είναι τα άκρως απαραίτητα για το εγχείρημα, από τη στιγμή που εκκρεμεί η δημιουργία λημμάτων όπως: Αντιπαράγωγος (Q114326), Επίλυση εξισώσεων (Q1879820), Γραμμική συνάρτηση (Q188597) καθώς και η βελτίωση κρίσιμων λημμάτων ευρισκόμενων σε οδυνηρή κατάσταση, όπως τα Γραφική παράσταση συνάρτησης, διάνυσμα, πίνακας, Ανρί Πουανκαρέ, Αλγεβρικές ταυτότητες, Λόγος (μαθηματικά), Αναλογία (μαθηματικά), Κανονικό πολύγωνο κ.α. πολλά.

Αυτά μάλλον είναι σε προτεραιότητα, καθώς τα λήμματα που δίνονται στη λίστα του μαραθωνίου είναι δευτερεύουσας σημασίας, ακόμα και για τους σπουδαστές των μαθηματικών.

Ευχαριστώ,

MARKELLOS (συζήτησησυνεισφορές)

Ο μαραθώνιος περιέχει ενδεικτικά λήμματα από τα Βικιπαίδεια:Λήμματα ζωτικής σημασίας/Εκτεταμένα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα σημαντικά λήμματα πέραν από τα 20 ανά κατηγορία που περιέλαβα. Έχουμε ακόμα αρκετές ελλείψεις. Υπάρχουν όμως στην εικοσάδα και "άκρως απαραίτητα" λήμματα όπως ο διανυσματικός λογισμός ή η επίλυση εξισώσεων, που αναφέρεις παραπάνω. Σε ευχαριστώ για την επισήμανση, Θα την έχω υπόψη μου. Καλή συνέχεια!

Eleni Tziafa (συζήτησησυνεισφορές)

Αγαπητέ MARKELLOS,

Σας ευχαριστούμε κι εμείς για τη συνεισφορά σας στη διοργάνωση του Μαραθωνίου. Θα συμμετάσχουμε ως ομάδα από τον Τομέα Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ξεκινήσαμε με τη μετάφραση της βιογραφίας της Άιντα Τάρμπελ, αλλά στον κατάλογο των λημμάτων αναφέρεται ως Ίντα Τάρμπελ. Μήπως αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα;

Ευχαριστούμε.

L'OrfeoGreco (συζήτησησυνεισφορές)

Κυρία @Eleni Tziafa, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω άμεσα, αν και αυτόκλητα.

Επειδή και στην αντίστοιχη περίπτωση της «Μαθηματικής ομολογίας» έπραξα τη μετατροπή στο ορθό «Ομολογία (μαθηματικά)», μπορείτε κάλλιστα να πράξετε την όποια αλλαγή στη λίστα των λημμάτων του μαραθωνίου, εφόσον η αλλαγή αντιστοιχεί στην ορθή ονομασία, κι έπειτα να δημιουργήσετε το λήμμα με το ορθό όνομα. Εξάλλου, η λίστα δημιουργήθηκε από τους διοργανωτές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν είναι απαραιτήτως εξειδικευμένοι σε καθένα εξ αυτών των θεμάτων κι έτσι δεν έχουν αντιστοιχηθεί σε κάθε περίπτωση όλοι οι τίτλοι με την ορθή ονομασία των λημμάτων.

Επί τη ευκαιρία, τα συγχαρητήριά μου για την πρόθεσή σας να ενισχύσετε τη γυναικεία παρουσία στο εγχείρημα, είναι κάτι που σίγουρα χρειαζόμαστε.

MARKELLOS (συζήτησησυνεισφορές)

@Eleni Tziafa τα όσα γράφει παραπάνω ο @ L'OrfeoGreco με καλύπτουν απόλυτα. Καλές συνεισφορές.